Săptămâna 12 de sarcină
09/10/2019Augmentarea Punctului G
12/11/2019Săptămâna 13 de sarcină
Al doilea trimestru este considerat cel mai ușor și mai plăcut dintre toate.
Cum arată fătul în săptămâna a 13-a de sarcină
A mai trecut o săptămână și la tine în burtică sunt modificări serioase. Atât în ceea ce privește micuțul care o locuiește, cât și organismul tău de „gazdă”. Fătul este deja cât o lămâie, dar clar, mult mai dulce pentru tine. Capul este mare, caraghios chiar. Deși arată ca un mic extraterestru, nu te stresa, este cât se poate de normal. De săptămâna viitoare va începe o creștere accelerată, dar să nu cazi în păcatul comparației cu alți copii (știm că e greu ca viitor părinte să te abții). Atât timp cât ginecologul tău îți spune că se dezvoltă normal, atât ne interesează.
Ești în săptămâna a 13-a de sarcină, deci ai intrat în luna a 3-a. Mai ai 6. Hai să vedem mai departe ce modificări fascinante se întâmplă în ceea ce-l privește pe viitorul tău bebe: Ma–me–mi–mo–mu… dacă tocmai ai încercat și tu vocalizele acestea, să știi că nu doream doar să te amuzăm, te anunțăm că fătul tău are deja corzi vocale. Ți-ar spune probabil „te iubesc”, dar încă nu știe să vorbească, plus că nici nu se aude din burtica ta. Stai liniștită, dacă acum corzile vocale se formează și se relaxează, le va folosi cum se cuvine odată ce se naște. Deci, bucură-te de liniște!
Oscioare mici se formează la mâini și picioare. Mișcările sunt încă sacadate, dar mai puțin și va putea să-și ducă degețelul în gură. Intestinele sunt și ele într-un puternic proces de transformare, dintr-o micuță cavitate în cordonul ombilical, acum migrează spre locul lor permanent, abdomenul fătului. Placenta crește și ea corespunzător pentru a oferi micuțului confortul necesar în timpul acestei dezvoltări accelerate.
Corpul tau în săptămâna a 13-a de sarcină
Bun, acum că știm ce face fătul tău, hai să ne ocupăm și de tine, viitoarea mămică. Ținând cont că al doilea trimestru este considerat cel mai ușor și mai plăcut dintre toate, probabil că începi să te simți ceva mai bine. Dacă nu, mai așteaptă 1-2 săptămâni, pentru că cele mai neplăcute simptome de sarcină se vor atenua sau chiar vor dispărea în curând. Unele dintre ele (cefalee, sâni sensibili, balonare, constipație) vor rămâne cu tine cam toată perioada sarcinii, dar va fi ceva mai bine decât în primele săptămâni.
Leucoree. Ai observat probabil o creștere a leucoreei, o scurgere vaginală specifică și sarcinii. Producția crescută de estrogen este cauza, plus fluxul sangvin crescut din zona pelvină. Te-ai obișnuit deja să tot dăm „vina” pe hormoni, dar și în acest caz ei reglează totul în corpul tău. Leucoreea nu are rol de a te deranja (deși probabil nu ți-o dorești în mod deosebit), ci de a ține vaginul curat și de a păstra echilibrul bacterian de acolo. Poți purta un pantyliner, pentru a te păstra curată. Evită dușurile vaginale, ai putea deschide poarta unor infecții pe care nu ți le dorești.
Ameliorarea unor simptome, plus un boost de estrogen te fac să fii din nou interesată de viața intimă. Dacă nu ai vreo contraindicație din partea medicului tău ginecolog, bucură-te de intimitate.
Simptome în săptămâna a 13-a de sarcină
Te simți ceva mai odihnită. Oboseala extremă ți-a dat de furcă 3 luni deja, dar începe să dispară. Simți că ai mai multă energie, deci poți face o idee mai mult sport în sarcină. Nu exagera!
Pofte și greață. Dacă încă mai ai atracție spre unele mâncăruri ciudate, nu te stresa. Atât timp cât păstrezi o dietă echilibrată, poți să consumi și ciudățeniile care-ți pică bine. Tort cu murături? Poftă bună!
Indigestie. În timpul sarcinii mușchiul din partea superioară a stomacului se relaxează, din acest motiv acidul gastric poate urca în esofag. Stai departe de anumite ingrediente care ar putea produce aceste simptome: alcool, băuturi cu cofeină, ciocolată, mentă sau condimente iuți.
Constipație. Mușchii intestinali se relaxează și ei în această perioadă, devenind mai puțin eficienți în excreție. Poți contracara constipația consumând multe fluide și produse alimentare bogate în fibre.
Vene vizibile. Probabil te deranjează că venele tale sunt tot mai vizibile dar, deși nu extrem de estetic, sistemul circulator devine tot mai eficient în a purta nutrienți către fătul tău. Vestea cea bună este că și acest simptom va dispărea, odată ce dispare nevoia de a crește fluxul sangvin (deci după ce ai născut).
Sfaturi
Bucură-te de libidoul crescut! Începi să-ți privești din nou soțul ca înainte de a rămâne gravidă? Bucură-te de noua senzație și de timpul petrecut în dormitor. S-a descoperit că sexul în timpul sarcinii, pe lângă relaxare, tonifică mușchii pelvini, de care vei avea nevoie peste câteva luni.
Continuă să-ți iei suplimentele prenatale. Ginecologul tău probabil ți-a recomandat suplimente prenatale, în special pe bază de acid folic. Continuă să le iei, sunt încă necesare pentru dezvoltarea fătului tău.
Atenție la germeni. Este o perioadă propice diverselor îmbolnăviri (infecții urinare, guturai etc.). Sistemul tău imunitar este în continuare amorțit de sarcină, pentru a nu ataca „intrusul”. Păstrează o igienă exemplară și stai departe de persoanele vizibil bolnave.
Consumă produse bogate în calciu. Calciul este important atât pentru fătul tău, care este într-o creștere accelerată, dar și pentru tine, crescând densitatea osoasă și reducând riscul apariției osteoporozei, mai târziu în viață. Se recomandă să consumi mâncăruri bogate în calciu: lapte, brânză, alune, semințe de susan, produse din soia, sardine și broccoli.
Nu uita de fier. Anemia este marele tău inamic în această perioadă, pentru că organismul trebuie să producă suficient sânge pentru tine și pentru făt. Consumă produse bogate în fier: spanac, fructe uscate, carne de vită și de rață, produse din soia etc. Este posibil ca ginecologul tău să-ți recomande suplimente de fier după săptămâna 20, dar asta se va hotărî la momentul potrivit.
Consumă fructele cu coajă. Dacă-ți plac mai mult sucurile de fructe, încearcă să consumi și fructul în sine. Nu mai coji merele, dacă făceai asta până acum, ai nevoie de tot mai multe fibre.