Dermatita seboreică
25/09/2023Lipoliza injectabilă
25/09/2023Ce este Acneea?
Acneea este o afecțiune inflamatorie cronică a foliclului pilo-sebaceu, caracterizată prin apariția leziunilor non-inflamatorii (micro-comedoane, coamedoane deschise, comedoane închise) și inflamatorii (papule, pustule, noduli).
Acneea apare frecvent în rândul adolescenților, însă și adulții pot fi afectați, iar zonele predilecte sunt fața, dar și spatele, toracele anterior, umerii. Există 4 mari cauze interconectate care determină apariția acneei.
1. Creșterea secreției glandelor sebacee sub control hormonal
Glandele sebacee sunt bogate în enzime de tipul 5 alfa reductaza care stimulează conversia testosteronului (hormon sexual masculin, prezent si la sexul feminin într-o cantitate mai mică), în DHT (dihidrotestosteron) care determină sebum în exces. Influența factorului hormonal este susținută de debutul acneei la pubertate, și de prezența acesteia într-o serie de disfuncții endocrine: boala Cushing, sindromul andro-genital, sindromul ovarului polichistic.
2. Hiperkeratinizarea (sau îngroșarea) infundibulului folicular
Pielea nu mai elimină eficient sebumul si celulele moarte, deoarece există o producție accelerată de celule noi care au un conținut crescut de keratină, astfel rezultă obstrucția (blocarea) foliculilor glandelor sebacee.
3. Inflamația
Reprezintă un factor cheie în toate stadiile acneei- de la microcomedoane (clinic, acest stadiu nu este vizibil), până la sechelele acneei, și se produce prin ruptura leziunilor comedoniene, datorită acumulărilor de sebum și keratină.
4. Cutibacterium (Propionibacterium) acnes
Este principalul reprezentant al florei bacteriene comensale (care se găsește în mod curent pe piele) de la nivel cutanat. Este implicat în patogeneza acneei prin declanșarea și menținerea unui proces inflamator cronic la nivel folicular.
În funcție de tipul leziunilor care predomină, au fost evidențiate următoarele forme clinice de acnee:
- Acneea comedoniană: comedoane închise (puncte negre), comedoane deschise (puncte albe)
- Acneea papulo-pustuloasă
- Acneea nodulo-chistică
Tratamentul acneei este complex și de lungă durată
Măsuri generale:
1. Evitarea consumului de lapte și derivate care agravează acneea
2. Evitarea alimentelor cu indice glicemic crescut: pâine albă, cartofi, orez, dulciuri, sucuri
3. Schimbarea frecventă a feței de pernă și a prosoapelor
4. Spălarea după fiecare utilizare a bureților de machiaj și frecvent a pensulelor de make-up
5. Igienizarea obiectelor care intră în contact direct cu tegumentul: telefon sau căști
6. Utilizarea produselor non-comedogenice și non-iritante: fără uleiuri, parfum, alcool sau creme grase.
7. Evitarea exfolianților mecanici (zahar, zat de cafea, mălai) care diseminează bacteriile si întrețin inflamația din acnee.
Tratamentul topic:
1. Retinoizii- reprezintă baza terapiei în acnee, deoarece normalizează keratinizarea foliculară și sunt anti-comedogenici și comedolitici (inhibă formarea de comedoane)
2. Benzoil peroxid- este un agent comedolitic și puternic antibacterian
3. Combinații între retinoizi și benzoil peroxid- se recomandă la pacienții cu acnee papulo-pustuloasă ușoară până la moderată
4. Antibiotice locale - acționează asupra Propionibacterium acnes, dar și ca antiinflamatoare nespecifice.
5. Alfa hidroxii acizii (acidul glicolic, lactic, mandelic etc) și beta hidroxii acizii (acidul salicilic)- elimină stratul de celule moarte de la suprafața pielii și curăță porii.
Tratamentul sistemic:
1. Antibioterapia sistemică - se utilizează în formele de acnee moderat-severe cu pustule și chisturi ca leziuni predominante, pentru efectul lor antiinflamator. Se recomandă doze mici asociate cu tratamente locale pe perioade lungi (aproximativ 12 săptămâni)
2. Terapiile hormonale - Antiandrogenicele (spironolactona, acetat de ciproteronă) pot fi o opțiune terapeutică eficientă pentru femei, în combinație cu contraceptivele orale
3. Isotretinoin (Roaccutane, Sotret) - Singura terapie disponibilă care țintește toate aspectele fiziopatologice ale acneei. Se recomandă în acneea papulo-pustuloasă forma moderat-severă și de primă intenție în acneea conglobată.
Ce proceduri pot efectua pacienții cu acnee sau sechele ale acesteia, la clinică?
Proceduri non-invazive
1. OxyGeneo, - Este un tratament revoluționar care curăță în profunzime porii, îndepărtează excesul de sebum și hidratează prin cele 3 acțiuni combinate:
- exfoliere
- infuzia ingredientelor active
- oxigenarea intensă a pielii
Pentru mai multe detalii despre OxyGeneo, click aici
2. Peelingul cavitațional Purifică, exfoliază și activează reînnoirea celulară. Cu ajutorul spatulei cu ultrasunete sunt îndepărtate celulele moarte de la nivelul epidermului, comedoanele (punctele negre și albe) și excesul de sebum într-un mod non-invaziv și nedureros. Pentru mai multe detalii despre peelingul cavitațional, click aici.
3. Peelinguri chimice (Biorepeel, NOON, Image ) Exfoliază stratul cornos al pielii și curăță în profunzime porii. Peelingurile chimice se folosesc în tratamentul:
- Comedoanelor
- Porilor dilatați
- Cicatricilor superficiale
- Pentru ameliorarea texturii și luminozității pielii
Proceduri minim-invazive
1. Clear Skin Este un laser non-ablativ, care poate fi efectuat chiar și în anotimpul călduros, deoarece acționează în profunzime, la nivelul dermului, lăsând epidermul (stratul superficial al pielii) intact. Acest laser are efect direct asupra bacteriei implicate in acnee (Cutibacterium acnes) prin alterarea membranei celulare a acesteia, și totodată reduce activitatea glandelor sebacee care vor produce mai putin sebum.
Pentru mai multe detalii despre Clear Skin, click aici
2. Laserul CO2 Reprezintă terapia gold standard în stimularea sintezei de colagen, ceea ce o face ideală în cazul cicatricilor post-acneice. Laserul CO2 este un laser ablativ care creează microinjurii ale pielii prin microfascicule de energie, declanșând din partea organismului, un proces de vindecare, cu producție susținută de fibre de colagen și elastină. Astfel aspectul cicatricilor este mult îmbunătățit chiar și după o singură ședință.
3. Microneedling Dermapen 4 este cel mai avansat dispozitiv de microneedling la nivel mondial. Acesta utilizează 16 ace care realizează până la 120 vibrații/secundă și astfel creează 1920 de canale la nivel cutanat. Aceste micro-traumatisme declanșează procesul natural de vindecare al pielii prin stimularea intensă de colagen și fibre de elastină. Procedurile de microneedling se recomandă în stadiul remisiv al acneei, când nu există leziuni active pe piele.
Pentru mai multe detalii despre Dermapen4, click aici
4. Biostimulatoarele de colagen Conțin substanțe de tipul acidului poli-L-lactic și hidroxiapatitei de calciu care stimulează intens producția de colagen, astfel că, îmbunătățesc considerabil aspectul cicatricilor prin umplere. Rezultatele apar după 2-3 luni de la injectare, și se mențin 2 ani.
5. Skinboosters Reprezintă tratamente injectabile care acționează pe calitatea pielii, concepute pentru a hidrata la nivel profund pielea și pentru a uniformiza cicatricile post-acneice deprimate. Skinbooster-ele conțin o formă de acid hialuronic non cross-linkat, acest lucru însemnând că acidul se dispersează pe întreaga suprafață unde a fost injectat și creează ca o “plasă” de hidratare. Pentru rezultate maxime în cazul cicatricilor post-acneice, skinbooster-ul se combină cu subciziile cutanate.
5. Subcizii cutanate Se realizează cu ajutorul unui ac introdus sub piele, paralel cu suprafața cutanată, iar prin mișcări asemănătoare unui piston, acul este avansat și retras, tăind benzile fibroase care trag pielea in jos și produc cicatricile retractile. Dupa procedură aspectul cicatricilor deprimate este mult mai uniform.
Întrebări frecvente
Sună pentru o programare la medicii noștri specialiști: +40721136436 sau stabilește o programare online.