Ce este histeroscopia?
19/09/2023Dermatita seboreică
25/09/2023Tratamentul leziunilor vasculare
Telangiectaziile și venectaziile fac parte din grupul leziunilor vasculare dobândite.
Ce sunt telangiectaziile?
Telangiectaziile sunt vase de sânge superficiale (capilare), dilatate, cu diametrul cuprins între 0,5 și 1 mm, de culoare roșie, vizibile pe piele sau mucoase. Zonele de predilecție în care apar sunt: la nivel facial (în jurul nasului, pe obraji și în zona mentonieră) și la nivelul membrelor inferioare (în jurul gleznelor, sau în porțiunea superioară a coapselor). De asemenea, ele mai pot să apară în zonele expuse la soare: la nivelul decolteului, toracelui posterior și umerilor.
Care sunt cauzele apariției telengiectaziilor?
- Moștenirea genetică
- Tratamente cosmetice asociate cu stoarcerea sau strângerea pielii, masaj anticelulitic
- Expunerea prelungită la soare sau la temperaturi foarte scăzute
- În evoluția unor boli dermatologice cum ar fi rozaceea în stadiul cuperozic, sindromul Cushing, scleroza sistemică, lupus eritematos cutanat
- În evoluția cicatricilor hipertrofice sau cheloide
Ce sunt venectaziile?
Venectaziile sunt vene mici, dilatate, prezente de obicei la nivelul membrelor inferioare și uneori pe față. Spre deosebire de telangiectazii, acestea au culoarea albastră sau violet și sunt mai mici decât varicele. Atât venectaziile, cât și varicele sunt forme ale unei afecțiuni numite insuficiență venoasă, însă venectaziile sunt de cele mai multe ore nedureroase și mai ușor de tratat. Venectaziile sunt foarte frecvente la persoanele peste 50 de ani și sunt cauzate de:
- Factorii genetici (90% din persoanele cu venectazii au istoric familial cu această afecțiune)
- Ortostatismul prelungit (statul în picioare)
- Sarcina
- Istoric de tromboze (cheaguri de sânge) și consumul de anticoncepționale orale (acestea modifică nivelul de estrogen din organism)
- Creșterea presiunii de la nivelul vaselor de sânge ale feței: strănutul, tusea, vărsăturile și actul nașterii
- Modificările hormonale din timpul menopauzei
- Obezitatea
Tratamentul este comun celor 2 tipuri de leziuni vasculare. Măsuri generale:
- Evitarea ortostatismului prelungit
- Evitarea manevrelor de stoarcere sau strângere a pielii
- Evitarea expunerii prelungite la soare
Măsuri specifice:
- Flavonoide, venotonice
- Scleroterapia - este o procedură medicală minim invazivă care presupune injectarea unei substanțe sclerozante direct în interiorul vasului de sânge dilatat. Această substanță va irita peretele intern al vasului, producând o reacție inflamatorie care va închide vasul și va determina dispariția lui. Scleroterapia este rapidă, nedureroasă, cu rezultate vizibile imediat.
- Laserul Nd-Yag - acționează la o lungime de undă de 1064 nm, prin emiterea unor pulsuri de energie care realizează coagularea sângelui din vasele dilatate. Ulterior conținutul sanguin este resorbit de organism în câteva zile sau săptămâni, în funcție de mărimea vasului. Laserul tratează vasele dilatate de la nivelul pomeților sau aripilor nazale, cât și cele de la nivelul picioarelor cu diametrul maxim de 3,5 mm.
- DYE VL - este un laser non-ablativ care acționează la o lungime de undă cuprinsă între 500 și 600 nm, targhetând astfel hemoglobina din vasul de sânge, prin urmare vasul de sânge este ocluzat. DYE VL nu necesită perioadă de recuperare, și în general sunt necesare 3-6 ședințe efectuate la 2-3 săptămâni distanță.
Intrebari frecvente
- Este necesară purtarea ciorapilor compresivi timp de 2-3 săptămâni post-procedură
- Evitarea exercițiilor fizice extenuante
- Evitarea expunerii la soare și a băilor fierbinți
Sună pentru o programare la medicii noștri specialiști: +40721136436 sau stabilește o programare online.