Rejuvenare facială ClearLift
23/03/2023Rejuvenarea facială cu Impact (Drug Delivery)
27/03/2023Tratamentul petelor pigmentare
Te confrunți cu pete pigmentare și ai incercat să le tratezi fără succes? Ai observat apariția unor pete noi, în timp ce altele dispar? Dacă răspunsul este DA, află că nu ești singur. Petele pigmentare resprezintă una dintre cele mai frecvente cauze pentru care pacienții se prezintă la medicul dermatolog.
Hiperpigmentarea se caracterizează prin apariția unor pete mai închise la culoare față de restul pielii și se datorează producției excesive de melanină, un pigment natural care conferă culoare pielii, ochilor și părului.
Există mai multe tipuri de hiperpigmentări, însă următoarele forme sunt cele mai frecvente:
Lentiginele solare
Numite popular și ”pete de soare”, sunt cel mai frecvent întâlnite și apar ca urmare a expunerii repetate la razele ultraviolete. Lentiginele se localizează în special pe zonele foto-expuse: față, scalp, umeri, torace anterior, mâini.
Melasma
Sau ”cloasma gravidelor” poartă această denumire deoarece apare în 90% din cazuri la femeile însărcinate și se caracterizează prin apariția unor pete maronii în special pe frunte, obraji, nas și deasupra buzei superioare. Această afecțiune este asociată în special cu schimbările hormonale care apar în sarcină și cu consumul de contraceptive orale. Alți factori care contribuie la apariția melasmei sunt expunerea la soare, istoricul familial și anumite medicamente.
Hiperpigmentarea postinflamatorie
Acest tip de pigmentare este rezultatul unor leziuni sau inflamații de la nivelul pielii și tinde să devină mai pronunțată dacă pielea este expusă la soare. Hiperpigmentarea postinflamatorie poate apărea la oricine, însă este mai frecventă la persoanele cu pielea mai închisă la culoare. Aceasta formă de pigmentare apare frecvent după arsuri, acnee, dermatite iritative sau infecții cutanate.
Cum poate fi prevenită hiperpigmentarea?
- Soarele este principalul factor extern implicat în apariția petelor, așadar evită expunerea la soare și folosește creme cu factor de protecție solară SPF50+, în toate anotimpurile anului.
- Utilizează produse de îngrijire destinate pielii hiperpigmentate, cum ar fi acidul azelaic, arbutina, vitamina C, alfa-hidroxii-acizii
- Evită traumatismele cutanate care s-ar putea solda cu apariția petelor pigmentare.
Tratament
Topic:
Tratamentul local se concentrează pe reducerea apariției petelor pigmetare și pe prevenirea reapariției lor.
- SPF50+, nelipsit din rutina pacienților cu pete pigmentare, reprezintă ”piatra de temelie” a tratamentului local, pe termen lung
- Creme depigmentante care conțin ingrediente cum ar fi hidroquinona, tretinoinul
- Acidul azelaic și alfa-hidroxii-acizii
- Vitamina C
- Arbutina
- Acidul tranexamic
- Niacinamide
În funcție de vechimea și mărimea petelor, medicul dermatolog vă poate recomanda efectuarea unor proceduri la clinică:
- Peeling-uri cu concentrații mari de acid azelaic, tricloroacetic, kojic, mandelic
- Dermapen 4 efectuează microcanalele în piele, care stimulează secreția de colagen și implicit vindecarea, astfel că după 3-4 ședințe efectuate la interval de 4 săptămâni, pielea va arăta complet reîntinerită și cu o culoare net ameliorată.
- Laserul non-ablativ (Clear-Lift, Clear-Skin) – acționează la diverse lungimi de undă în funcție de localizarea pigmentului din piele (1064 nm pentru melasmă, hiperpigmentare postinflamatorie, nev Ota, respectiv 532 nm pentru pigmentările superficiale cum sunt lentiginele ), și care duce la eliminarea pigmentului din piele.
- Laserul ablativ CO2- acționează prin descărcarea unei energii care creeaza mici canale la nivelul pielii. Căldura emisă de laser este ulterior absorbită, ceea ce determină constricția fibrelor de colagen și stimularea sintezei de celule noi, sănătoase, care nu conțin exces de melanină, pigmentul răspunzător de petele pigmentare.
Intrebari frecvente
Sună pentru o programare la medicii noștri specialiști: +40721136436 sau stabilește o programare online.