Tratamentul leziunilor vasculare
24/09/2023Acneea
25/09/2023Ce este Dermatita seboreică?
Dermatita seboreică este o afecțiune inflamatorie cronică care afectează zonele cutanate bogate în glande sebacee, în special pielea scalpului, a feței și uneori a toracelui anterior.
Clinic se caracterizează prin apariția unor pete roșii acoperite de scuame fine (mătreață, coji). Frecvent aceste leziuni sunt însoțite de prurit (mâncărimi) care se exacerbează la căldură.
Dermatita seboreică este o afecțiune cutanată frecventă și afectează cel mai frecvent adulții tineri de sex masculin. Următorii factori sunt asociați cu formele severe:
- Tenul gras, seboreic
- Istoricul familial de dermatită seboreică sau psoriazis
- Imunosupresia: pacienții cu transplant de organe, HIV, limfom
- Boli neurologice și psihiatrice: boala Parkinson, depresia, epilepsia
- Lipsa somnului
- Evenimentele stresante
Care este cauza dermatitei seboreice?
Etiologia acestei boli este insuficient elucidată, însă se consideră că un rol major îl are producția excesivă de sebum condiționată de hiperactivitatea glandelor sebacee, cel mai adesea de cauză hormonală sau genetică. La sugari, influențele hormonale materne din viața intrauterină stimulează glandele sebacee și astfel apar popularele ”coji de lapte” (dermatita seboreică a sugarului). La adolescență modificările hormonale duc la o hiperproducție de sebum și prin urmare la o predispoziție spre această afecțiune.
O altă cauză asociată cu apariția dermatitei seboreice este proliferarea levurilor din specia Malassezia, care este prezentă în mod normal pe piele, dar într-o proporție mult mai mare pe pielea afectată de dermatită.
Această boală poate fi asemănătoare din punct de vedere clinic cu alte afecțiuni cutatanate, de aceea este important să consultați un dermatolog pentru un diagnostic clar. Diagnosticul diferențial se face cu:
- Dermatita atopică
- Dermatita de contact iritativă
- Eritrasma
- Candidoza cutanată
- Eczema numulară
- Pitiriasis rozat Gibert
- Psoriazis
- Sifilis secundar
- Tinea corporis, capitis
Tratament
Măsuri generale:
- Educarea pacientului în ceea ce privește ciclicitatea si recurența afecțiunii
- Identificarea obiceiurilor care pot fi modificate, de exemplu consumul crescut de fibre din fructe se asociază cu o frecvență mai scăzută a dermatitei seboreice, pe când stresul psihic sau chirurgical duc la episoade mai dese.
Măsuri specifice:
- Produse keratolitice- sunt utilizate pentru îndepărtarea scuamelor (cojilor) și conțin acid salicilic, acid lactic, uree.
- Antifungici topici- utilizați pentru a reduce populațiile de Malassezia. Cei mai frecvenți sunt ketoconazol sau ciclopirox, sub formă de șsampon sau cremă.
- Cortcosteroizi cu potență medie, pentru a reduce inflamația din exacerbări.
- Inhibitori de calcineurină- indicați în exacerbări frecvente, când corticosteroizii nu pot fi utilizați des și pe termen lung.
- Pentru cazurile rezistente la tratamentul topic, medicul dermatolog vă poate recomanda antifungice orale, fototerapie sau doze mici de isotretinoin, care s-au dovedit a fi eficiente în formele severe.
Intrebari frecvente
Cei mai comuni factori declanșatori pentru dermatita seboreică sunt reprezentați de:
- Dușuri și băi fierbinți în special în sezonul rece
- Stresul
- Alimentele picante
- Transpirația excesivă a scalpului
Sună pentru o programare la medicii noștri specialiști: +40721136436 sau stabilește o programare online.