Rejuvenarea vaginală prin injecție autologă de PRP
22/09/2019
Săptămâna 13 de sarcină
30/10/2019
Săptămâna 12 de sarcină
Acum ești în săptămâna a 12-a, deci luna a 3-a de sarcină. Mai ai 6!
Cum arată fătul în săptămâna a 12-a de sarcină
Deși nu se observă din burtica prea mică la această săptămână, fătul și-a dublat deja dimensiunile în ultimele 3 săptămâni și se dezvoltă remarcabil de rapid.
Este încă un moment important pentru dezvoltarea intrauterină, pentru că, deși cam toate structurile anatomice sunt formate, mai sunt multe de perfecționat. Sistemul digestiv al micuțului își flexează la propriu mușchii (începe să se antreneze în mișcarea de contracție care, după naștere și toată viața, va transporta hrana prin tractul digestiv).
Măduva începe și ea să fie activă, formând celule albe de sânge, armele organismului în lupta cu diverși dușmani ai sistemului imunitar.
Chiar și mai interesant – glanda pituitară începe să producă hormonii ce-i vor permite să te facă bunică peste câteva decenii.
Bătaia inimii se aude tot mai clar, dacă până acum nu ai prea avut ocazia, probabil la consultul de 12 săptămâni te vei emoționa corespunzător auzind cum bate inima puiului tău.
Corpul tău în săptămâna a 12-a de sarcină
Ești aproape de finalul primului trimestru, poate cel mai emoționant și mai stresant dintre toate. Dar ai trecut cu bine de toate încercările de până acum și ești gata de și mai multe transformări.
Uterul tău, de mărimea unui grapefruit mare, începe să se mute din josul pelvisului într-o poziție frontal-centrală în abdomen.
Cu puțin noroc, asta ar putea reduce frecvența urinărilor, măcar pentru o perioadă. Din nou, pentru unele viitoare mămici care stau mai bine la capitolul noroc, este și perioada finală a altor bucurii din prima parte a sarcinii: grețuri, vomismente, sâni sensibili și oboseală.
Burtica de gravidă încă nu e atât de proeminentă, probabil unii apropiați, dacă nu știu ce se pregătește acolo, ar începe să-ți recomande niște cursuri de aerobic.
Oricum, burtica ta este complet normală, chiar dacă e aproape invizibilă sau mai mare. Fiecare femeie este diferită și atât timp cât ginecologul tău este mulțumit de progresul sarcinii, e perfect. Ai timp să-ți recapeți abdomenul de sportivă mai târziu.
Ghici despre cine nu am vorbit până acum? Despre prietenul nostru progesteron, care este de „vină” pentru multe dintre neplăcerile din sarcină. Acum este corect să menționăm că, fără el, nu prea ar fi sarcină.
Lui îi „datorăm” amețelile pe care le simți, pentru că tot mai mult din fluxul sangvin se direcționează spre bebe, astfel că tensiunea scade iar creierul tău nu mai este atât de irigat ca înainte. Deci, dacă te ridici brusc din pat, de pildă, vei avea o senzație de vertij de toată frumusețea.
O altă cauză a amețelilor este și hipoglicemia, deci nu uita să mănânci regulat și, mai ales, pentru tine și bebe, să ai o nutriție sănătoasă pe cât posibil.
Încă un domeniu în care nu toate femeile sunt la fel este libidoul. Unele recunosc că au și uitat cum este să te bucuri de o partidă de sex, în timp ce alte gravide ar consuma o partidă și în loc de mâncare sau somn.
Nu te simți necorespunzătoare în niciunul dintre cazuri, poți să devii o adevărată amazoană, la fel cum poți să eviți intimitatea săptămâni la rând. Nu uita că o relație nu înseamnă doar sex, bucură-te deci de relația cu viitorul tată chiar și așa.
Vestea bună este că probabil următorul trimestru de sarcină va readuce libidoul în prim-plan, așa că fiți amândoi răbdători.
Simptome în săptămâna a 12-a de sarcină
miros de copoi – nimic nu-i scapă nasului de gravidă. Oricât glumim pe tema aceasta, se poate ca acest simț al mirosului crescut să-ți exacerbeze senzația de greață. Păstrează coajă de lămâie prin zonă, dacă te ajută, și aerisește constant.
urinări mai puțin dese – dacă te-ai săturat să tot stai prin baie, vei începe să scapi de eterna senzație de urinare.
cefalee – dacă sari mese (nu la propriu, te rugăm), scăderea glicemiei ar putea declanșa dureri de cap. Știi deja ce sfat vei primi: mănâncă la ore cât de cât fixe și nu sta flămândă prea mult. Fătul are nevoie de mulți nutrienți iar tu ai deja 2 (cel puțin) pe lista de invitați la fiecare masă.
oboseală – în primul trimestru, toată munca organismului tău te-a secat de energie. Fă tot posibilul să te odihnești, se știe că bebelușii nu sunt chiar prieteni cu somnul de 12 ore neîntrerupt.
salivare excesivă – ai senzația că te-ai transformat într-un Azorel, la cât salivezi? Este încă un simptom ciudat al sarcinii dar, din fericire, nu durează prea mult.
balonare și gaze – ca de obicei, soluția este să nu mănânci hulpav, pentru că se formează „pachete” de aer și știm cum vor ieși. Mănâncă relaxat și cu înghițituri mici. Trece și asta!
Sfaturi
Vaccinează-te contra gripei. Înainte de a lua orice decizie medicală, discută cu medicul tău ginecolog. Dacă ți se recomandă acest vaccin, te va scăpa de alte surprize neplăcute, mai ales dacă te nimerești în plin sezon de gripe.
Începe să faci exerciții Kegel. Foarte probabil te pregătești de o naștere vaginală, așa că mușchii din zona pelvisului ar trebui antrenați din vreme. Caută să te informezi despre o rutină corectă și începe să o pui în aplicare. Ca de obicei, pornește în cercetare alături de ginecologul tău.
Evită alcoolul. Aici nu mai glumim și nici nu există cale de mijloc. Chiar și consumul redus de alcool poate avea efecte devastatoare asupra viitorului tău copil. Deci, până ai terminat cu sarcina (și alăptarea), concentrează-te pe băuturi non-alcoolice.
La fel de periculoase sunt fumatul și drogurile (chiar și cele „ușoare”). Stai departe de ele, chiar și fumatul pasiv are efecte dezastruoase asupra dezvoltării intrauterine.
Ai grijă la pește. Dacă ești amatoare de sushi, în această perioadă va trebui să te abții. Peștele neprocesat termic poate conține bacterii și paraziți care-ți pot compromite sarcina. Unele tipuri de pește au un conținut crescut de mercur și toxine periculoase pentru făt. Află ce recomandă medicul și respectă cu strictețe listele de pește permis.
Bea apă. Hidratarea este importantă pentru toți, mai ales pentru o gravidă. Nu uita să consumi apă regulat în timpul zilei (chiar dacă te trimite la urinat prea des). Organismul tău și cel (cele) ce se dezvoltă în burtica ta au nevoie de apă.
Atenție la mâncare. Așa cum peștele nepreparat termic este periculos, la fel ouăle, laptele sau brânza te pot îmbolnăvi. Orice poate conține bacterii periculoase, trebuie evitat (sau gătit corespunzător) pentru că o infecție bacteriană acum poate avea rezultate devastatoare.