Laxitatea vaginală (Sindromul de relaxare vaginală)
02/06/2020Ecografia transfontanelară
23/07/2020Săptămâna 15 de sarcină
Bucură-te de această perioadă de aur și, ca de obicei, păstrează legătura cu obstetricianul tău.
Cum arată fătul în săptămâna a 15-a de sarcină
În săptămâna a 15-a de sarcină, fătul începe să arate tot mai mult ca un copil. Pielea îi este extrem de subțire, așa că se văd ușor vasele de sânge. Viitorul bebe începe să aibă coloană vertebrală, dacă ai face o radiografie fătului, s-ar vedea deja scheletul. Cam totul începe să se mute la locul său: urechile sunt în lateralele capului (înainte erau în gât) iar ochii se mută din zona tâmplelor în locul corect.
Micuțul tău continuă să crească vertiginos, acum este cam de dimensiunea unei pere. Dar asta nu e tot, fătul face tot felul de exerciții: de respirație, de înghițire și chiar de supt. Pe lângă acest fitness fetal care nu prea deranjează, există și mișcări care peste câteva săptămâni îți vor face burta să tresară: micuțul deja mișcă membrele de zor. Pentru că este atât de mic, încă nu simți mișcările, dar ele în timp vor fi vizibile tot mai mult și chiar deranjante ușor în ultimele luni de sarcină.
Corpul tău în săptămâna a 15-a de sarcină
Lunile de aur … așa se numește această perioadă, când deja simptomele acelea neplăcute de sarcină s-au cam dus, încă ești subțirică și tot mai energică. Bun, pe lângă acest respiro de care chiar aveai nevoie, după atâta chin, mai sunt și niște schimbări ce te pot speria, așa că le menționăm aici.
Gingii care sângerează și nas înfundat. Tot hormonii produc diverse efecte ciudate: gingii sângerânde și, chiar mai de speriat, o mică umflătură în gingie numită tumoră de sarcină. Înainte să-ți suni oncologul, stai liniștită, este încă una dintre bucuriile mai ciudate ale sarcinii și dansului hormonal ce se întâmplă în corpul tău. Gingiile sângerânde se pot transforma într-o gingivită de toată frumusețea și, dacă nu ești atentă, chiar parodontoză. Dinții sunt puternic afectați de sarcină, așa că e bine să ai o igienă dentară perfectă. Dacă sunt probleme mai serioase, poți merge la dentist. Dar, în mod normal, dacă ești atentă și ai grijă de dinți, vei trece cu bine și de această perioadă. Probabil te-am speriat cu tumora din gingii, la unele gravide apare o mică umflătură în această zonă, dar din fericire complet benignă. De obicei dispare după naștere fără nicio altă problemă.
Nas înfundat. Ai senzația că ești răcită, dar nu este cazul. Tot din cauza hormonilor și tot trecător.
Creștere în greutate. Dacă în primul trimestru de sarcină te-ai chinuit să mănânci ceva și poate ai pus puține kilograme sau deloc, acum recuperezi. În această perioadă, că tot nu mai ai grețuri toată ziua, ar trebui să poți mânca mai bine și să pui cam 2 kilograme pe lună. Nu trebuie să te stresezi neapărat pe acest număr, fii atentă să ai o nutriție sănătoasă și să te odihnești suficient. În majoritatea cazurilor organismul tău și al fătului știu mai bine cum să-și dozeze creșterile.
Simptome în săptămâna a 15-a de sarcină
Hiperaciditate gastrică și indigestie. Acum că poți mânca mai bine, este posibil să te mai și lăcomești puțin. Așa apare indigestia, un simptom destul de des întîlnit în această perioadă. Încearcă să consumi mai puțin la fiecare masă și să mănânci de mai multe ori pe zi.
Varice. Dorești o veste bună? Varicele ce-ți apar acum în sarcină nu îți vor face rău, deși sunt probabil un motiv de spaimă pentru tine. Ai o scuză să stai cu picioarele sus, pentru că ajută la circulație și reduce presiunea pe venele picioarelor.
Amețeală și senzația de leșin. Amețelile nu sunt încă o chestiune de trecut în această perioadă, așa că este posibil să te confrunți cu ele în continuare. Dacă simți că amețești, pune un genunchi jos și apleacă-te așa cum faci când îți legi șiretul. Te va ajuta să nu cazi din picioare. Pentru a preveni aceste episoade, nu te ridica brusc de pe scaun sau din pat.
Dureri de cap. Durerile de cap in sarcina sunt ceva frecvent. Sunt cauzate de hormoni, oboseală, reducerea cofeinei, stress etc. De cele mai multe ori le poți trata natural, prin odihnă bună, comprese reci și calde pe frunte sau ceafă, reducerea ocaziilor de stres și de agitație. Dacă e nevoie de medicație, doctorul tău sigur îți va putea recomanda ceva potrivit.
Dureri de ligamente. Uterul apasă tot mai greu, odată ce fătul crește, din acest motiv este posibil să simți dureri în zona de jos a abdomenului. De cele mai multe ori nu este o problemă, dacă devin supărătoare, discută cu medicul tău.
Uitare. Ai impresia că parcă te-ai prostit și că uiți de la mână până la gură? Nu te speria, e doar ceva temporar. Nu vei pierde din inteligență pe termen lung, iar acum că tot uiți una-alta, notează-le și consideră că acesta este încă un simptom ciudat al sarcinii.
Sfaturi
Discută despre preeclampsie. Preeclampsia este o complicație severă în finalul sarcinii, care se manifestă printr-o creștere bruscă a tensiunii, umflare a feței și mâinilor și semne că unele organe nu mai funcționează perfect. Dacă ai un risc ridicat de preeclampsie, medicul poate că îți va recomanda să iei aspirină în doze mici. Nu lua însă niciun medicament fără să fi fost recomandat de doctorul tău.
Fă-ți loc în casă pentru snack-uri sănătoase. Acum că-ți vine mereu să mănânci, este important să ai un stoc de snack-uri sănătoase: fructe uscate, nuci, crackers etc. Evită sucurile carbogazoase, orice consumi e bine să fie util organismului tău și fătului.
Începe să consumi un mic dejun mai serios. Multe femei încep ziua cu o cafea și cam asta este. Pentru că micuțul tău are nevoie de nutrienți și pentru că oricum nu prea mai e indicat să consumi cafea în cantitățile anterioare, fă din micul dejun o masă importantă a zilei.