
Săptămâna 7 de sarcină
08/01/2019
Săptămâna 9 de sarcină
10/02/2019
Săptămâna 8 de sarcină
Bebelușul tău creste cu o viteză incredibilă, deja e aproape cât o zmeură.
Cum arată embrionul în săptămâna a 8-a de sarcină
Chiar dacă ți se pare ieșită din comun această creștere, cele mai senzaționale modificări nu sunt doar cantitative. Embrionul are deja un aspect mai aproape de bebeluș, decât de reptilă, ca până acum.
În această săptămână degețelele încep să se diferențieze și coada de mormoloc aproape că a dispărut. I se formează buza superioară și apare o mică umflătură extrem de drăguță, care va fi nasul. Se formează și pleoapele.
Inima aceea mică bate deja de 150-170 de ori pe minut, cam de două ori mai rapid decât inima ta. Chiar dacă încă nu simți, viitorul bebeluș face deja mici mișcări spontane cu corpul său. Lichidul amniotic își mărește volumul, așa că burtica ta începe și ea să se mărească.
Corpul tău în săptămâna a 8-a de sarcină
Sarcina ta încă nu se vede, dar se simte. Și aici vorbim despre celebrele grețuri matinale. Probabil cine a inventat expresia "morning sickness" se referea la momentul lor de început pentru că, dacă ești ca 75% dintre femeile gravide, greața de dimineață de fapt ține cam toată ziua. Nu se știe exact ce cauzează această senzație neplăcută și vomismentele ce o însoțesc de obicei, dar sunt mai multe variante: poate nivelul crescut de hCG, poate estrogenul și progesteronul care sunt și ele la nivele crescute, poate relaxarea mușchilor tractului digestiv.
Oricare ar fi motivul, fii liniștită, embrionul din burtică se simte minunat. Și nu mai ai decât vreo 4-6 săptămâni de îndurat, pentru că la majoritatea gravidelor episoadele de greață dispar undeva în săptămânile 12-14.
Este posibil ca unele haine să te strângă, pentru că uterul tău este și el în creștere. Dacă, de obicei, este de mărimea unui pumn, acum în săptămâna a 8-a, este aproape cât un grapefruit. Ți se pare deja mare? Stai liniștită, abia începe să crească.
Că tot vorbim de fructe, acum nu le comparăm, ci le mâncăm. Încearcă să integrezi fructe în nutriția ta, te vor ajuta enorm prin aportul de vitamine dar și pentru că te vor ajuta să contracarezi o altă „bucurie” a sarcinii: constipația. Alege fructe de calitate, pe care le poți consuma cu plăcere.
Simptome în săptămâna a 8-a de sarcină
Oboseala – prietena ta cam pe toată perioada sarcinii. Corpul tău muncește de zor săptămânile acestea – creează viață, doar – așa că ai grijă de el. E bine să ai o viață activă ca gravidă, dar și să te odihnești corespunzător.
Greață și vomismente – cel mai neplăcut simptom de sarcină. Consumă, dacă poți, ghimbir. Se pare că ajută. Ia-ți vitaminele prenatale, stabilite de medicul tău, dar fii atentă să nu le iei pe stomacul gol.
Leucoree – nivelul crescut de estrogen provoacă și o scurgere vaginală subțire, lăptoasă. Are și ea rolul ei, ține canalul de naștere curat și lipsit de infecții.
Balonare și gaze – ai reținut deja că sarcina este și o colecție de tot felul de simptome plăcute (cu ghilimele). Hai să adăugăm și balonarea. Pentru a contracara aceste episoade, mănâncă relaxat (pentru a nu aduna și mai mult aer în stomac).
Constipație – o problemă destul de severă pentru unele gravide, constipația se ține sub control prin ingerarea de fibre și evitarea mâncărurilor care constipă. Să fii mereu bine hidratată.
Pofte – unele mâncăruri îți repugnă, ca gravidă, dar pe altele le visezi și noaptea. Atât timp cât păstrezi o nutriție sănătoasă, te mai poți deda unor mici plăceri culinare.
Sfaturi
Acum că știm la ce să ne așteptăm de la această săptămână de sarcină, hai să vedem cum ne putem face viața mai ușoară:
în această perioadă crește volumul sângelui, ceea ce poate să ducă la cefalee. Discută cu medicul tău ginecolog ce medicație îți este permisă.
ai putea începe să faci și genuflexiuni, dacă ești mai sportivă. Ajută la întărirea musculaturii din partea inferioară a corpului, atât de necesară în timpul travaliului. Menține poziția 10-15 secunde și repetă de 5 ori.