Simptome de sarcină
18/03/2013Dismenoreea – durerea menstruală
08/10/2013Ce este endometrioza și cum se tratează?
Endometrioza este o boală care afectează peste 10% dintre femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 50 de ani.
Cel mai adesea apare pe sau în jurul organelor de reproducere din pelvis sau abdomen, precum:
Trompe uterine
Ligamentele din jurul uterului (ligamentele uterosacrale)
Membrana peritoneală
Ovarele
Suprafața exterioară a uterului
Spațiul dintre uter și rect sau vezică urinară
Mai rar, se poate dezvolta și în jurul:
Vezicii urinare
Colului uterin
Intestinelor
Rectului
Stomacului (abdomen)
Vagin sau vulva
Endometrioza este o boală care, în stadii avansate, poate determina așa numitul „pelvis înghețat”, ceea ce înseamnă ca organele interne au fuzionat.
Femeile cu endometrioză se plâng adesea de dureri pelvine. Durerea în zona pelvină este unul dintre cele mai frecvent întâlnite simptome și de obicei se asociază cu menstruația. Uneori este așa de severă încât afectează viața de zi cu zi. Durerea poate fi prezentă în orice moment al menstruației și la ovulație, în timpul actului sexual și chiar în timpul urinării. Unele femei percep durerea în regiunea pelvină, zona intestinală sau chiar la nivelul coloanei lombare.
Femeile cu endometrioză pot acuza de asemenea diaree, constipație, fatigabilitate, menstruații abundente și balonare. Una dintre cele mai importante complicații cauzate de endometrioză este sterilitatea. Nu toate femeile cu endometrioză sunt infertile dar, într-un procent de 35%, această afecțiune este incriminată pentru problemele de reproducere.
Diagnosticul de endometrioză nu este ușor de stabilit. Nu există teste specifice care să faciliteze diagnosticul. Diagnosticul de certitudine se poate stabilii prin efectuarea unei laparoscopii diagnostice cu biopsie tisulară. Aceasta este o procedură invazivă care trebuie să fie efectuată de un chirurg experimentat.
Tratamentul este individualizat în funcție de pacient și de localizarea leziunilor endometriozice.
Cauzele endometriozei
Cauza exactă a endometriozei nu este pe deplin cunoscută, însă există câteva teorii referitoare la posibilă cauză a acesteia:
Transportul sângelui sau al sistemului limfatic: Țesuturile endometriale sunt transportate în alte zone ale corpului prin sânge sau sistemul limfatic, similar modului în care celulele canceroase se pot răspândi prin corp.
Transplant direct: Celulele endometriale se pot atașa de pereții abdomenului sau de alte zone ale corpului după o intervenție chirurgicală, cum ar fi operația cezariană sau histerectomia.
Genetica: Endometrioza pare să afecteze unele familii mai des decât altele, așa că poate exista o legătură genetică cu această afecțiune.
Menstruație inversă: țesutul endometrial intră în trompele uterine și abdomen în loc să iasă din corp în timpul menstruației unei femei.
Transformare: Alte celule din organism pot deveni celule endometriale și pot începe să crească în afara cavității endometriale.