Ce este endometrioza și cum se tratează?
20/03/2013Contracțiile Braxton-Hicks
11/12/2013Ce este dismenoreea?
Dismenoreea reprezintă disconfortul/durerile resimțite de femei în timpul menstruației. Pentru unele, acestea sunt doar un ușor disconfort, sunt însă și femei care nu pot să-și desfășoare activitățile zilnice din cauza durerilor puternice.
Există două tipuri de dismenoree: primară (care nu are nicio altă cauză în afară de procesul normal al menstruației) și secundară, care apare ca urmare a unor afecțiuni ginecologice.
Nu este indicată auto-medicația, dacă durerile menstruale sunt puternice și vă perturbă programul obișnuit.
Dismenoreea primară
Este cel mai des întâlnită, comună majorității femeilor aflate la vârstă reproductivă (între pubertate și menopauză). S-a observat că pentru femeile mai tinere incidența unor dureri menstruale puternice este mai crescută, în timp ce acestea se mai estompează odată cu înaintarea în vârstă.
În fiecare lună, uterul unei femei se pregătește să „găzduiască” un viitor membru al familiei. Dacă în luna respectivă femeia nu rămâne însărcinată, uterul se „curăță” de stratul protector creat în vederea dezvoltării embrionului. Pentru a elimina mucoasa, uterul se contractă în timpul menstruației, iar aceste contracții sunt de fapt cele pe care le simțim ca dureroase.
O vascularizare mai deficitară a uterului și un surplus de prostaglandine (substanțe asemănătoare unor hormoni, ce declanșează contracțiile mușchilor uterini) provoacă un disconfort crescut în timpul menstruației, disconfort ce scade după naștere sau ca rezultat al înaintării în vârstă.
Dismenoreea secundară
Reprezintă durerile menstruale ce nu mai apar doar ca un efect al menstruației (chiar exacerbat în unele cazuri), ci au ca și cauze diverse afecțiuni ginecologice pe care le veți descoperi cu ajutorul medicului dvs. Ele se pot trata medicamentos sau prin diverse intervenții.
Printre cauze se numără: endometrioza, boala inflamatorie pelvină, adenomioza, existența unui dispozitiv intrauterin (DIU), fibrom uterin, tulburări hormonale, anomalii de formă sau poziție a uterului, boli cu transmitere sexuală, chist ovarian, un obstacol în scurgerea sângelui între uter și vagin etc.
Se recomandă să mergeți la un consult ginecologic periodic (pentru a vedea starea dvs. generală de sănătate și pentru Testul Papanicolau), medicul putând vedea dacă există și alte probleme care vă pot cauza un asemenea disconfort. Puteți discuta despre durerile menstruale și, dacă există cauze secundare, acestea vor fi tratate.
Factori de risc
începutul precoce al pubertății (sub 11 ani)
vârsta mai mică de 20 de ani (pe măsură ce înaintați în vârstă durerile menstruale, în general, devin mai ușoare)
flux menstrual abundent (menoragie)
depresie, anxietate, stres
fumat
regimuri de slăbire
lipsa sarcinilor (nuliparitate)
lipsa efortului fizic
Simptome și tratament
Dismenoreea este durerea apărută la menstruație în zona pelvină, care poate iradia spre abdomen și chiar coapse. Pe lângă această durere pot apărea lipotimii (leșinuri), dureri de cap (cefalee), transpirații puternice, dureri digestive etc.
Tratamentul dismenoreei se face prin analgezice, antiinflamatoare sau produse hormonale, până la intervenții care să elimine cauzele secundare. Nu este indicată auto-medicația. Dacă durerile menstruale sunt puternice și vă perturbă programul obișnuit, cel mai indicat este să aveți o discuție cu medicul dvs. ginecolog, care va putea să vă prescrie tratamentul cel mai potrivit.