Ecografia prenatală
12/09/2023Tratamentul leziunilor vasculare
24/09/2023Ce este histeroscopia?
Investigația prin care se vizualizeaza interiorul cavitatii uterine, utilizand un dispozitiv special cu o camera video – histeroscop.
Histeroscopia poate fi diagnostica, cand se identifica patologii uterine care cauzeaza sangerari anormale, sau operatorie, cand aceste anomalii sunt rezolvate in timpul doi.
Când este necesară o histeroscopie?
Când pacienta prezintă sângerări vaginale anormale, menstruație abundentă sau sângerări în perioada de menopauză. Atunci când specialistul dorește să confirme unul din următoarele diagnostice:
- Polip uterin
- Fibrom (intracavitar)
- Aderențe intrauterine – sindrom Asherman (care cauzează infertilitate)
- Sept intrauterin – malformație prezentă de la naștere
- Avorturi repetate sau infertilitate
- Localizarea / extragerea unui dispozitiv intrauterin (sterilet)
- Extracția unui fragment placentar restant după naștere
La ce ne așteptăm înainte/după histeroscopie?
Anestezia se efectuează cu sedare (anestezie generală intravenoasă), asadar pacienta nu mai poate lucra sau conduce mașina în acea zi. Este însă o procedură care nu necesită spitalizare, deci la 1-2 ore după procedură poate pleca acasă. Una – două zile pot fi prezente crampe ușoare și sângerare vaginală minimă.
Histeroscopia este considerată o procedură sigură, cu șansa apariției complicațiilor de aproximativ 1% (infecție, sângerare abundentă, perforație uterine, riscuri ale anesteziei sau ale dilatației cavității uterine).
Bibliografie
Hysteroscopy: Purpose, Procedure, Risks & Recovery (clevelandclinic.org)