Refluxul gastro-esofagian la nou nascut, sugar si copil
11/10/2023Dermatoscopia
31/10/2023Nutriția și echilibrul hormonal în perioada de menopauză
Numele meu este Beatrix Barbulov, sunt Nutriționist-dietetician în Gyniclinique, iar misiunea mea este educarea obiceiurilor alimentare atât a adulților sănătoși în diferite etape ale vieții, cât și în cazul unor patologii sau dezechilibre hormonale precum: insulinorezistență, diabet zaharat tip 2, sindrom de ovar polichistic, sindrom premenstrual, endometrioză, afecțiuni tiroidiene, boli autoimune, boli cardiovasculare, sindrom metabolic etc.
Principalele mele preocupări includ analiza stării de sănătate a pacienților, a obiectivelor și a intoleranțelor sau preferințelor alimentare, urmărirea progresului și educarea pacienților cu privire la menținerea unei greutăți normale cu ajutorul unei alimentații echilibrate și alte recomandări legate de un stil de viață sănătos.
Ca nutriționist-dietetician nu doar că îmi susțin pacienții într-un proces de slăbire, ci pot ajuta un pacient cu diabet zaharat să ajungă la valori glicemice normale, pot contribui la creșterea fertilității, a libidoului și stării de energie și vitalitate. Un plan nutrițional personalizat vă poate ajuta să găsiți acel echilibru, deoarece a mânca sănătos nu înseamnă și nu va însemna vreodată același lucru pentru fiecare dintre noi, la fel cum greutatea ideală nu este întotdeauna un simplu rezultat al unui calcul.
Ce înseamnă o alimentație sănătoasă pentru echilibru hormonal?
Consider că o alimentație sănătoasă, indiferent că vorbim despre un program intensiv de slăbire, acumulare de masă musculară sau doar despre o ameliorare a unor simptome datorate unor patologii, trebuie să includă toate grupele de macronutrienți (proteine, glucide, lipide) și să furnizeze necesarul zilnic de vitamine și minerale. Există două moduri prin care o regiune a corpului uman poate comunica cu alta. Prima este pe cale de impulsuri nervoase, iar a doua este prin intermediul hormonilor.
Hormonii sunt sintetizați de glande endocrine precum hipofiza, paratiroide, glanda tiroida, hipotalamus, pancreas, glandele suprarenale, placentă și gonade. Hormonii sunt molecule pe bază de proteine sau derivate din colesterol.
Hormonii proteici sunt reprezentați de insulină, GH, glucagon și hormon antidiuretic. Aproximativ jumătate din greutatea uscată a unei celule umane este reprezentată de proteină. Unele dintre cele mai importante roluri ale proteinelor sunt: componente structurale, filamente contracții ale mușchilor, anticorpi pentru răspunsurile imune, neurotransmițători, hormoni și enzime. Principalii hormoni responsabili în metabolismul glucidelor sunt Insulina, Glucagonul, Adrenalina și Cortizolul.
Glucidele(carbohidrații) sunt o grupa de macronutrienți ce includ monozaharide, dizaharide, polizaharide, glucide nedigerabile și polihidroxialcooli.
Deoarece carbohidrații pot fi folosiți ca sursă de energie sau pot fi depozitați sub formă de glicogen, oamenii au mai multe căi metabolice ale carbohidraților care se suprapun cu cele pentru alți nutrienți, cum ar fi acizi grași și aminoacizi. Fibrele sunt carbohidrați și molecule înrudite care nu sunt descompuse de către sistemul digestiv. Sunt clasificate pe scară largă ca fiind fibre vâscoase(solubile) și fibre fermentabile(insolubile). Fibrele au beneficii pentru sănătate în tractul digestiv servind drept probiotice, stimulând secreția de suc gastric, reducând riscul tulburarilor intestinale, în plus susțin sistemul imunitar și sănătatea cardiovasculară prin scăderea nivelului seric al colesterolului.
Nutriția și dietetica nu este doar despre programe de slabire
În perioada menopauzei nu vorbim doar despre dietă sau un tratament hormonal- este foarte important să avem o relație bună și cu ceilalți factori care contribuie la sănătatea noastră și anume:
-creșterea masei musculare este un aspect de care fug majoritatea femeilor, dar care aduce numeroase beneficii precum creșterea sensibilității la insulină, creșterea metabolismului bazal, reduce riscul scăderii densității osoase, crește forța și mobilitatea.
- scăderea circumferinței abdominale;
- o îmbunătățire a glicemiei a jeun și a HbA1c;
- un somn mai odihnitor;
- mai multă energie pe timpul zilei;
- claritate mentală;
- un ciclu regulat;
- o diminuare a sindromului premenstrual;
- libidou crescut.
Cauze ale dezechilibrelor hormonale în menopauză
Femeia nu este o ființă liniară, ci ciclică. Fluctuațiile hormonale afectează aproape fiecare aspect al vieții unei femei, de la sănătatea fizică la cea mentală. Statisticile arată că 80% dintre femei suferă la un moment dat în viață de un dezechilibru hormonal, mai ales în perioda menopauzei.
Luând în considerare frecvența dezechilibrelor hormonale la femei, voi enumera câteva posibile cauze:
- Tulburări de alimentație
- Dieta restrictivă
- Supraponderea
- Stresul
- Sedentarismul
- Xenoestrogenii
Câteva afecțiuni medicale care le pot cauza:
- Sindromul de ovar polichistic
- Endometrioza
- Cancerul
- Diabetul zaharat
- Hipotiroidismul/Hipertiroidismul
- Sindromul Cushing
- Alte tulburări endocrine
Simptome care pot indica faptul că te confrunți cu un dezechilibru hormonal
Femeile pot prezenta diferite simptome specifice unor dezechilibre hormonale, înainte de a avea un diagnostic:
- Cicluri menstruale neregulate
- Creștere în greutate
- Oboseală
- Bufeuri și transpirații nocturne
- Sindrom premenstrual
- Modificări bruște ale dispoziției
- Insomnie
- Depresie
- Acnee și hipersecreție de sebum
- Cădere a parului
- Piele uscată
- Libido scăzut
- Infertilitate
Suplimente pe care le recomand pentru restabilirea echilibrului hormonal
Magneziul este implicat în peste 300 de reacții metabolice care sunt esențiale pentru sănătatea umană, inclusiv producția de energie, reglarea tensiunii arteriale, transmiterea impulsului nervos și contracția musculară.
Zincul Este indispensabil pentru a stimula hipofiza și a produce o cantitate adecvată de TSH, fiind necesară o administrare în proporție corectă cu cuprul, deoarece excesul de zinc poate perturba absorbția cuprului. Zincul este esențial și pentru buna funcționare a sistemului reproducător, deoarece celulele acestui sistem se diferențiază și proliferează extensiv, iar aceste procese sunt dependente de zinc.
Seleniul este important pentru enzimele care vă protejează tiroida de acțiunea radicalilor liberi, care sunt molecule ce vă pot accelera îmbătrânirea. Suplimentarea cu seleniu pare să reducă hiperactivitatea sistemului imunitar, determinată prin existența anticorpilor antitiroidieni autoimuni și să aducă îmbunătățiri în ceea ce privește dispoziția și starea generală a persoanelor care au o carență de seleniu.
Vitamina D Cele mai bune surse alimentare sunt ficatul și peștele slab în mercur, de exemplu heringul, sardina și codul. Expunerea la soare rămâne cea mai bună cale de a obține vitamina D, fără a face excese însă.
Stabilește o programare la Beatrix Barbulov - Nutriționist-dietetician!