Celule stem
15/02/2013Ce este endometrioza și cum se tratează?
20/03/2013Simptomele în sarcină
Fiecare femeie este unică. La fel și experiențele lor legate de sarcină.
Deși simptomele de sarcină variază de la gravidă la gravidă și de la o sarcină la alta, există câteva simptome generale frecvent întâlnite. Există gravide care nu au niciun semn de sarcină și altele care au fiecare simptom cunoscut.
Manifestările de sarcină pot să apară încă din primele două săptămâni de la concepție.
Absența menstruației – este cel mai frecvent simptom de sarcină, deși sunt unele gravide care au o sângerare periodică în timpul sarcinii.
Sângerarea de implantare. Deoarece embrionul se implantează în uter, la 8-14 zile de la concepție poate să apară sângerarea ca prim simptom de sarcină.
Modificări ale sânilor. Multe gravide descriu modificări în volum ale sânilor, care devin mai grei și mai sensibili pe timpul primelor săptămâni de sarcină. Apare pigmentarea areolei și a mamelonului.
Fatigabilitatea și somnolența. Această oboseală exagerată este determinată de creșterea nivelului de progesteron, creșterea producției de sânge și scăderea nivelelor glicemiei. Ca și remediu, este important să vă odihniți și să dormiți corespunzător, să vă alimentați echilibrat, deoarece deficitul de fier și scăderea glicemiei pot accentua aceste simptome.
Crampe ușoare. Datorită implantării embrionului în uter pot să apară crampe abdominale în sarcina precoce asemănătoare celor de la menstruație.
Grețuri și vărsături. Se pare că apar prin creșterea nivelelor de estrogeni, care împiedică stomacul să se golească. De obicei dispar după primul trimestru de sarcină, însă unele gravide prezintă aceste simptome toată sarcina. Pentru reducerea senzației de greață se recomandă mai multe mese reduse cantitativ pe perioada zilei.
Hipersalivația
Micțiuni frecvente
Durerea de cap. Apare datorită nivelului hormonal crescut și creșterii volumului sangvin. Se poate utiliza acetaminofen (paracetamol), aparent fără niciun risc asupra fătului.
Constipația. Apare prin creșterea nivelului de progesteron care încetinește motilitatea intestinală.
Poftele alimentare.
Modificări comportamentale.
Senzația de amețeala.
Creșterea temperaturii bazale a corpului.
Modificări ale libidoului.
Femeia însărcinată ar putea avea toate aceste simptome sau poate avea doar unul sau două. Dacă oricare dintre aceste simptome devine deranjant, discutați cu medicul dumneavoastră despre ele. Împreuna o să găsiți soluția cea mai bună pentru problemele dumneavoastră.