Ecografia transfontanelară
23/07/2020EMSELLA – tratamentul inovativ și non-invaziv al incontinenței urinare și al disfuncțiilor sexuale masculine
21/08/2020Săptămâna 16 de sarcină
Fătul îți aude vocea. Este deja un moment ideal să îi cânți și să vorbești cu viitorul tău bebeluș.
Cum arată fătul în săptămâna a 16-a de sarcină
Fătul are deja aproape 100 de grame și e lung de 10-12 cm. Coloana vertebrală și mușchii spatelui încep să prindă puțină putere, așa că începe să-și îndrepte ușor gâtul și capul. Mușchii faciali nu rămân nici ei în urmă, așa că micuțul începe să se încrunte și să facă o serie de grimase adorabile. Chiar și mai interesant – ochișorii fac mișcări stânga-dreapta și pot percepe lumina, deși pleoapele sunt încă închise.
Fătul devine tot mai arătos și mai… uman, doar că mai are o particularitate în această perioadă: pielea este aproape translucidă, dacă ai putea să te uiți în propriul uter, ai vedea vasele de sânge sub pielea transparentă a micuțului. Ca orice făt care a crescut mult în ultima perioadă și al tău este destul de slăbuț, dar nu te stresa, va pune și cărniță până la naștere.
Mai dorești o veste bună? Fătul îți aude vocea. La doar 16 săptămâni, urechile fătului pot percepe sunetul vocii tale. Sunt studii care au dovedit că bebelușii recunosc după naștere cântece de leagăn pe care le-au auzit în burtica mamei. Este deja un moment ideal să îi cânți și să vorbești cu viitorul tău bebeluș.
Corpul tău în săptămâna a 16-a de sarcină
În această perioadă uterul tău crește la fel de repede ca și fătul, până la punctul în care nu prea mai poți ascunde sarcina. Nu ai de ce, este un eveniment atât de fericit, iar acum majoritatea celor care te vor vedea te vor felicita pentru minunea ce s-a întâmplat.
Este în continuare o vreme de refacere, după neplăcerile primului trimestru, acum este foarte posibil să te simți în general bine și foarte bine.
Este posibil să nu fii prea încântată de faptul că ai început să pui vizibil în greutate, dar nu uita, atât timp cât ai o nutriție sănătoasă, trebuie să te bucuri că ai mai „crescut”.
Corpul tău trebuie să facă față acestui proces atât de complex (sarcina), să crească în interior cel puțin încă un om și apoi să treacă prin naștere. Deci creșterea în greutate, atât timp cât este în limite sănătoase, este de dorit.
Congestia nazală este una dintre neplăcerile sarcinii, dar care se poate rezolva cu spray cu apă de mare sau spray special care să decongestioneze nasul. Știi regula: nu folosești nimic fără acordul medicului. Discută cu ginecologul tău și sigur ți se vor face câteva recomandări.
Simptome în săptămâna a 16-a de sarcină
Creșterea sânilor. Ai mai crescut o „cupă”? Nu te stresa. Odată ce ai născut și după alăptare, sânii vor reveni aproape de dimensiunile pe care le-ai avut dinainte de sarcină. Deocamdată bucură-te de noul tău look sexy și alege lenjerie intimă care să ți se potrivească.
Constipația. Este „partenerul” tău o mare parte din sarcină. Nu doar că tractul intestinal este mai leneș, din cauza hormonilor, uterul apasă și el tot mai mult pe zona inferioară a abdomenului, ducând la posibile episoade de constipație și chiar hemoroizi. Bea suficiente lichide și favorizează mâncărurile cu fibre și cele care produc un tranzit mai bun.
Scurgeri vaginale. Sunt benefice pentru corp, pentru că protejează vaginul de infecții, dar sunt extrem de neplăcute. Nu folosi duș intern sau șervețele intime, care ar putea produce iritații sau afecta flora vaginală. Discută cu ginecologul ce alternative poți găsi.
Varice. Cea mai rapidă rețetă: pui picioarele pe masă ca americanii. Lăsând gluma la o parte, varicele sunt o problemă frecventă în sarcină și te ajută să ții picioarele pe un plan mai ridicat, atunci când te odihnești.
Dureri de spate. Pe măsură ce burta crește și devine tot mai grea, centrul tău de greutate se schimbă, iar spatele se curbează pentru a compensa. Din acest motiv apar dureri de „șale”. Poți apela cu încredere la un masaj relaxant sau o baie caldă.
Gingii sângerânde. Ai observat că uneori, când te speli pe dinți, îți sângerează gingiile? Tot hormonii sunt de vină, ei cauzează inflamații la nivelul gingiei. Chiar dacă te sperie acest aspect, este important să continui să te speli pe dinți regulat și să folosești ață dentară. Poți merge și la dentist pe timpul sarcinii, pentru a evita alte probleme mai grave.
Sfaturi
Varice – nu sta prea mult în picioare și ține-le într-un plan ridicat, atunci când te odihnești.
Nas înfundat – încearcă un umidificator, dacă devine prea uscat. Vorbește cu medicul tău despre spray-uri nazale și alte posibile tratamente
Triplu test – este perioada în care medicul îți va recomanda triplul test. Fii pregătită pentru aceste testări amănunțite și află de la medic ce presupun ele.
Consumă supe și ciorbe – sunt gustoase, hrănitoare și sigur ajută la a combate constipația care-ți tot dă târcoale.
Îngrașă-te din calorii bune – este clar că o femeie însărcinată trebuie să se îngrașe. Și că în această perioadă începi să mănânci și pentru săptămânile de grețuri anterioare. Nu uita că tot ce intră în organismul tău ajunge și la făt, deci consumă mâncăruri sănătoase și hrănitoare.
Redu consumul de cafea, dacă nu ai făcut-o deja și stai departe de țigări, alcool și alte substanțe similare.
Sperăm că te ajută aceste sfaturi și te așteptăm cu drag la consulturile prenatale de la Gyniclinique.