Săptămâna 9 de sarcină
10/02/2019Săptămâna 11 de sarcină
01/08/2019Săptămâna 10 de sarcină
Săptămâna a 10-a de sarcină marchează trecerea viitorului bebeluș de la stadiul de embrion la cel de făt. Și pentru ca să-ți dăm și mai multe motive de sărbătoare te anunțăm că îi apar deja mugurii dentari și că oasele încep și ele să se formeze.
Puiuțul tău își continuă incredibila dezvoltare intrauterină.
Cum arată fătul în săptămâna a 10-a de sarcină
Oasele se formează. Puiuțul tău își continuă incredibila dezvoltare intrauterină. E cam de mărimea unei prune dar, deși încă atât de micuț, tot mai bine dezvoltat.
În această săptămână se formează deja oasele. Are brațe cu coate mititele și picioare cu glezne microscopice și genunchi drăguți. Chiar dacă nu este încă bun de dus la sport, micuțul e tot mai puternic pe zi ce trece.
Schimbările senzaționale nu se opresc aici, gurița lui are deja mici muguri dentari. Știm și noi că mai e destul de mult timp până când bebelușului îi vor erupe dințișorii, dar mugurii sunt deja pregătiți de acum.
Chiar dacă nu atât de spectaculoase, modificările continuă și la „interior”. Stomacul produce deja sucul digestiv, iar rinichii au început să producă mari cantități de urină. Dacă fătul este băiat, deja a început să producă testosteron.
Corpul tău în săptămâna a 10-a de sarcină
Pe cât de fascinante sunt modificările fătului în această săptămână, pe atât de sătulă ești probabil de ce ți se întâmplă ție. Constipația probabil este la ordinea zilei și grețurile matinale (care am aflat că, de fapt, nu sunt doar matinale) îți răpesc din bucuria de a deveni mamă peste ceva timp.
Ține-te de o dietă cât mai sănătoasă, cu multe lichide, fibre și fructe și te vei simți mai bine.
Dacă te uiți în oglindă este posibil să vezi deja uterul ceva mai mare decât îl știai. Acum are dimensiunea unui grapefruit.
Vei observa probabil și că vasele de sânge sunt tot mai vizibile, în special dacă ai pielea mai deschisă la culoare. Explicația este simplă: în timpul sarcinii volumul sangvin crește aproape cu 50%, din acest motiv și vasele de sânge trebuie să se dilate, pentru a putea gestiona atâta fluid.
Dacă te stresează noul look marmorat, stai liniștită, odată sarcina și alăptarea terminate, vei reveni la aspectul inițial.
Simptome în săptămâna a 10-a de sarcină
Constipația. După cum precizam deja, constipația va fi un coechipier constant în această perioadă a vieții tale. Știi deci să stai departe de pâinea albă, orez, brânză și paste, cunoscute pentru efectele lor. Fixează-ți atenția pe fibre, pe fructe proaspete sau uscate, nuci, semințe, legume crude sau puțin gătite. Nu uita să te hidratezi corespunzător, lichidele au și ele un rol important în această perioadă. Mișcarea ajută și ea, fă activitate fizică moderată, dacă nu afectează sarcina. Discută cu medicul tău ginecolog și vei știi exact ce măsuri să iei.
Oboseala. Un alt companion de cursă lungă al gravidelor, oboseala este prezentă și în săptămâna a 10-a de sarcină. Ține-te de activități fizice, pe cât posibil (și aprobate de medic), te vor ajuta să te simți mai vioaie.
Grețuri și vomismente. Încă nu ai scăpat de ele, dar probabil știi cum să le gestionezi. Nu sări mesele (senzația va fi mai acută), ia mese mici și dese, cu mâncăruri pe care le tolerezi bine.
Poftele. În această perioadă a sarcinii nevoile nutriționale ale fătului sunt încă mici, deci nu se pune problema că-l înfometezi, dacă încă nu ai pofte serioase. Asigură-ți o nutriție cât mai sănătoasă și gândește-te că vor veni și niște săptămâni când mâncatul va fi din nou o plăcere.
Arsuri stomacale și indigestie. O soluție ingenioasă pentru a le ține sub control este să nu mănânci la orizontală și nici să nu te culci imediat după mâncare (deși te simți mereu obosită). Dormi cu capul pe o pernă mai mare, așa sucurile gastrice vor sta la locul lor.
Gaze. Relaxarea mușchilor din zona abdominală duce și la relaxarea tractului digestiv. Rezultatul? Indigestie și multe gaze. Stai departe de mâncărurile care le produc și va fi ceva mai bine.
Scurgeri vaginale. Și în această perioadă vei observa o scurgere vaginală lichidă de culoarea laptelui. Este normală, nu trebuie să te sperie. Discută eventual cu medicul tău, dacă ai nelămuriri.
Cefalee. De parcă nu erai suficient de încercată, mai apar și ocazionalele dureri de cap. Ca de obicei, vom da vina pe hormoni, dar pot apărea și din cauza oboselii și a stresului. Nu lua niciun medicament fără a te sfătui cu medicul.
Amețeli. Organismul tău încă nu s-a obișnuit pe deplin cu fluxul sangvin crescut, deci sunt posibile și episoadele de amețeli. Ai grijă să te așezi imediat ce simți că se învârte totul cu tine și să ai lângă tine câte un snack sănătos.
Sfaturi
Mănâncă la masă, nu la TV. Deși ești mereu obosită și statul pe scaun devine o corvoadă, nu cădea pradă tentației de a mânca la TV. Studii recente au dezvăluit că acest obicei se va păstra și după naștere, iar dieta copilului va suferi (mamei îi este greu să realizeze când micuțul este sătul).
Consumă vitamina D. Discută cu medicul tău ginecolog despre necesitatea vitaminei D. Foarte probabil ești deja pe un plan de vitamine, dacă nu, solicită informații.
Mănâncă mango. Iată încă un super-fruct pentru gravide: mango are vitaminele C și A, plus potasiu. Și partea bună este că e suficient de versatil încât să-l consumi în diverse combinații.
Ca de obicei, sfatul nostru este să fii mereu în legătură cu ginecologul tău. Dacă dorești o echipă medicală mereu la dispoziția ta, programează-te acum la Gyniclinique și își vom fi alături în această călătorie fenomenală.