Săptămâna 15 de sarcină
16/07/2020Săptămâna 16 de sarcină
18/08/2020Ecografia transfontanelară
Ecografia transfontanelară este pur și simplu o ecografie ce se efectuează la nivelul capului micuțului. Nu iradiază (ecograful nu este radiografie), nu doare, nici nu deranjează bebelușul.
Au trecut lunile de sarcină, s-a născut și bebelușul, iar proaspăta mămică abia așteaptă să facă o pauză bine meritată și să se bucure de micuț. Și totuși, iată că vine recomandarea medicului: să facă o ecografie transfontanelară: această indicație vine ca o metodă neinvazivă de screening sau pentru că medicul dorește să se asigure că la nivel cerebral totul este în ordine.
Ecografia transfontanelară este o metodă imagistică de diagnostic sigură, principiul de funcționare fiind pe baza ultrasunetelor.
Istoria ecografiei transfontanelare
Ecografia transfontanelară (ETF) a fost introdusă în neonatologie la sfârșitul anilor ’70 și a devenit treptat un instrument valoros de diagnostic în neonatologia și pediatria modernă. Datorită caracterului său neinvaziv este tehnica imagistică de primă intenție în diagnosticul și screeningul patologiei cerebrale la nou-născut și sugar.
Ce este ecografia transfontanelară?
Este o metodă imagistică de diagnostic sigură, principiul de funcționare fiind pe baza ultrasunetelor. Neavând caracter iradiant, prezintă avantajul de a putea fi repetată ori de câte ori este nevoie. Tehnica de efectuare este relativ facilă și nu impune sedarea sau imobilizarea copilului. Principala fereastră ecografică folosită de ecografia transfontanelară este fontanela anterioară. Aceasta se închide în jurul vârstei de 12-14 luni, până atunci permițând examinarea structurilor cerebrale prin această metodă. Cu cât fontanela anterioară este mai largă cu atât regiunile cerebrale vizualizate sunt mai extinse. În primele 3 luni postnatal pot fi utilizate și alte ferestre ecografice – fontanela posterioară, regiunea mastoidiană, abordul transtemporal – adăugând un plus de acuratețe investigației.
Tehnica examinării presupune utilizarea unui ecograf performant dotat cu un transducer de mici dimensiuni (microconvex). Pe fontanela anterioară a copilului se aplică un gel ecografic (usor încălzit în prealabil) și apoi se începe examinarea prin aplicarea transducerului. În timpul examinării copilul poate sta întins pe pat sau poate fi ținut în brațe de unul dintre părinți (poate fi hrănit, i se poate oferi suzeta). Durata ecografiei este de 15-20 minute și nu produce disconfort copilului.
Indicațiile ecografiei transfontanelare la nou-născut și sugar
ETF se poate efectua la indicația medicului (pediatru, neurolog, de familie) sau la cererea părinților (screening – pentru a exclude patologia cerebrală asimptomatică). Principalele indicații ale ecografiei transfontanelare sunt: prematuritatea, hipoxia perinatală, traumatismul obstetrical, restricția de creștere intrauterină, diagnosticul și monitorizarea hemoragiilor cerebrale și hidrocefaliei, valorile anormale ale perimetrului cranian, simptomatologia neurologică sau suspiciunea de hipertensiune intracraniană, crizele de apnee și cianoză, infecțiile congenitale, ventilația mecanică, malformațiile coloanei vertebrale, tratamentul anticoagulant în sarcină.
ETF poate fi utilizată și ca metodă de screening la nou-născut și sugar, permițând depistarea unor modificări cerebrale înainte de apariția simptomatologiei și astfel, instituirea tratamentului precoce.
La Gyniclinique, copilașii nou-născuți pot beneficia de ecografia transfontanelară, fiind o ecografie importantă în diagnosticarea unor probleme cerebrale, simptomatice sau nu.