Dismenoreea – durerea menstruală
08/10/2013Sarcina extrauterină (ectopică)
02/02/2014Contracțiile Braxton-Hicks
De când rămâneți însărcinată, corpul dvs. se pregătește pentru noul său „locatar” și pentru momentul nașterii. Contracțiile Braxton-Hicks sunt încă un mod prin care se „antrenează” pentru o expulzie cât mai eficientă a fătului.
Numele acestor contracții vine de la cel care le-a descoperit, medicul John Braxton Hicks. În 1872, urmărind evoluția mai multor gravide, acesta a observat că multe au contracții, deși nu sunt deloc aproape de momentul nașterii. Motiv pentru care aceste contracții se mai numesc și „travaliu fals”.
Contracțiile Braxton-Hicks sunt, pentru multe femei, un proces normal în pregătirea nașterii, deci, chiar dacă vă oferă un anumit disconfort, nu sunt ceva de care să vă temeți.
Ce sunt contracțiile Braxon-Hicks și cum le pot simți?
Ca de obicei, fiecare femeie și fiecare sarcină sunt diferite. Există gravide care nu simt deloc aceste contracții, iar altele au parte de ele chiar și de la începutul sarcinii, deși în general acestea apar în trimestrul al treilea (uneori mai devreme, din al doilea trimestru de sarcină). În general nu sunt dureroase, veți simți doar cum uterul se „strânge” și parcă arată ca o minge. Sunt și cazuri când aceste contracții devin dureroase, dar în general le veți resimți ca o încordare a mușchilor.
Cum nimic nu este întâmplător în sarcina dvs., nici aceste contracții nu apar fără rost: ele sunt un mod în care uterul se pregătește pentru naștere, contractându-se „de probă” înaintea acestui eveniment. Dacă aveți asemenea contracții neregulate în intensitate, rare, imprevizibile, scurte (între 30-60 de secunde, maxim 2 minute), ce apar rar și nu au o anumită ritmicitate (când intrați în travaliu contracțiile vor apărea într-un anumit ritm), este foarte posibil să fie Braxton-Hicks.
Pentru orice nelămuriri (mai ales dacă sunteți deja în trimestrul al treilea), contactați-vă medicul. Așa veți primi cele mai bune sfaturi și informații.
Există vreun mod de a le evita?
Contracțiile Braxton-Hicks sunt pentru multe femei un proces normal în pregătirea nașterii, deci, chiar dacă vă oferă un anumit disconfort, nu sunt ceva de care să vă temeți.
S-a observat că pot apărea dacă sunteți foarte activă (la fel și fătul), când vezica urinară este plină (ceea ce știm că se întâmplă mereu mai ales în ultimul trimestru de sarcină), în timpul activității sexuale, dacă burtica mamei este atinsă și din cauza deshidratării. În general, dacă nu aveți o sarcină cu probleme, medicul nu va interzice nici activitatea sexuală și nici exercițiile moderate, dar puteți preveni apariția contracțiilor având grijă să fiți mereu foarte bine hidratată și golind vezica de câte ori este nevoie.
Cum se pot ameliora contracțiile Braxton-Hicks?
Schimbați-vă poziția. Dacă sunteți în picioare, așezați-vă, dacă sunteți pe pat, ridicați-vă etc. Puteți de asemenea încerca să vă întoarceți pe o parte, dacă așa observați că trec mai ușor. O baie călduță poate de asemenea să ajute, la fel ca și o hidratare corectă.
Cum le pot deosebi de cele de travaliu?
Mai ales spre finalul sarcinii, gravidele încep să se teamă că aceste contracții nu mai sunt doar de probă. În general, contracțiile de travaliu se pot deosebi destul de ușor de contracțiile Braxton-Hicks după câteva criterii:
resimțiți crampe similare celor menstruale, deasupra pubisului
senzație de presiune, pe coapse ori abdomen (parcă simțiți cum fătul „apasă” în jos)
durere difuză/presiune în zona lombară
crampe intestinale sau diaree
scurgeri vaginale în cantități crescute, eventual pierderea unui lichid apos (roz sau brun), hemoragie vaginală
dacă apar mai mult de 4 contracții pe oră
Contracțiile Braxton-Hicks sunt pentru multe femei însărcinate încă o experiență nouă și total inofensivă. Pentru a nu avea motive de stres suplimentar, puteți discuta cu medicul dvs. orice nelămurire (anuntați-l imediat ce observați aceste contracții).
Puteți, de asemenea, să țineți un mic „jurnal” al contracțiilor, măcar 2-3 zile, pentru a vă putea da seama ce le declanșează (în caz că apar ca urmare a unei vezici ce trebuie golite sau pentru că nu v-ați hidratat corespunzător), cât durează etc.
În cele mai multe cazuri nu prezintă nicio problemă, corpul dvs. doar se „antrenează” pentru momentul nașterii dar, ca de fiecare dată, o comunicare foarte bună cu medicul dvs. vă poate aduce liniștea și sprijinul de care aveți nevoie.