Săptămâna 3 de sarcină
24/10/2018Săptămâna 4 de sarcină
19/11/2018Perioada sarcinii este una dintre cele mai importante din viața unei femei.
În aceste luni, viitoarea mămică nu se mai preocupă doar de bunăstarea personală, ci trebuie să ia tot felul de decizii sănătoase pentru ca viitorul copil să se nască în condiții excelente.
Cum să te alimentezi sănătos în timpul sarcinii
Dacă încă nu ai început să ai o dietă sănătoasă, acum este momentul. Renunță (sau redu drastic) consumul de cafea, renunță la alcool și fumat. Ultimele două, dacă încă sunt prezente în obiceiurile tale, au impact devastator asupra dezvoltării intrauterine a fătului, deci renunță la ele. Revenind la dietă, în această perioadă corpul tău are nevoie de un supliment de nutrienți, vitamine și minerale. Ai nevoie, aproximativ, de un aport caloric crescut – 350-500 de kcal pe zi în plus, față de perioada ante-sarcină. Atenție însă: o alimentație nesănătoasă și o creștere prea mare în greutate va afecta fătul, pentru că riști să te îmbolnăvești de diabet zaharat gestațional, hipertensiune și chiar naștere prematură. Vei observa că la fiecare consult pe perioada sarcinii, medicul tău ginecolog îți ia tensiunea și te cântărește. Vei aveai de făcut și câteva baterii de teste de sânge, unele pentru a vedea cum se dezvoltă fătul, dar și pentru a vedea cum stai tu însăți cu sănătatea. Aceste testări nu sunt făcute la întâmplare, prin ele medicul tău poate depista la timp orice creștere suspectă a glicemiei, orice tendință de hipertensiune sau o îngrășare accelerată, care să vă pună în pericol atât pe tine, cât și pe micuțul (micuții) ce urmează să se nască.
Produsele lactate
În această perioadă, corpul necesită un aport suplimentar de proteine si calciu. Include în alimentația ta lactatele sănătoase pasteurizate (iaurtul grecesc, brânzeturi prelucrate termic). Ele conțin atât proteine benefice (cazeina), cât și vitamina B, oligoelemenți precum calciu, magneziu, zinc și fosfor. Probioticele din lactate fermentate asigură sănătatea tractului digestiv și reduc riscul apariției diabetului și a hipertensiunii.
Leguminoasele
Acest grup de alimente ce conțin fasolea, soya, năutul, mazărea și alunele sunt o sursă bogată in folați (vitamina B9), fibre, proteină vegetală, fier și calciu. Aportul crescut de folați duce la scădere riscului de defecte de tub neural și oferă bebelușului o imunitate crescută în viitor.
Cartofii dulci
Sunt o sursă de beta-caroten, ce se transformă în organismul tău în vitamina A. Ajută în dezvoltarea celulelor și e important în creșterea sănătoasă a fătului. Fiind un aliment cu indice glicemic mic, previne creșterea rapidă a glicemiei astfel luptând împotriva apariției diabetului gestațional.
Somonul
Exista mitul între graviduțe că peștele trebuie evitat în sarcină. Sunt adevăruri parțiale. Trebuie evitați peștii oceanici precum rechinul, tonul sau fructele de mare în cantități crescute datorită posibilității contaminării acestora cu mercur. Dar totul depinde de cantitatea de pește consumat și frecvența consumului acestuia. Somonul, în general la noi, este un pește de crescătorie, un mediu controlat. Conține acizi grași precum Omega 3 și 6, foarte benefici în dezvoltarea armonioasă a bebelușului. Carnea de somon mai conține și vitamina D.
Oul
Este alimentul “minune”, conține câte un pic din toate. Un ou mare are 77 kcal, proteine de înaltă calitate și grăsimi benefice, poartă o încărcătură semnificativă de minerale și vitamine. Este o sursă de cholină, ce este necesar în dezvoltarea cerebrală fetală.
Legumele
Broccoli și legumele închise la culoare, verzi (varza creață, spanacul) conțin o serie de nutrienți necesari sarcinii: Vitamina K, C, A, fier, folați și potasiu. Conținutul crescut în fibre previne constipația.
Carnea roșie
Dacă este bine pregătită termic, este o sursă bogată în fier și proteine.
Fructele
Sunt o sursă extraordinară de vitamina C, carbohidrați sănătoși, fibre vegetale, apă și antioxidanți. Pot constitui și o gustare sănătoasă între mese.
Cereale integrale
Au conținut crescut de fibre, vitamine și oligoelemenți. Sunt bogate în vitamina B, Magneziu și Potasiu.
Avocado
Este un fruct neobișnuit, cu conținut crescut de folați, vitamine, cupru, potasiu, fibre și grăsimi vegetale ce ajută la dezvoltarea sănătoasă a tegumentului și a creierului bebelușului tău.
Și să nu uităm esențialul – bea suficientă apă.