Nutriția în sarcină
13/11/2018Săptămâna 5 de sarcină
05/12/2018Săptămâna 4 de sarcină
Ai ajuns deja în săptămâna a 4-a de sarcină, ești oficial gravidă și e posibil să știi și tu acest lucru. Mai ai 8 luni și îți vei strânge la piept bebelușul mult dorit.
Placenta și embrionul încep să se formeze.
Ce se întâmplă cu bebelușul tău în săptămâna 4 de sarcină
Acum că începi să observi că parcă e ceva ciudat cu tine și te gândești că ai putea fi gravidă, blastocistul deja și-a încheiat călătoria jos pe trompa uterină spre uter. Odată ajuns la destinație, se implantează pe peretele uterin și va sta acolo până la naștere. Din acest moment începe diviziunea celulară, o parte din grupul de celule va forma fiul sau fiica ta, cealaltă parte va forma placenta.
Deși este extrem de mic, cam un milimetru (cât o boabă de mac), micuțul embrion are deja 3 straturi de celule, ce se vor dezvolta în părți ale corpului:
stratul interior (endoderm) va forma sistemul digestiv, ficatul și plămânii.
stratul din mijloc (mezoderm) va forma inima, organele sexuale, oasele, rinichii și mușchii.
stratul exterior (ectoderm) va forma sistemul nervos, pielea și ochii.
Corpul tău în săptămâna 4 de sarcină
Este momentul în care observi că probabil nu ți-a venit menstruația și îți pui niște întrebări. Poate, obișnuită cu un ciclu menstrual atipic, nici nu bănuiești că ai început această călătorie fascinantă înspre a deveni mamă.
Oricare ar fi gradul tău de conștientizare a sarcinii, corpul tău știe bine ce are de făcut, se pregătește să găzduiască și să crească micuțul embrion până la naștere. Ovulul fertilizat și uterul fac contact în această săptămână și în 30% dintre cazuri apare o sângerare de implantare. Multe femei cred că este menstruația lor, deși este un alt tip de sângerare.
Nu te stresa, este normală și nu îți pune sarcina în pericol. Ca de obicei, dacă nu ești sigură pe simptomele observate, consultă-te cu medicul tău ginecolog. Este posibil ca sarcina încă să nu fie vizibilă, dar poți depista orice altă problemă de sănătate sau, varianta pozitivă, să ți se confirme că ești sănătoasă.
Cum poți ghici data nașterii?
E vorba, clar, de ghicit, pentru că deși există un mod de calcul (luând ca punct de start prima zi a ultimei menstruații), sarcinile sunt atât de imprevizibile încât nu te-am sfătui să stabilești data botezului. Unele sarcinii merg până la termen, adică între 37 și 41 de săptămâni (mai sunt și unii bebeluși care se lasă așteptați), altele se termină mai repede, dacă este vorba de naștere prematură.
Cea mai bună soluție este ca, dacă știi deja că ești gravidă, să renunți la fumat și alcool, pentru că mai ales în această perioadă, pot avea influențe devastatoare asupra fătului. Oricum, dacă ai deja în plan să rămâi gravidă (și nu știi că ai rămas), recomandăm să ai o dietă sănătoasă și să renunți la vicii.
O dietă sănătoasă, odihna, relaxarea și renunțarea la vicii sunt toate metode bune de a-ți spori fertilitatea, deci probabil deja ai început să modifici unele obiceiuri.
Simptome în săptămâna 4 de sarcină
Spotting – sângerarea de implantare s-ar putea să fie observată ca un ușor spotting. Interesant este că are loc în perioada în care așteptai menstruația, deci va fi mai dificil de diferențiat, mai ales dacă ai un ciclu neregulat. Nu ai spotting deloc? Nu te stresa, nici asta nu este o problemă, multe gravide trec peste această fază a sarcinii fără „notificarea” respectivă.
PMS – un fel de sindrom premenstrual. Faptul că organismul tău secretă masiv hormoni te poate da peste cap și să-ți provoace tot felul de reacții, similare modului în care te simți în perioada ante-menstruație. Crampe, balonare, iritabilitate.
Sfaturi
Renunță la vicii. Știu că devine stresant să ți se tot spună că alcoolul și fumatul nu sunt bune, dar crede-ne. Nu sunt bune. Chiar dacă nu știi acum că ești deja gravidă, e posibil să fii în perioada de „încercare”, când tu și partenerul ați decis să deveniți părinți. Fă-ți un bine și renunță la tot ce-ți afectează fertilitatea și-ți poate distruge viitorul copil.
Discută cu medicul tău ginecolog. Sfătuim orice viitoare mamă ca, din momentul în care dorește să rămână însărcinată, să păstreze legătura cu ginecologul ei. Vei primi, foarte probabil, vitamine specifice și poți găsi un răspuns clar pentru orice întrebare.