Săptămânile 1 și 2 de sarcină
11/10/2018Nutriția în sarcină
13/11/2018Săptămâna 3 de sarcină
Acum ești în săptămâna a 3-a de sarcină, deci în luna întâi. Mai ai 8 luni până când te vei întălni cu micuțul tău.
În această săptămână a avut loc ovulația și ovulul a fost fecundat. După fecundare, zigotul (produsul fecundării), își începe drumul de la o celulă la un minunat bebeluș. Deja în primele ore începe să se dividă în 2 celule, apoi 4, apoi 8 și așa mai departe. Acum e doar o minge de celule, dar în curând se vor separa în embrion și placentă, acel „sac” ce-l va proteja și hrăni în perioada intrauterină.
A sosit momentul pe care-l aștepți de ani buni: concepția copilului tău.
Implantarea
E mic? Este. Dar blastocistul, așa cum se numește acum, călătorește din trompa uterină direct în uter, o călătorie ce va dura aproximativ 6 zile. Odată ce a ajuns, în săptămâna a 4-a, se va implanta în peretele uterului și va crește 9 luni. Chiar dacă mai ai de așteptat câteva săptămâni până să afli dacă ai băiat sau fată, sexul micuțului este deja stabilit.
Ovulul fertilizat conține 46 de cromozomi, 23 vin de la tată, 23 vin de la mamă. Mama oferă mereu doar cromozomi X, în timp ce de la tată pot veni X sau Y. Dacă de la amândoi vin doi cromozomi X, vei avea fată. Dacă de la tată a venit un cromozom Y, atunci este băiat.
Corpul tău în săptămâna a 3-a de sarcină
Momentan, pe „dinafară” nu se vede nimic. Încă nu arăți ca o femeie însărcinată, nici tu nu știi că vei avea un bebe. Dacă ai făcut totul la timp (sex în perioada fertilă), corpul tău are deja un „chiriaș” (sau mai mulți, dacă e o sarcină gemelară), care se îndreaptă spre uter, acolo unde va sta până la naștere.
După aproape o săptămână de călătorie în trompa uterină, blastocistul se implantează în peretele uterului și placenta începe să se formeze. Celulele nou formate încep să producă masiv hormonul human chorionic gonadotropin (hCG, așa cum apare în analizele tale viitoare). Această producție crescută din primul trimestru de sarcină inhibă producția viitoare de ovule și încurajează producția de estrogen și de progesteron, doi hormoni importanți pentru dezvoltarea intrauterină a viitorului tău copil. Hormonul hCG este deja prezent în urină și în sânge, asta explică de ce funcționează testele de sarcină (pentru că urina ta deja conține hormonul respectiv) și cum poate medicul tău ginecolog să confirme sarcina prin analize de sânge.
Partea mai puțin plăcută este că același hormon este vinovat și de grețurile tale matinale, pe care le vei simți în curând. Dar, din fericire, producția de hCG scade dramatic după primul trimestru de sarcină. Producția intensă de estrogen îți afectează simțul mirosului, probabil ai observat că ai deja sensibilitatea unui copoi. Nu e doar motiv de bucurie, este posibil ca această nou-găsită sensibilitate olfactivă să-ți multiplice episoadele de greață, dar este doar o parte din lunga călătorie până la nașterea copilului mult așteptat.
Simptome în săptămâna a 3-a de sarcină
Pentru că ești deja gravidă cu acte în regulă, începi să sesizezi mai ușor anumite simptome specifice sarcinii:
presiune/disconfort în partea de jos a abdomenului, poate chiar crampe. În general nu apare sângerare, dar dacă există, un consult cu ginecologul tău te va ajuta să găsești mai multe răspunsuri.
gust metalic – dacă ai senzația că mesteci monedele din portofel, nu te stresa, nu ești singură. Luptă cu această senzație (și cea de greață) cu un suc acrișor (citricele sunt, se știe, cele mai bune prietene ale unei gravide. Și castraveții murați). Explicația e simplă: este pur și simplu un posibil efect al tuturor transformărilor hormonale prin care trece corpul tău.
Pentru orice întrebări, discută cu medicul tău ginecolog. Noi vom reveni cu informații despre săptămâna a 4-a de sarcină.