Săptămâna 4 de sarcină
19/11/2018Săptămâna 6 de sarcină
15/12/2018Săptămâna 5 de sarcină
Ai intrat în luna a doua de sarcină, mai ai 7
Săptămâna a 5-a, pe scurt
se formează placenta. Spre finalul primului trimestru de sarcină placenta se formează complet.
test pozitiv de sarcină. Nivelul hormonului hCG este suficient de ridicat încât să-ți poți confirma la un test de sarcină că ești gravidă.
Embrionul, de mărimea unei semințe de portocală, începe să arate ca un mormoloc. Are un cap simplu și o coadă. Stai liniștită, nu vei naște o broscuță. Ai mai puțin de 8 luni până vei strânge la piept un omuleț fără coadă și absolut adorabil. Sau, dacă ai sarcină gemelară, mai mult de un bebe minunat.
Dacă vei face un test de sarcină, este posibil să poți confirma că ai rămas gravidă. Cea mai bună metodă este să îți vizitezi medicul ginecolog și să lași specialiștii să îți spună că vei deveni mamă și să aflați împreună data probabilă a nașterii. Embrionul se transformă cu rapiditate, este perioada în care se formează sistemele digestiv, circulator, nervos etc. Primul este sistemul circulator, alături de organul principal al său – inima. Se poate chiar sesiza bătaia inimii, dar cel mai bine se face la 6-7 săptămâni.
Inima embrionului este formată acum din 2 mici canale, care vor fuziona și vor forma o inimă perfect funcțională. Se formează deja și un tub neuronal, precursorul creierului și al coloanei vertebrale.
Simptome în săptămâna a 5-a de sarcină
Acum sigur ți-a întârziat menstruația și începi să-ți pui niște întrebări. Este cel mai clar simptom de sarcină. E momentul să iei un test de sarcină și să vezi dacă nu cumva ai un bebe în pregătire. Un test pozitiv, ideal confirmat și de doctor, te va arunca într-un carusel de emoții: de la stresul că vei avea de îngrijit o mică bucățică de viață până la încântarea că vei deveni mamă. Nu te speria, nivelul crescut de hCG va contribui și el la această cascadă de sentimente.
Alte simptome: oboseală accentuată (ești uneori atât de extenuată, că abia stai pe picioare), sâni foarte sensibili, poate greață.
Corpul tău produce accelerat hormoni, fiecare cu rolul său: progesteron pentru a menține sarcina și a opri uterul din a se contracta, hCG sprijină corpus luteum, până placenta va lua complet acest rol, undeva în săptămâna a 10-a etc.
Acum începi să ai grețuri/pofte. Unele gravide nu se pot uita la mâncare în această perioadă, pentru că li se face instantaneu rău, altele încep să poftească te miri ce. Dacă ești din categoria care mănâncă doar de nevoie, să nu moară de foame, nu te stresa - perioada aceasta grea din punct de vedere culinar se va încheia nu peste mult timp.
Doar puține gravide duc grețurile până în sala de nașteri, multe se confruntă cu un apetit gargantuan din trimestrul al doilea.
Important este să încerci să ai o dietă cât se poate de echilibrată și să renunți complet la alcool. Pentru făt alcoolul și tutunul au efecte devastatoare. Acum că probabil știi că ești gravidă, renunță la a le mai consuma.
Oboseala este pregnantă acum, unele gravide se simt pur și simplu extenuate de la primele ore ale dimineții. Nu ai vreo boală gravă, mai mult ca sigur, doar hormoni care provoacă toate aceste efecte. După ce placenta s-a format complet, vei reveni la un nivel decent de energie.
Salivația excesivă e un simptom destul de ciudat, mai ales combinat cu greața.
Sfaturi
Odihnește-te suficient. Organismul tău are nevoie de odihnă, mai ales dacă te confrunți cu oboseală accentuată.
Renunță clar la fumat/consumat alcool.
Scoate de pe meniu ingredientele nepasteurizate, ouăle crude, carnea doar afumată, peștele ce poate conține mercur.
Stai departe de litiera pisicii, pentru a evita să te îmbolnăvești de toxoplasmoză. Medicul tău îți va face probabil o listă de analize de sânge pe care să le faci, una dintre ele se referă și la această boală și existența în corpul tău a anticorpilor specifici.
Mergi la dentist pentru curățare profesională, multe gravide dezvoltă diverse afecțiuni gingivale.