Tiroidita postpartum (silențioasă / painless)
22/12/2022Diabetul gestațional
23/12/2022Aplicabilitatea Ultrasonografiei / Ecografiei vasculare în cadrul patologiilor vasculare
Ultrasonografia este metoda de examinare imagistică ce utilizează drept vector al informaţiei medicale undele de tip ultrasunete transmise de către un transductor şi reflectate diferit de către diferitele structuri ale corpului omenesc.
În ultrasonografia vasculară se folosesc transductoare/sonde cu frecvenţa nominală de 7,5–13 (8) MHz pentru axele distale şi venele superficiale şi respectiv 3,5–5 (4) MHz pentru venele profunde. Adițional, în examinarea vasculară se folosește și tehnica Doppler. Ultrasonografia Doppler studiază frecvenţa ecourilor, spre deosebire de ecografia bidimensională/biplan, unde informaţia anatomică este codificată pe baza intensității ecourilor.
Există patru tehnici principale de examinare prin ultrasonografie Doppler: continuu, pulsat, color şi power, precum şi combinaţii între aceste patru tehnici principale ce cresc acurateţea diagnosticului, cum ar fi: examinarea duplex (combinaţie între examinarea bidimensională şi examinarea Doppler pulsat) sau triplex (adaugă la examenul duplex şi Doppler-ul color). Metodele Doppler color şi pulsat sunt cele mai utile, dar tehnicile continuu şi power au indicaţii specifice. Investigaţia ecografică vasculară cuprinde studiul mai multor parametri: anatomic şi hemodinamic – calitativ, semicantitativ şi cantitativ.
Ultrasonografia vasculară Doppler
Ultrsonografia vasculară Doppler, cu toate variantele sale – biplan, Doppler pulsat, color și power, precum și combinarea acestora – a depășit de mult ”zorii utilizării sale”, devenind în ultimul timp ”standardul de aur” în investigarea patologiei vasculare.
În prezent, se apreciază că asocierea unui examen clinic corect, cu ultrasonografia Doppler, este suficientă pentru diagnosticarea şi urmărirea în evoluţie, după tratament medical sau chirurgical, a marii majorităţi a patologiei venoase curente. Astfel, în patologia flebologică de toate tipurile (tromboze venoase profunde și/sau superficiale, boală varicoasă primară sau secundară, varice recidivate, sindrom posttrombotic) atât la nivelul membrelor inferioare, cât și la cele superioare, aceată investigație și-a dovedit atât utilitatea cât și întâietatea câștigată în ultimul timp. În mâna unui medic experimentat, această investigaţie poate tinde să substitue investigaţiile invazive de tipul flebografiei clasice, flebo-, angio-computer tomografiei/CT sau angio-rezonanței magnetice nucleare/RMN-ului cu timp tardiv/venos.
În cazul trombozei venoase profunde a membrelor inferioare, această investigație este utilă atât în diagnosticarea ei cât și la urmărirea postterapie anticoagulantă precoce, sau tardivă, cu evidențierea apariției sindromului postrombotic.
Și în cazul trombozei venoase profunde a membrelor superioare, examenul Doppler aduce informații utile atât în momentul diagnosticării, legat de sediul, extensia trombului venos, precum și de amplitudinea circulației colaterale, cât și ulterior, în urmărirea rezoluției posterapeutice a trombului venos.
În cazul trombozei venoase superficiale a membrelor inferioare, această investigație este utilă pentru diagnosticarea și stabilirea atitudinii terapeutice, intervențională sau medicamentoasă.
Examenul Doppler venos și-a dovedit utilitatea atât în diagnosticarea exactă și urmărirea postterapeutică a patologiilor venoase, cât și efectiv în tratarea ei. În cazul bolii varicoase a membrelor inferioare, indiferent de etiologie – primară, secundară sau recidivantă, investigația Doppler este esențială diagnosticării exacte preoperatorii, cu posibilitatea selectarii corecte a pacienților în vederea aplicării metodelor moderne, minim invazive. De asemenea, ultrasonografia Doppler este indispensabilă intraoperator, în aplicarea acestor tehnici moderne de terapie endovenoasă – EVLT/endovenous laser therapy, RFA/radiofrequency ablation, crio- sau termoterapie și în controlul postintervențional.
Ultrasonografia/Ecografia Doppler este utilă de asemenea în cazul patologiilor arteriale (stenotice, ocluzive, anevrismale), atât de la nivelul membrelor inferioare, cât și a celor de la nivelul membrelor superioare.
Facilitățile Ecografiei Doppler sunt folosite și în cazul suspiciunii patologiilor vasculare ale regiunii cervicale și extremității cefalice.
Concluzii
După cum se poate vedea, investigația ecografică vasculară Doppler este primul pasul de urmat în cazul suspiciunii unei patologii vasculare atât la nivelul extremităților superioară și inferioară cât și în cazul patologiei vasculare cervico-cerebrale.
Avantajelor medicale expuse anterior li se adaugă avantajele generale ale investigațiilor ecografice și anume: neinvazivitatea, repetabilitatea și accesul relativ facil la această investigație.
Toate acestea fac din Ecografia vasculară Doppler, investigația numărul 1/de elecție, atât din punctul de vedere al medicului cât și al pacientului.
Este important de recunoscut această situație patologică, deoarece presupune un risc de hipotiroidie permanentă şi de tiroidită recurentă după sarcinile ulterioare. Pentru majoritatea femeilor care dezvoltă tiroidită postpartum, funcția tiroidiană revine la normal în decurs de 12 până la 18 luni de la începutul simptomelor. Totuși, unele femei dezvoltă complicații permanente.