Program Clinica Ginecologica Timisoara Luni-Vineri: 09-20
Numar de telefon Cabinet Ginecologic Timisoara 0721 136 436
Cabinet Ginecologic Timisoara
  • Home
  • Servicii
  • Echipa
  • Articole medicale
  • Galerie Foto
  • Brosuri
  • Contact

Diabetul gestațional

Posted on 15/06/2022, updated on 15/06/2022 by Arina Gui

Ce este diabetul gestațional? Ce înseamnă acest diagnostic pentru mine și copilul meu? Cum voi fi diagnosticată? Cum voi fi tratată? Cum se modifică planul meu de naștere? Cum îmi voi hrăni copilul?… Acestea sunt doar câteva din întrebările unei viitoare mămici diagnosticate cu diabet gestațional. Informațiile de aici au scopul de a vă ajuta să vă înțelegeți mai bine starea de sănătate și opțiunile de tratament și îngrijire. Echipa dumneavoastră medicală este acolo pentru a vă sprijini în luarea deciziilor potrivite pentru dvs.

Informații cheie:


Diabetul gestațional este diabetul care se dezvoltă în timpul sarcinii. Majoritatea femeilor care au diabet gestațional au sarcini sănătoase și copii sănătoși.  Vi se vor oferi sfaturi despre monitorizarea glicemiei, dieta, exercițiile fizice și gestionarea greutății pentru a ajuta la tratarea afecțiunii. Vi se pot oferi tablete sau injecții cu insulină.      Veți beneficia de sprijin suplimentar în timpul sarcinii de către o echipă de asistență medicală de specialitate.  Ocazional, diabetul gestational poate duce la complicatii in sarcina sau in timpul nasterii, mai ales daca trece nerecunoscut sau nu este bine controlat.  Diabetul gestațional dispare de obicei după ce copilul se naște, dar aveți șanse mai mari de a dezvolta diabet gestațional într-o sarcină viitoare și diabet de tip 2 mai târziu în viață.   

Ce este diabetul gestational?  

Diabetul care se dezvoltă în timpul sarcinii este cunoscut sub numele de diabet gestațional. Se întâmplă deoarece corpul dumneavoastră nu poate produce suficientă insulină (un hormon care ajută la controlul glicemiei) pentru a satisface nevoile suplimentare ale sarcinii. Acest lucru duce la niveluri ridicate de zahăr din sânge (glucoză din sânge).  Diabetul gestațional începe de obicei la mijlocul sau spre sfârșitul sarcinii. 

Cat de comun este diabetul gestational?


Diabetul gestațional este frecvent. Afectează cel puțin 4-5 din 100 de femei în timpul sarcinii.Este mai probabil să dezvoltați diabet gestațional dacă aveți unul dintre următorii factori de risc:-indicele de masă corporală (IMC) este de 30 sau mai mare- ați născut anterior un copil care cântărește 4,5 kg (10 lbs) sau mai mult- ați mai avut diabet gestațional- aveti un părinte, un frate sau o soră cu diabet- originea familiei dumneavoastră este sud-asiatică, chineză, afro-caraibiană sau Orientul Mijlociu. 

Cum se va stabili diagnosticul ?

Dacă aveți oricare dintre factorii de risc de mai sus, ar trebui să vi se ofere un test de glucoză în timpul sarcinii. Acesta poate fi un simplu test de sânge la începutul sarcinii și/sau un test de toleranță la glucoză (GTT) atunci când aveți între 24 și 28 de săptămâni de sarcină.  Un GTT implică postul peste noapte (nu mâncați sau beți nimic în afară de apă):- Dimineața, înainte de micul dejun, veți face un test de sânge. Apoi vi se administrează o băutură cu glucoză.- Testul de sânge se repetă 1-2 ore mai târziu pentru a vedea cum reacționează organismul la băutura cu glucoză.În timpul monitorizarii sarcinii, se cer examene  de urina. Dacă glucoza este prezentă în urină, atunci medicul vă poate recomanda să faceti un GTT.  

Ce impact are asupra mea si asupra copilului meu?


Majoritatea femeilor care dezvoltă diabet gestațional au sarcini sănătoase și copii sănătoși, dar ocazional diabetul gestațional poate provoca probleme grave, mai ales dacă nu este recunoscut sau tratat.  Dacă nivelurile de glucoză din sânge sunt mari, șansele de a avea un travaliu indus sau o naștere prin cezariană sunt crescute.  Riscurile pentru copilul dumneavoastră sunt:- Greutate mai marr la nastere- Distocie de umeri (unde umărul bebelușului tău se blochează în timpul nașterii)- Suferinta fetala subita, daca sarcina se prelungeste dupa termen. Acest lucru este neobișnuit.- Nevoie de îngrijiri suplimentare odată ce s-a născut, eventual într-o unitate de neonatologie- Risc mai mare de a dezvolta obezitate și de a dezvolta diabet de tip 2 mai târziu în viață.Controlul nivelului de glucoză din sânge în timpul sarcinii și al travaliului reduce șansele acestor complicații pentru dvs și copilul dvs. 

Voi avea nevoie de ingrijire suplimentara pe durata sarcinii?


Alimentație sănătoasă și exerciții fizice


Cel mai important tratament pentru diabetul gestațional este un plan alimentar sănătos și exerciții fizice regulate. Mersul pe jos timp de 30 de minute după masă poate ajuta la controlul nivelului de glucoză din sânge. Diabetul gestațional se îmbunătățește de obicei cu aceste modificări. Ar trebui să aveți ocazia să discutați cu un profesionist din domeniul sănătății despre alegerea alimentelor care vă vor ajuta să vă mențineți glicemia la un nivel sănătos și stabil.

Monitorizarea glicemiei 

După ce ați fost diagnosticată cu diabet gestațional, vi se va arăta cum să vă verificați nivelul de glucoză din sânge și vi se va spune care ar trebui să fie nivelul dvs. ideal. Dacă nu atinge acest nivel cu o alimentație sănătoasă și exerciții fizice, sau dacă ecografia arată că bebelușul este mai mare decât era de așteptat, poate fi necesar să luați tablete sau să vă faceți injecții cu insulină. Dacă nivelul de glucoză este foarte mare în momentul diagnosticării, atunci vi se poate oferi imediat tratament, pe lângă faptul că faceți modificări în dieta și exercițiile fizice.

Monitorizarea bebelusului


O să vi se ofere ecografii suplimentare pentru a monitoriza mai îndeaproape creșterea bebelușului. 

Sfaturi si informatii


În timpul sarcinii, medicul tau specialist vă va oferi informații și sfaturi despre: -planificarea nașterii, inclusiv momentul și tipurile de naștere, ameliorarea durerii și modificări ale medicamentelor în timpul travaliului și după nașterea copilului,-îngrijirea copilului după naștere. 

Cum va avea loc nasterea?


Opțiunile dvs. includ așteptarea începerii travaliului, inducerea travaliului sau o naștere planificată prin cezariană. Acest lucru va depinde de circumstanțele și preferințele dumneavoastră individuale, iar medicul dumneavoastră va discuta cu dumneavoastră despre riscurile și beneficiile fiecărei opțiuni.  Veti fi sfătuita să aveți copilul înainte de 41 de săptămâni de sarcină și dacă există complicații ale sarcinii care vă afectează, fie pe dumneavoastră, fie pe copilul dumneavoastră, echipa de asistență medicală vă poate recomanda nașterea mai devreme. 

Ce trebuie sa stiu la sarcina viitoare?


A avea o greutate sănătoasă, a consuma o dietă echilibrată și a face exerciții fizice regulate înainte de a rămâne însărcinată vă pot reduce riscul de a dezvolta din nou diabet gestațional. De îndată ce aflați că sunteți însărcinată, contactați medicul pentru sfaturi despre îngrijirea dumneavoastră antenatală, deoarece există șansa să dezvoltați din nou diabet gestațional (mai mult de 1 din 3 femei va face din nou diabet gestațional).

Dr. Arina Gui,

Medic Specialist Obstetrica-Ginecologie

This entry was posted in Articole, Ginecologie, Noutati, Obstetrica and tagged diabet, gestational, obstetrica, obstetrica Timisoara. Bookmark the permalink.

Post navigation

  • ← Cadrul legal al suplimentelor alimentare
  • Aplicabilitatea Ultrasonografiei/Ecografiei vasculare în cadrul patologiilor vasculare →

Articole medicale direct pe email

Te anunțăm de câte ori publicăm un nou articol pe situl nostru și când organizăm diverse evenimente. Înscrie-te acum în lista noastră de abonați. Durează câteva secunde.

Daca întâmpini probleme, trimite-ne un mesaj pe marketing@gyniclinique.ro.
articole medicale

Cele mai noi tratamente

  • Tratamentul DYE-VL
  • Accent Prime – Tratamente Faciale si Corporale
  • Tratamente cu laserul Harmony XL Pro in Timisoara
  • Tratamente cu laserul FemiLift
  • Epilare definitiva cu laserul Harmony XL SHR

Cautare

Cele mai noi articole

  • Tiroidita postpartum (silentioasa/painless)
  • Aplicabilitatea Ultrasonografiei/Ecografiei vasculare în cadrul patologiilor vasculare
  • Diabetul gestațional
  • Cadrul legal al suplimentelor alimentare
  • Tensiunea crescuta in sarcina – hipertensiunea arteriala indusa de sarcina

Clinica Medicala

Piata Victoriei

Str. J.W. Goethe, Nr.2
Timisoara
0721 136436
0256 492235

Facebook Instagram Youtube

Servicii medicale

  • Obstetrica - Ginecologie
  • Estetica Ginecologica
  • Dermatologie
  • Urologie
  • Pediatrie
  • Endocrinologie
  • Ecografie Doppler
  • Hematologie
  • Gastroenterologie
  • Anatomo - Patologie
  • Anestezie si Terapie Intensiva
  • Chirurgie Generala
Toate serviciile

Program Clinica

Luni - Vineri 09-20
© 2022. Toate drepturile rezervate.