Tratamentul DYE-VL
07/04/2021Tiroidita postpartum (silențioasă / painless)
22/12/2022Cadrul legal al suplimentelor alimentare
În mod normal, un regim alimentar variat şi echilibrat ar trebui să ofere toţi nutrienţii necesari organismului uman pentru buna funcţionare a acestuia.
Cu toate acestea, în prezent, când oamenii au un program foarte încărcat de muncă, suprasolicitant, care implică de foarte multe ori atât nerespectarea orelor de masă principale ale zilei, cât şi consumul de alimente nesănătoase, tot mai mulţi dintre noi încearcă să compenseze aceste neajunsuri prin intermediul suplimentelor alimentare.
La nivelul Uniunii Europene s-a constatat că, pentru a asigura un nivel cât mai ridicat de protecţie a consumatorilor şi pentru a uşura alegerea suplimentelor alimentare, sunt necesare reglementări unitare care să permită comercilizarea unor produse sigure pentru populaţie, cu o etichetare corespunzătoare. În acest sens, a fost adoptată Directiva nr. 2002/46/CE a Parlamentului European şi a Consiliului referitoare la apropierea legislațiilor statelor membre privind suplimentele alimentare.
Compoziţia suplimentelor alimentare
În legislaţia noastră, principala reglementare în vigoare privind suplimentele alimentare este reprezentată de Ordinul Ministerului Sănătăţii nr. 1069/2007 de aprobare a Normelor privind suplimentele alimentare care transpune Directiva nr. 2002/46/CE.
Potrivit art. 2 din aceste Norme, suplimentele alimentare sunt definite ca fiind produsele alimentare al căror scop este să completeze dieta normală şi care sunt surse concentrate de nutrienţi sau alte substanţe cu efect nutriţional ori fiziologic, separat sau în combinaţie, comercializate sub formă de doză, cum ar fi: capsule, pastile, tablete, pilule şi alte forme similare, pachete de pulbere, fiole cu lichid, sticle cu picurător şi alte forme asemănătoare de preparate lichide sau pulberi destinate consumului în cantităţi mici, măsurabile.
Cantităţile maxime de vitamine şi minerale prezente în suplimentele alimentare sunt fixate în funcţie de porţia zilnică recomandată de către fabricant, ţinându-se cont pe de o parte de limitele superioare de securitate pentru vitaminele şi mineralele stabilite după o evaluare ştiinţifică a riscurilor, în baza datelor ştiinţifice general acceptate, ţinându-se cont, după caz, de diferenţa nivelurilor de sensibilitate ale diferitelor grupuri de consumatori, iar pe de altă parte de aportul de vitamine şi minerale din alte surse alimentare. La stabilirea limitelor maxime anterior menţionate, trebuie să se ia în considerare şi aportul de referinţă al vitaminelor şi mineralelor pentru populaţie. Pentru a garanta prezenţa în cantităţi suficiente a vitaminelor şi mineralelor în suplimentele alimentare, producătorul va stabili cantităţile minime într-un mod adecvat, în funcţie de porţia zilnică recomandată.
Etichetarea suplimentelor alimentare
Etichetarea suplimentelor alimentare se supune prevederilor Hotarârii Guvernului nr. 106/2002 de aprobare a Normelor privind etichetarea alimentelor cu modificările şi completările ulterioare. Scopul etichetării este acela de a da consumatorilor informaţiile necesare, suficiente, verificabile şi usor de comparat, astfel încât să permită acestora să aleagă acel produs care corespunde exigenţelor lor din punct de vedere al nevoilor şi posibilităţilor financiare ale acestora, precum şi de a cunoaşte eventualele riscuri la care ar putea fi supuşi. În conformitate cu dispoziţiile art. 6 din Norma de aplicare a Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 1069/2007, eticheta trebuie să conţină următoarele menţiuni: numele categoriilor de nutrienţi sau de substanţe ce caracterizează produsul ori o indicaţie a naturii acestor nutrienţi sau substanţe; porţia din produs care este recomandată pentru consumul zilnic; un avertisment de a nu se depăşi doza zilnică recomandată; o atenţionare că suplimentele alimentare nu trebuie să înlocuiască un regim alimentar variat şi echilibrat; o atenţionare că produsele nu trebuie să fie lăsate la îndemâna copiilor mici. Etichetarea, prezentarea şi reclama suplimentelor alimentare nu trebuie să includă afirmaţii directe sau care să inducă ideea că un regim alimentar variat şi echilibrat nu poate asigura cantităţi adecvate de nutrienţi în general.
Monitorizarea suplimentelor alimentare
Pentru facilitarea unei monitorizări eficiente a suplimentelor alimentare, producătorul, importatorul sau persoana responsabilă cu plasarea produsului pe piaţă în România trebuie să notifice autoritatea competentă, respectiv Direcţia de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătăţii, prin completarea formularului de notificare menţionat în cadrul anexei nr. III la Ordinul nr. 1069/2007 şi ataşarea modelului de etichetă pentru produsul în cauză, în format electronic şi folio. Publicitatea suplimentelor alimentare este permisă numai după avizarea conţinutului materialului publicitar de către Direcţia de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătăţii şi nu poate face referiri la tratamente, prevenţie, afecţiuni. Suplimentele alimentare se administrează pentru menţinerea sănătăţii, pentru promovarea creşterii şi dezvoltării organismului. Ministerul Sănătăţii are obligaţia să facă publică informaţia privind suplimentele alimentare notificate pe site-ul oficial al instituţiei. Înregistrarea notificării emise de Ministerul Sănătăţii – Direcţia de Sănătate Publică pentru un supliment alimentar este valabilă până la modificarea calitativă sau cantitativă a compoziţiei acestuia.
Plantele medicinale şi aromatice utilizate sub formă de suplimente alimentare predozate
Prelucrarea, procesarea şi comercializarea plantelor medicinale şi aromatice utilizate ca atare, parţial procesate sau procesate sub formă de suplimente alimentare predozate este reglementată de Ordinul comun nr. 244/401/2005 al ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale şi al ministrului sănătăţii. Potrivit dispoziţiilor acestui ordin, este interzisă comercializarea drept produse prelucrate sau preparate ori parţial procesate sau procesate sub forma de suplimente alimentare a plantelor care figurează în lista nr. 1 din ordin, care cuprinde plantele periculoase pentru consumul uman. De asemenea, este interzisă fabricarea sau comercializarea produselor utilizate ca atare, parţial procesate sau procesate sub formă de suplimente alimentare predozate, care au în compoziţie una sau mai multe plante care nu sunt prevăzute în listele nr. 2 si 3 din ordin, fără o notificare prealabilă la Institutul de Bioresurse Alimentare. Etichetarea plantelor medicinale şi aromatice utilizate ca atare, parţial procesate sau procesate sub formă de suplimente alimentare, trebuie să cuprindă şi denumirea populară, daca ea există, precum şi denumirea ştiinţifică. Plantele medicinale şi aromatice utilizate ca atare, parţial procesate sau procesate sub formă de suplimente alimentare predozate, nu pot fi comercializate fără a fi preambalate.
Produsele utilizate sub formă de supliment alimentar intră sub incidenţa regulilor prevăzute în Legea nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale, modificată şi completată prin Legea nr. 412/2004. În conformitate cu dispoziţiile art. 15 din Legea nr. 150/2004, pentru siguranţa alimentelor trebuie respectate următoarele cerinţe: alimentele nu trebuie puse pe piaţă dacă nu sunt sigure; pentru a determina dacă un aliment este nesigur se va ţine seama de condiţiile normale de utilizare a alimentelor de către consumator la fiecare etapă a producerii, prelucrării şi distribuţiei, precum şi de informaţiile furnizate consumatorului, incluzând informaţiile de pe etichetă sau alte informaţii generale puse la dispoziţie consumatorului, privind evitarea efectelor specifice dăunătoare sănătăţii, determinate de un anumit aliment sau de o categorie de alimente; pentru a se determina dacă un aliment este dăunător sănătăţii trebuie avute în vedere nu numai efectele probabile imediate şi pe termen scurt sau pe termen lung ale acelui aliment asupra sănătăţii persoanei care îl consumă, ci şi efectele asupra generaţiilor viitoare, posibilele efecte toxice cumulative, precum si sensibilitatea deosebită cu privire la sănătatea unei categorii specifice de consumatori atunci când alimentele sunt destinate acelei categorii de consumatori; în cazul în care un aliment nesigur face parte dintr-un lot sau transport de alimente din aceeaşi clasă, se presupune că toate alimentele din respectivul lot sau transport sunt, de asemenea, nesigure, în afara cazului în care, în urma unei evaluări detaliate, nu există nicio dovadă care să indice că şi restul lotului sau transportului este nesigur.
Introducerea pe piaţă a alimentelor la care s-au adăugat vitamine, minerale şi alte substanţe
Adăugarea de vitamine, minerale şi alte substanţe în alimente se supune prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.925/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 decembrie 2006 privind adaosul de vitamine şi minerale, precum şi de anumite substanţe de alt tip în produsele alimentare. Regulamentul CE) nr. 1.925/2006 a fost transpus în legislaţia naţională în Ordinul nr. 369/2010 de aprobare a Normelor metodologice privind introducerea pe piaţă a alimentelor la care s-au adăugat vitamine, minerale şi alte substanţe. În conformitate cu prevederile art. 15 din Regulamentul (CE) nr. 1.925/2006, producătorul sau persoana care vrea să introducă pe piaţă alimente la care s-au adăugat vitamine, minerale şi alte substanţe va notifica respectiva introducere pe piaţă la Institutul Naţional de Sănătate Publică, prin transmiterea on-line a modelului de etichetă utilizat pentru produsul respectiv. Personalul de specialitate care primeşte notificările, în cazul neconformităţii cu cerinţele Regulamentului (CE) nr. 1.925/2006, informează producătorul sau persoana care vrea sa introducă pe piaţă alimente la care s-au adăugat vitamine, minerale şi alte substanţe, în termen de 30 de zile de la primirea notificării. Suplimentele alimentare pot fi benefice pentru sănătate, contribuind la echilibrarea regimului alimentar. Dacă ne dorim într-adevăr să fim cât mai sănătoşi şi apelăm în acest scop şi la suplimentele alimentare, este extrem de important de ştiut că acestea trebuie consumate în mod raţional, deoarece un aport excesiv de vitamine și minerale poate avea efecte nefaste pentru sănătate.