EMSELLA – tratamentul inovativ și non-invaziv al incontinenței urinare și al disfuncțiilor sexuale masculine
21/08/2020Hiperhidroza inghinală
10/09/2020Ecocardiografia pediatrică
Ecocardiografia (echocardiografia) este o metodă imagistică de investigație a inimii bazându-se pe emiterea și captarea ultrasunetelor (sunete cu o frecvență foarte mare, imperceptibile auzului uman).
Ecocardiografia trans-toracică
Această metodă presupune scanarea cordului (inimii) prin intermediul toracelui pacientului cu ajutorul unui dispozitiv (transducer) care emite și recepționează ultrasunete, pe baza cărora se formează o imagine 2D (bidimensională) a cordului.
Ecocardiografia trans-esofagiană
Această metodă este diferită de echocardiografia trans-toracică prin faptul că transducerul nu mai scanează peretele toracic, ci se introduce prin esofag (segmentul digestiv care realizează conexiunea cavității bucale cu stomacul), astfel datorită învecinării intime dintre esofag și cord se înregistrează imagini de o calitate mai bună față de echocardiografia trans-toracică. Majoritatea echocardiografiei se realizează în 2D (când se folosesc două planuri combinate pentru a produce o imagine), dar mai există și alte tipuri de ecografie: Doppler, Doppler color, 3D, Echografie doppler tisular, Echocardiografie de stres, etc
Ecocardiografia este folosită ca și investigație de screening la nou-născut pentru a identifica posibilele malformații cardiace, care nu au putut fi diagnosticate intrauterin.
Când se recomandă echocardiografia?
Echocardiografia este o metodă foarte importantă de diagnostic a afecțiunilor cardiace înnăscute (malformații congenitale) sau dobândite.
Malformații congenitale
Semne sau simptome cardiace la nou-născut care pot indica o afecțiune a inimii. Cianoza (Colorația albăstruie a pielii) sau un suflu cardiac.
Evaluarea cordului în context plurimalformativ
Istoric familial de malformații congenitale
Afecțiuni dobândite
Infecții sau alte probleme medicale care afectează inima
Bătăi cardiace neregulate (aritmii)
Hipertensiune arterială
Există riscuri?
Echocardiografia nu prezintă riscuri pentru sănătatea copilului. Dacă totuși este necesară sedarea (în situația în care agitația face imposibilă evaluarea) există riscuri medicale minime, care se vor discuta cu medicul responsabil.
Cât durează?
În medie 30-40 minute, dar poate varia ca durată de examinare în funcție de colaborarea pacientului sau de necesitatea sedării.