Consultația prenatală
15/02/2013Chistul ovarian
Chisturile ovariene sunt mici „buzunare” cu conținut lichidian ce se dezvoltă în structura ovarului. Majoritatea chistelor sunt benigne.
Unele dintre ele pot cauza probleme precum eclatarea (ruptura), torsiunea, sângerări și dureri pelvine. În unele cazuri, este necesară intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea lor.
Este important să cunoaștem funcționarea ovarului și modul în care aceste chisturi pot să se formeze.
Majoritatea femeilor au două ovare care ovulează în luni alternative. Mărimea ovarului este comparabilă cu cea a unei nuci (3/2cm) și este situat lateral de uter. Ovulul este maturat alternativ pe un ovar sau celălalt într-o formațiune chistică numită folicul care eclatează în perioada ovulației, eliberând ovocitul.
Dacă foliculul nu eclatează, se poate transforma într-un chist ovarian funcțional. Imaginea ecografică a unui chist ovarian se aseamănă cu niște formațiuni rotunde, negre (bule). Chistele ovariene pot să apară la femei indiferent de vârstă acestora. Majoritatea chistelor sunt considerate funcționale (fiziologice), nu sunt reflexia unei afecțiuni patologice ovariene.
Clasificarea chisturilor
Chist folicular: Chist simplu, lichidian, se formează când nu se produce ovulația. În majoritatea cazurilor, el se resoarbe în mod spontan. Poate să crească până la dimensiuni de ~7-8 cm. Eclatarea acestor chiste poate să ducă la dureri fulgerătoare în zona pelvină.
Corpul galben: Se formează după ovulație. Dacă ovulul nu este fecundat , corpul luteal se ramolește și dispare de la sine. Rareori, poate să apară hemoragia intrachistică și astfel se formează un chist permanent ce nu dă simptomatologie.
Chist hemoragic: Este un chist funcțional cu hemoragie intrachistică ce poate determina dureri abdominale.
Chist dermoid: Este o tumoră embrionară benignă. Apare în general la femei tinere, poate să crească până la ~25 cm în diametru. Poate să conțină țesut adipos, dinți, păr, cartilaje și ocazional oase.
Chist endometriozic: Este un chist de incluziune ce apare la femei în perioada reproductivă și poate cauza dureri pelvine cronice în special în perioada menstruală. Endometrioza este prezența țesutului endometrial în afara uterului. Femeile cu endometrioame pot prezenta probleme de infertilitate. Chistele endometriozice conțin un lichid socolatiu, pot avea dimensiuni de la 1-20 cm.
Chistadenom: Este o tumoră benignă care se dezvoltă din țesut ovarian cu conținut mucoid. Poate să crească până la dimensiuni de peste 30 cm.
Cancer ovarian: Rareori, chistele ovariene se pot maligniza; în procent de 99%, chistele sunt tumori ovariene benigne.