Edemele în sarcină
03/02/2015Ce este Sindromul de ovar polichistic (PCOS)
21/01/2016Ce este incompatibilitatea RH?
În ultima vreme m-am „lovit” în mod repetat de mămici cu Rh-ul negativ și implicit de întrebarea lor justificată : „cât de grav este?”
Factorul Rh este o proteină ce se situează pe suprafața eritrocitelor (celulele roșii). Dacă graviduța este purtătoare a acestei proteine, are grupa de sânge Rh+. Dacă aceasta lipsește de pe suprafața eritrocitelor, atunci are Rh-ul negativ.
În anumite cazuri, graviduțele cu Rh-ul negativ poartă în pântec un bebeluș cu Rh-ul pozitiv. Acest fapt poate să cauzeze o problemă în cazul în care celule sangvine fetale ajung prin cordonul ombilical în circulația maternă. Celulele purtătoare a proteinei pot declanșa un răspuns imunitar matern prin producerea de anticorpi anti Rh (D) care atacă celulele sangvine fetale. Acest fenomen este denumit izoimunizare.
Tot pe calea cordonului ombilical, acești anticorpi pot să pătrundă în circulația sangvină fetală atacând eritrocitele bebelușului, producând distrucția parțială a acestora. Din fericire, incompatibilitatea se poate preveni prin imunizare. În cazul în care imunizarea nu a fost efectuată, pot apărea multiple complicații fetale de la ușoare la foarte grave.
Incompatibilitatea RH se poate preveni prin imunizare.
Rh-ul copilului este determinat de Rh-ul părinților. Dacă mama este Rh negativă si tatăl Rh pozitiv, există o probabilitate de 50% ca Rh-ul copilului să fie pozitiv. Izoimunizarea va avea loc numai în cazul în care eritrocitele fetale pătrund în circulația maternă! De cele mai multe ori acest lucru nu se va produce.
Sângele matern se poate contamina în următoarele situații:
avort spontan
avort la cerere
sarcină ectopică
traumatisme obstetricale
amniocenteză/CVS
Contaminarea sângelui matern se produce, de obicei, în trimestrul al III-lea de sarcină. Astfel, în cazul în care nu se administrează vaccinul (Rhogham) pot să survină probleme la o eventuală sarcină viitoare. Pacienta cu Rh negativ trebuie să fie foarte atentă și în cazul transfuziilor de sânge.
Factori de risc
sarcină anterioară cu un făt Rh pozitiv
transfuzii de sânge sau amniocenteză
nu a fost vaccinată profilactic după o sarcină cu făt Rh pozitiv
Simptome și complicații
Acestea afectează doar fătul în diferite grade de severitate:
hidrops fetal
edeme fetale care pot să se asocieze cu insuficiență cardiacă și respiratorie
icter sever
anemie fetală
Icterul netratat poate să ducă la un sindrom numit Kernicterus care să afecteze sistemul nervos al nou-născutului. În cazul hidropsului fetal se poate ajunge la transfuzii fetale intrauterine, inducerea travaliului prematur, exsangvinotransfuzie maternă pentru a elimina anticorpii.
Cel mai bun tratament este prevenția prin vaccinare și controale periodice prenatale.