Structura polichistică a ovarelor (diagnosticată ecografic) nu este un element obligatoriu în diagnosticul acestui sindrom. Studiile arată că sunt femei cu PCOS care au ovare cu aspect ecografic normal, așa cum sunt femei cu aspect polichistic al ovarelor dar cu ovulație prezentă, cicluri menstruale regulate și fără alte semne ale acestui sindrom.
Nu este obligatorie prezența tuturor acestor simptome pentru a se stabili diagnosticul de PCOS. Sunt femei cu acest sindrom care au greutate și pilozitate normală. Unele femei au cicluri menstruale ușor neregulate, în timp ce altele au menstruație absentă luni de zile.
infertilitatea
ovulații neregulate sau absența ovulației (anovulație)
amenoreea (absența menstruației) sau oligomenoreea (cicluri menstruale lungi)
avort recurent
hirsutism (pilozitate anormală)
acnee
tenul și parul gras
obezitate
aspectul polichistic al ovarelor la ecografia transvaginală
rezistența la insulină
hiperandrogenism (nivele crescute ale hormonilor androgeni)
nivele crescute ale hormonului LH
Anemia, deși o problemă pentru multe gravide, se tratează foarte ușor prin prescrierea de suplimente de fier.
problemele hormonale asociate PCOS determină probleme de ovulație, aceasta fiind principala cauză a infertilității
PCOS se asociază cu un risc crescut de avort spontan (20 - 40%), dublu față de populația generală; sunt mai multe teorii care ar putea explica incidența mai mare a avortului spontan – calitatea inferioară a ovocitului datorită ovulației precoce sau târzii, rezistența crescută la insulină, endometru nefavorabil implantării.
De-a lungul anilor, au fost stabilite diferite criterii de diagnostic. În prezent, se acceptă pentru diagnostic prezența a două dintre cele trei criterii:
cicluri menstruale neregulate cauzate de anovulație
dozări hormonale sau semne clinice (acnee, hirsutism) care să confirme hiperandrogenia
prezența ovarelor polichistice (ecografic)
Tratamentul depinde de dorința femeii de a rămâne sau nu însărcinată.
Dacă nu se dorește obținerea unei sarcini, se recomandă tratamentul cu contraceptive orale pentru reglarea ciclului menstrual, pentru reducerea acneei și pilozității.
Pentru obținerea unei sarcini, se recomandă tratament de inducere a ovulației. De primă intenție este tratamentul cu Clomifen. Se poate asocia Metformin pentru a scădea rezistența la insulină. În cazul în care nu se obține ovulație cu această medicație, se va trece la altă clasă de medicamente – gonadotrofine și/sau drilling ovarian (laparoscopic).
O altă opțiune este fertilizarea in vitro.
Sunt studii care arată că scăderea în greutate cu aproximativ 10% poate induce ovulația în mod natural la unele femei cu PCOS.