Cele mai mari 5 mituri privind cancerul cervical
31/07/2017Săptămâna 3 de sarcină
24/10/2018Săptămânile 1 și 2 de sarcină
În acest moment, ești teoretic în prima lună de sarcină deși, în realitate, încă nu ești gravidă. În caz că simți că ți se învârte capul de la o asemenea ciudățenie, explicația este simplă: sarcina se calculează din prima zi a ultimei menstruații.
E mai ușor să observi simptomele unei menstruații decât o ovulație, din acest motiv în săptămânile 1 și 2 de sarcină, corpul tău de fapt se pregătește pentru viitoarea sarcină. Prima ta săptămână de sarcină nu este de fapt de sarcină, ci de menstruație. Vei concepe fătul peste 2-3 săptămâni de la acest moment, depinde de momentul ovulației și când este fecundat ovulul. În momentul în care ai aflat că ești gravidă, vei crede că ești de-abia de câteva zile, dar ești probabil deja direct în săptămâna a 4-a.
Medicul tău ginecolog îți va calcula mai exact data și vei știi și când vei naște (aproximativ, normal).
Cum se calculează data nașterii
Spuneam că e ciudat să vorbești despre o sarcină, dacă nici măcar nu ești gravidă, dar și mai complicat ar fi ca medicul tău ginecolog să știe care este acel moment în care ovulul a fost fecundat.
Să ne gândim doar că data precisă a ovulației diferă de la femeie la femeie și nu este exact la mijlocul ciclului menstrual, spermatozoizii partenerului rezistă câteva zile în corpul tău, chiar și ovulul poate aștepta până în 24 de ore momentul fecundației.
Decât să ghicească (pentru că altfel e cam greu să calculezi, date fiind toate aceste necunoscute), medicii ginecologi te vor întreba care a fost prima zi a ultimei tale menstruații și din acel moment se calculează și sarcina ta, cu cele 40 de săptămâni ale ei.
Corpul tău în săptămânile 1 și 2 de sarcină
Ultima menstruație
Pentru că vorbim despre sarcină deja, aceasta este ultima menstruație pentru o perioadă de timp. Nefiind gravidă, ci în plină menstruație, vei avea simptomele tale obișnuite: sângerare vaginală, posibile dureri de spate și abdomen, balonare, modificări de dispoziție (când ești nervoasă, când veselă), dureri de cap etc.
Corpul tău se pregătește să lanseze un ovul. Interesant este că ovulele sunt cea mai mare celulă din corp. Între ziua a 10-a și a 19-a a ciclului menstrual, se va elibera acest ovul. El va fi fertilizat și, peste 9 luni, vei strânge la piept un bebeluș.
Sfaturi
Mergi la control. Înainte de a încerca să rămâi gravidă, fii sigură că ești într-o perfectă stare de sănătate. O vizită la ginecologul tău nu poate decât să te ajute.
La sfatul medicului vei începe să consumi acid folic. Cât și cum, medicul tău îți va spune.
Urmărește-ți temperatura bazală. Aceasta scade când ovulezi, apoi imediat ce ai ovulat, crește cu o jumătate de grad.
Achiziționează un termometru special și apucă-te de notat, pentru a știi exact când să acționezi.
Ia-o mai ușor cu cafeaua. Aparent prea multă cafea stă în calea fertilității.
Dacă fumezi, lasă-te. Complet. Fumatul în sarcină poate avea efecte devastatoare asupra sănătății fătului, iar fumatul lângă un bebeluș, la fel. Acum este momentul să faci un efort uriaș și să renunți.
Iată și alte câteva sfaturi, dacă dorești să rămâi însărcinată mai ușor: Dorești să rămâi însărcinată? Iată câteva sfaturi pentru a-ți spori fertilitatea.