Săptămâna 6 de sarcină
15/12/2018Săptămâna 8 de sarcină
21/01/2019Săptămâna 7 de sarcină
Bebe are deja rinichi. Acum se formează gura și limba.
Cum arată embrionul în săptămâna a 7-a de sarcină
Viitorul bebeluș este deja de mărimea unei afine. Chiar dacă ți se pare mititel, este de 10 mii de ori mai mare decât în urmă cu o lună. Cea mai mare dezvoltare se observă la nivelul capului, pentru că se formează 100 de celule ale creierului la fiecare minut.
Apare și cordonul ombilical, prin care micuțul primește nutrienți și oxigen. Noul tub funcționează și din partea cealaltă, prin el excretă fătul. Acum se formează și „dopul” de mucus care va acoperi ieșirea din colul uterin. Acest dop natural protejează prețiosul locatar de bacteriile din afara corpului tău.
Membrele arată ca niște mici lopeți, mai e nevoie de ceva timp până să apară și degetele.
Corpul tău în săptămâna a 7-a de sarcină
Chiar dacă încă ții sarcina secretă, corpul tău te anunță de câte ori are ocazia că se pregătește un mare eveniment peste 7 luni. Pe lângă deja obișnuita greață, care te însoțește pretutindeni, începi și să salivezi abundent. Dar cea mai vizibilă este modificarea sânilor. În săptămâna a 7-a de sarcină unele femei au sânii mai mari deja cu o mărime de sutien. Ceea ce ar fi chiar motiv de bucurie, dacă sânii respectivi nu ar fi și extrem de sensibili și uneori chiar dureroși.
Pe cine dăm vina? Pe hormoni, normal. Hormonii care ajută sarcina să evolueze până la fericitul final sunt și de învinuit pentru o serie de simptome neplăcute cu care te confrunți. Și dacă tot vorbim despre ele…
Simptome în săptămâna a 7-a de sarcină
Cel mai important este în continuare greața, urmată de multe ori de episoade de vomismente. Vei observa că încep să îți placă mâncăruri noi (unele combinații imposibil de masticat acum câteva luni) și că unele produse pe care le adorai în trecut te lasă rece (sau mai bine spus, îți provoacă deja o stare de rău).
Important este să te concentrezi pe ce poți mânca în acest moment, dar să ții cont totuși de o nutriție sănătoasă pe toată perioada sarcinii. Stai departe de fast-food pe cât posibil și fă tot posibilul ca substituțiile culinare la care vei recurge să fie de calitate. După cum te sfătuiam și săptămâna trecută, încearcă să mănânci porții mai mici, dar mai des. Multe generații de gravide au observat că dacă mănâncă mai mult dintr-o dată, sunt mai mari șansele de a li se face rău.
Urinările frecvente sunt în continuare o mare problemă pentru gravide, dar nu renunța la o hidratare corectă. Ai nevoie de fluide, deci nu te opri din băut apă, chiar dacă ai crede că așa mai rărești vizitele la baie.
Oboseala te ajunge și în această săptămână, nu e simplu să crești în pântec un om (sau mai mulți). Odihnește-te suficient și, din nou, mănâncă puțin și des. Pe lângă faptul că e posibil să ai mai puține vomismente, influxul constant de mâncare îți reglează bine și glicemia, plus că-ți oferă un „boost” constant de energie.
Sânii cresc și își modifică aspectul. Sunt tot mai vizibile vasele de sânge și apar, pe areolă, mici ridicături, care seamănă cu niște coșuri. Nu te apuca să faci tratamente anti-acnee, aceste mici „umflături” se numesc tuberculii lui Montgomery și au rol de a secreta o substanță lubrifiantă și antiseptică pentru a ușura alăptarea. Poți investi într-un sutien de calitate, care să ofere un sprijin corect sânilor tăi măriți.
Salivația excesivă te va stresa de asemenea, dar se va termina și ea undeva la finalul primului trimestru de sarcină.
Între timp, dacă ți se pare că ajută, mestecă gumă fără zahăr.
Sfaturi
Chiar dacă nu pari încă însărcinată, ar trebui să începi să crești în greutate. La consulturile periodice ginecologul tău te va și cântări, pentru a vedea cum progresezi.
Nu este indicat să te îngrași exagerat în timpul sarcinii, dar nici să rămâi prea filiformă nu este bine.
Medicul tău te va sfătui și în acest domeniu și-ți va urmări progresul. Fă eforturi să mănânci totuși, chiar dacă nimic nu pare să-ți pice bine, ai nevoie de nutrienți.
Stabilește cu medicul tău următorul consult și fii pregătită să pui întrebări.