Săptămâna 5 de sarcină
05/12/2018Săptămâna 7 de sarcină
08/01/2019Săptămâna 6 de sarcină
Se formează plămânii și rinichii.
Embrionul la 6 săptămâni
Viitorul tău bebeluș are deja un chip, se formează obrajii, bărbia și mandibula. Inima se aude tot mai bine, a început să bată deja de câteva zile, așa că dacă te nimerești la un eco, vei putea să o auzi bine. Tot la cap vei observa niște gropițe simpatice de-o parte și de alta a capului. Nu sunt gropițele în obraji la care visai, poate va avea și din acelea peste ceva timp, din acele gropițe se vor construi canalele auditive. Punctele mici de pe față vor fi ochi și nări peste câteva zile.
Acum poți înțelege și de unde vine expresia poziție fetală, pentru că bebe s-a ghemuit deja și arată tot mai bine. Mai are și o coadă, ca un mic mormoloc, dar nu te speria, nu rămâne cu ea. Tot în această săptămână se formează rinichii și plămânii.
Medicul tău ginecolog poate deja să măsoare lungimea fătului, dar o face mai ciudat decât te-ai aștepta. Pentru că picioarele sunt mereu îndoite și e greu să calculezi lungimea așa, medicul face măsurătorile de la capătul trunchiului (noadă, după cum îi spunem noi în popor), spre cap.
Corpul tău în săptămâna a 6-a de sarcină
Chiar dacă nu se vede bine la exterior, sarcina ta își urmează cursul natural. Te simți în continuare balonată și probabil ai pofte ciudate. Alt semn? Începi să petreci mai mult timp la toaletă decât în afara ei, din cauza urinărilor frecvente.
Hormonul hCG este în plină acțiune, ceea ce aduce mai mult sânge în zona pelvină. Asta e bine pentru plăcerea sexuală, dar și rinichii au mult de lucru, așa că nu te du la cinematograf pentru filme prea lungi. Nu te reține de la fluide, pentru a merge mai rar la toaletă, ai nevoie de ele... ca de apă.
Este aproape sigur că ai aflat de sarcină, așa că pregătește-te pentru o lungă serie de vizite la ginecologul tău. Vei trece printr-un examen pelvin la fiecare consult în această perioadă, plus analize de sânge. Se vor determina tipul de sânge, Rh-ul, dacă ești sau nu anemică și dacă fătul intră în categoria de risc pentru boli cromozomiale.
Se face testare pentru eventualele boli cu transmitere sexuală, rubeolă și alte boli ce ar putea afecta fătul. Se va preleva și o probă de urină. Pregătește-te să răspunzi la multe întrebări despre istoricul tău medical și să pui, la rândul tău, multe întrebări despre sarcină. Nu te sfii, acum este momentul să te informezi cât poți de bine și medicul tău ginecolog va face tot posibilul să te ajute.
Simptome în săptămâna a 6-a de sarcină
modificări vizibile ale sânilor – areolele devin mai întunecate și mai vizibile. Sânii se măresc.
oboseală – în continuare te simți extenuată, așa că nu ignora odihna. În această perioadă organismul tău are nevoie de cât mai multă.
greață și vomismente – cel mai neplăcut simptom de sarcină. Există și norocoase care trec prin sarcină fără așa ceva, dar majoritatea femeilor vor avea dificultăți în a ține mâncarea în stomac. Mănâncă în cantități mai mici, dar mai des. Găsește mâncăruri care îți pică bine și ai grijă să te hrănești corespunzător, chiar dacă aproape toată ziua simți că nu-ți pică nimic bine.
balonare – încă unul dintre simptomele neplăcute ale sarcinii. Consumă fibre și bea suficientă apă, pentru că riști să dai în constipație.
Sfaturi
Odihnește-te suficient. Încă ai o senzație puternică de oboseală în această perioadă, nu-ți neglija corpul, până la urmă are mult de muncit pentru a-ți duce sarcina la termen.
în general episoadele de greață nu au loc toată ziua (pentru cele mai norocoase). Insistă pe mâncare atunci când poți mânca mai bine și caută să reduci cantitățile. Vei observa că, deși ești înfometată, dacă mănânci mai mult sunt șanse să și vomiți imediat. Dacă reduci puțin porțiile și mănânci mai des este posibil să treci mai bine de această perioadă.
deși e normal să ai senzația de urinare mai des, dacă nu vine nimic și eventual simți o ușoară usturime, este posibil să ai o infecție urinară.