![tratamente dermatologice personalizate](https://gyniclinique.ro/wp-content/uploads/2023/01/tratamente-dermatologice-personalizate-150x150.jpg)
Tratamente dermatologice personalizate
24/02/2020![](https://gyniclinique.ro/wp-content/uploads/2020/05/btl-EMSELLA-150x150.jpg)
Tratamentul cu Emsella – Soluția ideală pentru incontinența urinară și îmbunătățirea vieții sexuale după naștere
16/05/2020![](https://gyniclinique.ro/wp-content/uploads/2020/08/Saptamana-14-sarcina.jpg)
Săptămâna 14 de sarcină
Am ajuns în săptămâna a 14-a de sarcină, iar fătul crește ca în povești. De mărimea unei portocale mici (sau a pumnului tău), viitorul membru al familie este mereu în mișcare.
Chiar dacă nu sunt acrobațiile din ultimul trimestru de sarcină (deci nu le simți), balerinul din burtică dansează cât e ziua de lungă. Și, chiar mai interesant de atât, fătul stă drept ca un chiparos, deși acum nu-l stresează nimeni să nu mai stea cocoșat la calculator, așa cum o vei face peste câțiva ani.
Săptămâna a 14-a înseamnă că sarcina ta a ajuns în luna a 4-a. Mai ai 5 luni.
Cum arată fătul în săptămâna a 14-a de sarcină
În această perioadă, fătul e bun de dus la frizer. Începe să-i apară ceva păr pe cap, deși culoarea nu se definitivează până la naștere. Apar și niște sprâncene discrete și frumoase. Am spus ceva despre frizer? Mai că-ți vine să faci o programare și la cosmetică.
Fătului îi apare păr pe tot corpul. Lanugo, așa se numește, nu trebuie să-ți provoace stres, nu vei naște o maimuțică. Dar, exact ca acum foarte mulți ani, părul de pe corp este destinat să-i țină de cald fătului.
Pe măsură ce crește și mai pune și puțină grăsime pe el, firele de păr de pe corp vor începe să dispară, pentru că rolul lor nu mai este valabil. Dacă naști prematur, vei observa că are ceva păr fin pe el, dar părul respectiv va cădea repede. Tot în această săptămână se dezvoltă bolta palatină și sistemul digestiv începe să producă meconiu (ce va constitui primul scaun, după naștere).
Corpul tău în săptămâna a 14-a de sarcină
Bun venit în trimestrul doi de sarcină, favoritul gravidelor. Primul este marcat de grețuri și de acomodarea la sarcină, ultimul e mai dificil, pentru că fătul e tot mai mare și disconfortul crește, dar trimestrul al doilea e mult mai plăcut.
Începi să te simți și să arăți tot mai bine. Chiar dacă ai o burtică aproape invizibilă sau ți se pare prea mare, atât timp cât sarcina e în regulă, orice dimensiune e bună. Dacă ai întrebări, discută cu medicul tău ginecolog. Este posibil să înceapă să apară dureri în lateralele abdomenului. Pe măsură ce uterul crește, ligamentele din zonă sunt tot mai solicitate și vei simți fie o durere „surdă”, fie înțepătoare. De obicei se observă când îți schimbi repede poziția, când strănuți sau tușești.
Ai grijă de sănătate. Mănâncă sănătos și spală-te pe mâini des. Dacă vezi pe cineva răcit în apropiere, stai departe. (Citește și despre COVID-19 și femeile însărcinate).
Simptome în săptămâna a 14-a de sarcină
Începe să dispară senzația de oboseală. Vei simți că ai din nou mai multă energie și mai multă poftă de viață.
Odată cu reducerea sau chiar dispariția grețurilor, revine și apetitul. În această perioadă organismul tău își revine după primul trimestru, deci mănâncă după pofta inimii. Normal, mereu ia în vedere o alimentație sănătoasă.
Sânii cresc în continuare, dar nu mai sunt atât de sensibili și de dureroși. Vei observa că și culoarea areolelor se schimbă, devine mai închisă.
Apar varicele, mai ales dacă ai o predispoziție genetică. Volumul crescut de sânge produs de organismul tău spre binele fătului este cauza principală, deci nu vei putea înlătura problema. Poți însă încerca să faci mișcare, pe cât posibil, și când te relaxezi să ții picioarele ridicate, astfel încât să fie la nivelul inimii.
Vei observa că ai nasul înfundat. Nu este de la răceală, pur și simplu nivelul crescut de estrogen și progesteron duce la un flux sangvin mai mare spre mucoasa nazală (printre altele), ceea ce duce la un nas înfundat. Poți încerca să folosești un umidificator, dacă problema este neplăcută.
Sfaturi
Fii atentă la pielea ta, este posibil să apară alunițe noi sau cele existente să se modifice. Dacă dorești să fii sigură că totul este OK, poți merge la un consult dermatologic.
Dacă tot ai ceva mai multă energie decât în primul trimestru de sarcină, acum este momentul să te pui în mișcare. Nu trebuie să faci foarte mult efort, chiar nu este indicat, dar sport moderat în fiecare zi va fi extrem de util în această perioadă. Mai ales că, după ce treci în trimestrul al treilea, te vei mișca din nou greu, nu neapărat din cauza oboselii, ci pentru că fătul va fi tot mai mare.
Nu uita să mănânci. E posibil să te fi obișnuit doar să ciugulești, din trimestrul anterior, când și mirosul de mâncare îți provoca greață, dar acum poți recupera. Dacă încă nu ți-a revenit pofta de mâncare, poți încerca într-o primă perioadă să-ți pui un reminder.
Dacă planificai un tatuaj, amână evenimentul. Chiar dacă nu vei transmite substanțele din cerneală fătului, există riscuri de infecție.
Cumpără haine din materiale naturale, cu un croi lejer. Caută materiale ce stau relaxat pe tine și nu te strâng. Alege un sutien care să poată susține bustul tău încă în creștere. Ca încălțăminte – alege pantofi cu talpă joasă, pe care poți călca fără probleme.
Ca de obicei, dacă ai întrebări, aici suntem. Sună la Gyniclinique și te vom ajuta.