Săptămâna 10 de sarcină
02/06/2019Rejuvenarea vaginală prin injecție autologă de PRP
22/09/2019Săptămâna 11 de sarcină
Aproape un sfert din perioada de sarcină a trecut, iar fătul tău este în continuă dezvoltare. Unii medici ginecologi pot deja să observe la ecograf dacă este fată sau băiat dar, în general, mai ai puțin de așteptat până să decizi dacă să cumperi un pătuț roz sau albastru.
În săptămâna 11 de sarcină omulețul are deja trăsături umane clare.
Cum arată fătul în săptămâna a 11-a de sarcină
În săptămâna 11 de sarcină omulețul are deja trăsături umane clare: mâini și picioare, urechile sunt aproape în forma finală, are limbă și nările încep să se formeze. Chiar și areolele sunt deja vizibile. I se formează foliculii pe cap și pe restul corpului, iar cele 20 de degete sunt deja distincte.
Micuțul yoghin se întinde și chiar se rotește prin burta mamei sale și, chiar mai fascinant, dacă este fată i se formează deja ovarele.
Corpul tău în săptămâna a 11-a de sarcină
Este posibil ca în această perioadă să îți fie mai foame decât de obicei – semn că grețurile matinale încep să te mai lase în pace. Este o veste bună pentru gravidele cărora le-a fost rău toate aceste săptămâni, acum pot și ele să recupereze kilogramele pierdute.
Atenție însă, ideal este să te concentrezi pe mâncarea sănătoasă și eficientă din punct de vedere nutritiv și să nu te umfli cu junk food. Nu doar că te va îngrășa nedorit de mult, dar nutriția de calitate este importantă în primul rând pentru sănătatea fătului tău.
Progesteronul, căruia trebuie să-i fii recunoscătoare pentru o sarcină sănătoasă, mai produce și efecte neplăcute: prea multe gaze. Explicația este simplă: acest hormon relaxează mușchii corpului, deci și cei de pe tractul digestiv, iar fătul pe măsură ce crește apasă tot mai mult stomacul și intestinele.
Partea bună este că micuțul nu simte nimic din aceste neplăceri, de fapt el crește în siguranță și se dezvoltă frumos în fiecare zi.
Oboseala este ca de obicei prezentă și te vei mai confrunta cu ea încă mult timp de acum înainte. Explicația este clară: corpul tău nu doar că trebuie să crească un omuleț (cel puțin), dar mai are de lucru la placentă, un organ atât de complex și de util. Să nu mai spunem că producția de sânge trebuie să fie la cote înalte, pentru că de el depinde viața fătului.
Ai toate motivele să te simți epuizată 24 de ore din 24. Continuă să mănânci sănătos și să te odihnești cât de mult poți. Nu de alta, dar sunt ultimele luni de liniște, vei simți și mai multă oboseală cu un nou născut plin de energie.
Simptome în săptămâna a 11-a de sarcină
Majoritatea simptomelor de sarcină nu sunt noi, ești deja gravidă de aproape 3 luni, dar merită să le recapitulăm:
Urinări frecvente. Ca de obicei, hai să dăm vina pe hormonul de sarcină hCG: crește cantitatea de sânge din zona pelvină (dar și rinichi), producând urinări frecvente. Plus fătul care crește și apasă tot mai mult zona respectivă. Chiar dacă este neplăcut să stai mai mult pe tron decât în afara băii, nu scade volumul de lichide, corpul tău are nevoie de o hidratare eficientă. Poți, în schimb, să scazi cantitatea de băuturi cafeinate.
Sensibilitate mamară. Chiar dacă partenerul este tot mai atras de sânii tăi, pentru tine probabil este neplăcut să fie atinși, din cauza sensibilității tot mai mari. Este un proces normal în sarcină, corpul tău se pregătește așa cum trebuie pentru apariția omulețului.
Grețuri și vomismente. Unele gravide au cam uitat de grețuri, dar altele încă se distrează cu ele. Nu te stresa, este posibil ca peste 2-3 săptămâni să fie doar o amintire neplăcută, pentru că organismul tău se pregătește pentru faza următoare a sarcinii, când fătul crește exponențial iar nutriția ta trebuie să țină pasul.
Pofte și aversiuni culinare. Încă simți nevoia să mănânci tort cu castraveți murați, spre groaza celor din jur? Este o fază normală a sarcinii și, hai să recunoaștem, destul de amuzantă pentru familie. Stai liniștită, foarte probabil și poftele acestea ciudate, în caz că le-ai avut, se vor termina peste câteva săptămâni.
Balonare și gaze. Mda, știm că te stresează aceste simptome, dar nu sunt atât de dezastruoase pe cât crezi tu. Mănâncă la masă cu răbdare și fără să te grăbești. Nu vei scăpa complet de gaze, dar mai reduci puțin din neplăceri.
Amețeli. Din nou, explicația este la îndemână: corpul tău trebuie să producă foarte mult sânge și probabil încă nu poate să acopere complet nevoile tale și ale unui făt în plină dezvoltare. Este deci normal ca uneori să simți că te ia cu leșin.
Nu uita să te odihnești suficient și să ții picioarele puțin mai sus decât de obicei, crescând astfel fluxul sangvin în zona capului.
Sfaturi
Spală-te pe mâini. În această perioadă sistemul imunitar este „adormit” de sarcină. Ceea ce nu e rău, pentru că altfel fătul ar fi considerat intrus și organismul tău l-ar respinge. Problema este că un sistem imunitar nu atât de eficient lasă și patogenii să-și facă de cap, deci pot apărea infecții și îmbolnăviri mult mai ușor.
Acum răcești mult mai repede și pot apărea infecții urinare sau enterocolite. Fii atentă la igienă și stai departe de mulțimi de oameni. Dacă te îmbolnăvești, discută cu medicul tău înainte de a alege tu medicația. Cea mai importantă regulă în sarcină este că nu iei niciun medicament fără a-ți fi recomandat de medic.
Mănâncă nuci. Nucile, alunele și alte fructe similare sunt excelente pentru nutriția ta, fiind pline de magneziu, cupru, seleniu și zinc. Să nu mai vorbim de vitamina E și grăsimi sănătoase pentru tine și făt.
Nu uita de vitamina C. Vitamina C este atât de utilă, încât ne-ar mai trebui un articol doar pentru beneficiile ei: ajută la producerea colagenului (întărește cartilagiile, mușchii și oasele fătului) și previne ruperea prematură a membranelor. Cum vitamina C nu se poate depozita de către organism, este bine să iei doze zilnice. Ca de obicei, mergi pe calea naturală (se metabolizează mai ușor): consumă citrice și mango, plus legumele care o conțin din belșug.
Menține-ți dinții sănătoși. O vizită la dentist pentru o curățare profesională nu strică și nici mici reparații, dacă sunt necesare. Nu se recomandă albirea dinților în această perioadă, dar ținerea cariilor și a tartrului sub control este indicată.
Păstrează legătura cu medicul ginecolog. În această perioadă medicul tău va face o serie de analize/teste pentru a vedea cum se desfășoară sarcina și pentru a preveni orice probleme ce pot apărea. Profită de consulturi pentru a întreba orice te nedumerește și pentru a primi explicațiile necesare.