Toxina botulinică
25/09/2023Nutriția și echilibrul hormonal în perioada de menopauză
24/10/2023Refluxul gastro-esofagian la nou nascut, sugar si copil
Refluxul gastro-esofagian inseamana refluarea continutului stomacal (lapte sau alimente) in esofag si/sau cavitate bucala.
Refluxul gastroesofagian este prezent intr-o oarecare masura la orice nou nascut sau sugar. Inseamna refluarea unor cantitati mici de lapte in cavitatea bucala, prin prea plin, prin cresterea presiunii pe abdomen sau odata cu eructatia, cu o stare generala buna a copilului si crestere corespunzatoare in greutate. Dispare de la sine spre varsta de 6 luni odata cu maturizarea sfincterului esofagian.
In unele cazuri, refluxul gastro-esofagian devine patologic determinand episoade frecvente de plans, tulburari de somn, agitatie, iritabilitate, refuzul laptelui cu senzatie evidenta de foame dar cu acceptarea unor cantitati prea mici, crestere nesatisfacatoare ponderala sau chiar scadere in greutate, pozitii vicioase ale capului (episoade de opistotonus sau torticolis). In cazurile grave, continutul gastric poate reflua in caile respiratorii determinand complicatii: laringite, bronsiolite, episoade de broncospasm, tuse cronica putand fi in mod fals diagnosticati cu astm bronsic.
La copiii mai mari esofagita este descrisa de catre copii ca o durere retrosternala, pe langa descrierea senzatiei de refluare a mancarii. Desi prezinta mai rar complicatiile descrise la nou nascut si sugar, acestea sunt posibile si la copilul mare. Ei pot prezenta clinic halena si tulburari de smalt dentar pana la emacierea totala a incisivilor din cauza aciditatii data de sucul gastric.
De amintit refluxul gastroesofagian asociat obezitatii care se datoreaza cresterii presiunii abdominale (prin excesul de tesut adipos abdominal) si consumului de alimentelor nesanatoase (exces de lipide, alimente prajite, bauturi carbogazoase, cacao, etc) care favorizeaza refluxul.
Diagnosticul
Diagnosticul este de cele mai multe ori clinic, medicul putand sa puna diagnosticul doar din descrierea parintilor si in urma examinarii copilului. Paraclinic, ecografia abdominala (eco de reflux inainte de a fi hranit si dupa hranire) pune in evidenta refluarea continutului gastric si poate incadra in gradul de severitate in functie de cate episoade sunt prezente intr-o unitate de timp. Totodata , ecografia abdominala poate fi necesara pentru a exclude alte cauze de reflux/ varsaturi, cum ar fi stenoza hipertrofica de pilor.
Analizele de laborator se adreseaza cauzelor refluxului patologic, ele fiind necesare in evaluarea cazului uneori inca de la inceput: teste de alergii sau intolerante (cel mai frecvent fiind vorba de alergia la proteinele laptelui de vaca), teste de excludere a infectiei cu H.Pylori, la copilul mai mare, s.a
Tratamentul
In formele usoare este suficienta administrarea unor mese mai mici la intervale mai scurte de timp, pozitionarea in timpul somnului la 30 de grade (radicand salteaua), stimularea eructatiei dupa fiecare masa, schimbarea tetinei pentru a impiedica inghitirea aerului in timpul hranirii. In formele usoare/medii este necesara administrarea unor formule speciale de lapte antireflux ori ingrosarea laptelui matern cu pudre speciale sau administrare de sirop ce creeaza o bariera mecanica si impiedica refluxul, adaptat fiecarui caz, in functie de modul de hranire.
In formele moderate/severe, pe langa modificarea formulei de lapte, poate fi necesar tratamentul de reducere a aciditatii gastrice cu antiacide sau inhibitori de pompa de protoni asociat cu reglatoare ale motilitatii. Ele se administreaza doar la recomandarea medicului, pe o perioada limitata de timp pentru a minimaliza riscurile efectelor adverse.
La copilul mai mare, recomandarile alimentare contraindica consumul de alimente acide (citrice, sucuri de fructe, rosii), ciocolata, bauturi carbogazoase, menta. Tot la copilul mai mare la care exista reflux gastroesofagian asociat infectiei cu H.Pylori se apeleaza la tripla terapie specifica.
De retinut ca atunci cand un bebelus prezinta agitatie, somn fragmentat, sughit frecvent, miscari de "masticatie in gol", refuzul alimentatiei, chiar in lipsa refluxului evident al laptelui in cavitatea bucala, este de luat in considerarea probabilitatea unui reflux silentios si necesita prezentarea la medic.
Sună pentru o programare la medicii noștri specialiști: +40721136436 sau stabilește o programare online.