
Depresia postpartum, denumită și depresia postnatală este o tulburare de mentală care afectează una din 9 proaspete mame.
Ne dăm deci seama că este mai comună decât ne-am aștepta. Cu toate acestea, există încă o stigmă puternică în jurul depresiei postpartum, ceea ce face ca de multe ori mamele să se simtă rușinate să împărtășească sentimentele pe care le au.
Din păcate și societatea românească este încă destul de imatură în ceea ce privește asemenea afecțiuni, iar mamele se simt vinovate că nu „știu” să se bucure de minunea din viața lor și că nu sunt în stare să se ocupe așa cum consideră alții de copilul lor.
Depresia postnatală este o problemă FOARTE serioasă, din acest motiv încercăm să-ți arătăm care sunt primele semne și să te încurajăm să cauți ajutor. Sa devii mamă este un miracol, dar, dacă ai nevoie de sprijin în noua ta viața, nu este nimic greșit.
Semne și simptome ale depresiei postpartum
Depresia postpartum este o tulburare de dispoziție perinatală resimțită de mame în primele 12 luni după ce au un copil și, de obicei, este diagnosticată după ce apar simptome timp de două săptămâni sau mai mult.
Unele femei pot prezenta o tulburare de dispoziție chiar și înainte de naștere, ceea ce se numește depresie antenatală.
Există mai multe tulburări diferite de dispoziție și anxietate perinatală. Acestea includ anxietatea postpartum, tulburarea obsesiv-compulsivă post-partum și depresia postpartum.
O tulburare de dispoziție perinatală mai puțin frecventă, dar mai severă este psihoza postpartum, care este considerată o urgență medicală și necesită de obicei spitalizare.
Simptomele depresiei postpartum pot apărea indiferent de naționalitate, situație materială, rasă ori afecțiuni mentale în istoria familiei.
Baby Blues vs. Depresie Postpartum
„Baby blues” se mai numește depresia tranzitorie postnatală, care afectează între 50-80% dintre lăuze. Această „tristețe” este atribuită schimbărilor hormonale, experienței nașterii și situației noi, în care ai un bebe și va trebui să te ocupi de el.
Aceste spaime, sentimente de inadecvare și eventuale traume din perioada pre-natală, plus nașterea propriu-zisă, sunt normale pentru multe proaspete mămici.
Deși simptomele depresiei tranzitorii postpartum – tristețe, probleme cu somnul, plânsul, sentimentele de anxietate și modificările apetitului – sunt similare cu simptomele depresiei postpartum, este important să înțelegem că acestea două sunt totuși diferite.
Mamele care prezintă „baby blues” au, în general, simptome mai puțin severe, iar acestea nu interferează cu capacitatea mamelor de a funcționa sau de a-și îngriji bebelușii.
Simptomele durează de obicei câteva zile și sunt intermitente. Se întâmplă doar în primele două săptămâni postpartum.
În cazul depresiei postnatale starea negativă este constantă și durează mai mult decât doar câteva zile.
Simptomele fizice ale depresiei postpartum
Depresia postpartum nu înseamnă doar a te simți anxioasă sau tristă. Uneori, primele semne ale depresiei postpartum sunt de natură fizică.
Simptomele fizice ale depresiei postnatale pot include:
- Modificări de apetit – lăuza mănâncă mai puțin sau deloc;
- Incapacitatea de a adormi sau de a dormi
- Incapacitatea de concentrare
- Gânduri negative și ritm cardiac crescut
- Senzație de sufocare, greață și probleme digestive
Simptomele emoționale ale depresiei postpartum
Depresia postpartum este mai mult decât o „tristețe”. Multe mame experimentează anxietate sau chiar furie:
- Plâns intens
- Furie
- Îngrijorare excesivă, obsesivă
- Sentimente de lipsă de valoare
- Vinovăţie
- Agitaţie
- Deconectare de cei din jur
- Lipsa de interes pentru propria persoană
- Dorința de retragere din familie și dintre prieteni
- Idei suicidare
Cum te poți simți în legătură cu copilul tău
Unele dintre cele mai înfricoșătoare simptome ale depresiei postpartum includ gânduri neliniștitoare despre copilul tău sau despre a fi mamă.
Acestea sunt comune pentru mamele care se confruntă cu depresie postpartum și pot include:
- Convingerea că nu îți iubești bebelușul suficient și apoi vinovăție pentru acest lucru
- Simți că nu te poți conecta cu copilul tău
- Îngrijorare obsesivă în legătură cu ceva ce i se întâmplă copilului
- Teamă de a fi singură cu copilul
- Gânduri de face rău copilului
Psihoza postpartum
Psihoza postpartum este o variantă bipolară foarte rară, dar extrem de serioasă.
Aproximativ 1 sau 2 din 1000 de mame se confruntă cu psihoză postpartum, iar simptomele se prezintă de obicei în patru săptămâni după naștere, de cele mai multe ori încă din primele 48 – 72 de ore postpartum.
Simptomele psihozei postpartum
- Agitație, neliniște, iritabilitate
- Imposibilitatea de a dormi
- Lipsă completă de apetit
- Confuzie intensă
- Alternarea sentimentelor de elație extremă și depresie
- Comportament eratic
- Halucinații auditive și vizuale
- Sentimentele de neîncredere față de ceilalți
- Gânduri de a face rău propriei persoane sau copilului
Vestea bună este că psihoza postpartum este tratabilă și nu durează pentru totdeauna. Cu toate acestea, este considerată o urgență medicală.
Diagnosticarea depresiei postpartum
Primul pas în obținerea ajutorului pentru depresia postpartum este recunoașterea simptomelor și înțelegerea faptului că nu este nimic greșit în căutarea îngrijirii.
Depresia postpartum nu este ceva ce ți-ai făcut singură: este o afecțiune medicală și este foarte tratabilă. Trebuie să conștientizezi că vei fi bine dacă apelezi la un ajutor specializat.
Dacă crezi că ai depresie postpartum, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să ceri imediat ajutor.
Depresia postpartum poate fi diagnosticată și tratată oricând în timpul primului an de la naștere, dar cu cât vei primi mai devreme un tratament, cu atât mai bine.
Iată ce s-ar putea întâmpla în timpul diagnosticului:
De obicei, medicul va începe să pună câteva întrebări despre simptome , dacă interferează cu capacitatea ta de a funcționa sau de a avea grijă de copil și de cât timp te simți așa.
Este posibil ca medicul să-ți facă un examen fizic, să preia istoricul medical și să recomande cateva analize de sânge.
Mulți medici testează pentru anemie și probleme cu tiroida, afecțiuni medicale care pot contribui la depresia postpartum sau pot fi confundate cu ea.
Uneori, rușinea și șocul pe care le ai, odată ce realizezi că este posibil să te confrunți cu simptome ale depresiei postpartum sunt exact ceea ce face atât de dificil să te adresezi unui specialist.
Important: NU ești singură. Ceea ce simți nu este greșit și există ajutor.
Sănătatea ta mentală este la fel de importantă ca orice altceva în viața ta chiar acum și merită să te simți mai bine.
Bebelușul tău are nevoie de o mamă fericită și, odată diagnosticată depresia postpartum, vei fi din nou așa.