Sarcina extrauterină (ectopică)
02/02/2014Corpul dumneavoastră post-partum
18/05/2014Anemia în sarcină
Anemia este una dintre cele mai frecvente complicații legate de sarcină.
Modificările fiziologice normale în sarcină afectează hemoglobina (Hb) și există o reducere relativă sau absolută a concentrației de Hb. Cele mai frecvente anemii adevărate în timpul sarcinii sunt anemia cu deficit de fier (aproximativ 75%) și anemia megaloblastică cu deficit de folat, care sunt mai frecvente la femeile care au diete inadecvate și care nu primesc suplimente prenatale de fier și folat.
Aproximativ 20% dintre femeile însărcinate se vor confrunta pe perioada sarcinii cu anemia.
Odată cu progresia sarcinii, nevoile de fier din organism cresc. Volumul de sânge va crește cu până la 50% pentru a susține noua viață ce se formează, deci și dezechilibrul de fier este foarte posibil.
Anemia (deficiența de fier) apare când nu mai este suficient fier în sânge. Corpul mamei produce sânge mai rapid decât în mod obișnuit, iar necesarul de fier crește corespunzător.
Cum pot știi că sunt anemică?
Majoritatea femeilor nu își dau seama că au anemie, mai ales că în mod normal sarcina în sine le face să se simtă mereu obosite. În cazuri mai severe pot apărea amețeli, lipotimii, bătăi de inimă rapide și neregulate, paloarea feței etc.
Din fericire însă, există analizele de sânge (ce se recomandă în timpul sarcinii), care vor releva orice deficiențe. Hemograma este necesară, iar în urma analizei hematocritului se va măsura cantitatea de celule roșii din plasmă. Hemoleucograma va determina gramele de hemoglobină din sânge, iar medicul dvs. va putea astfel vedea dacă vă confruntați sau nu cu o anemie.
Cum poate să afecteze anemia copilul?
Organismul dvs. este astfel „programat” încât, dacă apare o deficiență, fătul să aibă mereu prioritate, deci el își primește rezervele necesare. Dacă anemia apare în primele 2 trimestre de sarcină, este posibil să crească riscul de a avea un copil născut prematur cu o greutate scăzută. O deficiență severă poate duce la nașterea unui copil cu rezerve scăzute de fier, ceea ce îi poate provoca anemie în copilărie. Pentru dvs. anemia poate provoca probleme în cazul unei pierderi mai mari de sânge la naștere și este posibil să necesitați transfuzii de sânge.
Cum se tratează anemia?
Anemia, deși o problemă pentru multe gravide, se tratează foarte ușor prin prescrierea de suplimente de fier.
Pentru o absorbție cât mai bună a fierului, încercați să luați suplimentele pe stomacul gol. Este indicat să le asociați cu apă sau suc de portocale (ori alte lichide bogate în vitamina C). Evitați combinarea cu suplimente pe bază de calciu (sau luarea suplimentului cu lapte), căci calciul blochează absorbția de fier.
În același timp, se recomandă o dietă bogată în fier: carne roșie, ficat, fructe uscate (stafide, prune, caise), broccoli, spanac, ouă, produse îmbogățite cu fier etc.
Efecte secundare ale suplimentelor de fier
Din fericire, în general suplimentele de fier nu vor produce efecte secundare prea deranjante, iar avantajele unui asemenea tratament sunt clare. Vă puteți aștepta la constipație (o problemă deja pentru gravide), pentru care se recomandă sucul de prune sau alte produse care funcționează în cazul dvs. Mai rar se pot întâlni grețuri sau chiar diaree.
O soluție pentru aceste probleme ar fi să începeți tratamentul gradual sau să luați suplimentele în mai multe doze în timpul zilei. Orice problemă ați avea, consultați-vă cu medicul dvs., sigur veți ajunge împreună la o soluție optimă.
Un alt efect secundar, de data aceasta pur cosmetic, este colorarea scaunului într-o nuanță foarte închisă (chiar spre negru). Aceasta apare din cauza fierului care nu a fost absorbit de organism și nu trebuie să vă îngrijoreze.
Cum să prevenim anemia din sarcină?
Dacă te gândești să rămâi însărcinată, ar trebui să mergi la medic și să faci un control. În acest moment, veți primi sfaturi despre anemie și alte afecțiuni, și în special despre luarea de suplimente de iod și folat.
Femeile sunt sfătuite să ia un supliment de acid folic timp de cel puțin o lună înainte de a rămâne însărcinate și să continue acest supliment cel puțin în primele 3 luni. Acest lucru va reduce riscul de defecte ale tubului neural, cum ar fi spina bifida. Doza standard este de 0,5 mg de acid folic pe zi, dar doza poate fi mai mare pentru femeile care au diabet, epilepsie, sunt supraponderale sau au avut un copil cu defect de tub neural. Acest lucru ar trebui discutat cu un medic.
De asemenea, se recomandă consumul a 150 mcg Iod prin suplimente precum și obținerea iodului dintr-o alimentație sănătoasă. Iodul este folosit în organism pentru a produce hormoni tiroidieni. Este esențial pentru dezvoltarea bebelușului, iar femeile însărcinate au nevoie de mai mult iod decât o persoană obișnuită.
Mănâncă bine în timpul sarcinii
O dietă sănătoasă protejează împotriva anemiei.
Fierul se găsește în carne, pâine și cereale îmbogățite cu fier, ouă, spanac și fructe uscate. Vitamina B12 se găsește în carne, pește, crustacee, ouă și produse lactate. Niveluri ridicate de acid folic se găsesc în legumele cu frunze verzi, fasole, musli, broccoli, carne de vită, varza de Bruxelles și sparanghel. O dietă bogată în aceste alimente va ajuta la prevenirea anemiei.
Femeile care sunt vegetariene pot înlocui alimentele de origine animală cu linte, fasole, tofu, ouă și lapte de soia. Se recomandă sfatul medicului sau dieteticianului și pot fi recomandate suplimente de vitamina B12.
Consumul de fructe citrice din abundență și evitarea ceaiului și cafelei cu sau imediat după masă vă pot ajuta să absorbiți fierul din alimente și să preveniți anemiei.
Suplimente
Toate femeile vor fi sfătuite să ia suplimente de iod și acid folic atunci când planifică o sarcină și în primele 3 luni, precum și să consume alimente bogate în iod și folat. Multe femei vor fi sfătuite să ia suplimente de fier dacă au deficit de fier sau riscă să devină carente de fier. Vegetarienii și veganii pot fi sfătuiți să ia suplimente de vitamina B12. Dacă vi se recomandă să luați suplimente, discutați cu medicul dumneavoastră despre cele mai bune modalități de a le administra și despre cum să evitați eventualele efecte secundare.