Ce este Sindromul de ovar polichistic (PCOS)
21/01/2016Avortul spontan: Semne și simptome
10/01/2017Ce este testul Papanicolau
Testul Papanicolau este un test screening pentru depistarea cancerului de col uterin, nu un test diagnostic.
El identifică modificările anormale ale celulelor colului uterin, putând selecta femeile cu o stare precanceroasă (displazia colului uterin) sau chiar cancer de col uterin la femei aparent sănătoase, asimptomatice. Stabilirea cu certitudine a diagnosticului se va face prin biopsia colului uterin. În majoritatea cazurilor cancerul cervical este o boală cu evoluție lentă. Pot trece ani de zile de la starea de displazie cervicală până la apariția cancerului, astfel că efectuarea periodică a testului Papanicolau poate preveni acest tip de cancer. Este bine cunoscut faptul că nu toate leziunile displazice ale colului evoluează spre cancer, dar este foarte greu de apreciat care sunt acelea cu evoluție severă. În acest scop, se poate efectua serotiparea virală HPV pentru identificarea agresivității virusului și, eventual, prezența oncoproteinelor E6 și E7 cu rol important în stabilirea prognosticului.
Când se face testul Papanicolau?
Testul Papanicolau se face în cadrul consultului ginecologic de rutină, la toate femeile după începerea activității sexuale. Periodicitatea efectuării diferă în funcție de vârsta pacientei și eventuala patologie a colului. Ar fi de preferat efectuarea anuală a testului Papanicolau. La femeile peste 30 de ani este recomandată și tipizarea HPV pentru a se putea stabili prognosticul pe termen lung și intervalul de supraveghere. Dacă testul Papanicolau este negativ, există un risc scăzut de a dezvolta cancer de col uterin în următorii ani. Screeningul va continua la intervalul de timp stabilit de medic. Dacă testul Papanicolau este modificat, se vor face investigații suplimentare (tipizare HPV, colposcopie, biopsie) pentru stabilirea diagnosticului și conduitei terapeutice.
De reținut
evitați contactul sexual și irigațiile vaginale cu 24-48 de ore înainte de recoltarea testului Papanicolau
perioada ideală pentru efectuarea Pap test este între ziua a 10-a și a 20-a a ciclului menstrual (ziua 1-a se consideră prima zi de menstruație)
trebuie evitată recoltarea testului în timpul menstruației
efectuarea periodică a testului Papanicolau poate preveni cancerul de col uterin
dacă testul Papanicolau este anormal, urmați recomandările medicului dvs. pentru stabilirea cu certitudine a diagnosticului
dacă ați suferit o intervenție la nivelul colului uterin pentru tratamentul unei displazii, este esențială efectuarea periodică a testului Papanicolau deoarece celulele displazice pot să reapară, chiar dacă tratamentul a fost corect efectuat.