Dietoterapia în managementul sindromului ovarelor polichistice
22/08/2023Sculptra
06/09/2023Ce reprezintă SOP și care sunt semnele clinice ale acestuia?
SOP sau sindromul ovarelor micropolichistice reprezintă o afecțiune caracterizată prin disfuncția ovarelor, afectand, în medie, 5-10% din femeile aflate în perioada fertilității. Ovarele sunt organe pereche situate la nivel pelvin, cu rol endocrin (prin secreția de hormoni) și exocrin (prin ovulație). În cazul în care acestea nu mai funcționează corespunzător, apar probleme legate de fertilitate și dezechilibre hormonale asociate (exces de hormoni androgeni/masculini și insulino-rezistența).
Cauzele exacte ale PCOS nu sunt elucidate, însă factorii genetici par a fi importanți (pacientele ale căror mame, surori prezintă această afecțiune au un risc crescut de a dezvolta PCOS) alături de dezechilibrele hormonale și statusul inflamator.
Manifestările clinice principale sunt reprezentate de:
Pentru ca o femeie să fie diagnosticată cu SOP sunt suficiente 2 dintre cele 3 criterii Rotterdam:
- menstruații neregulate (întarzieri ale acestora de la 2 săptămani pana la cateva luni)
- infertilitate
- semne clinice determinate de excesul de androgeni/hormoni masculini - acnee, sebum în exces la nivelul părului și pielii, căderea părului și/sau alopecie de tip masculin, hirsutism (prezența părului la nivelul unor zone specific masculine – față, spate, piept), obezitate.
- semne clinice determinate de insulino-rezistență, care, la randul ei, este determinată și întreținută de obezitatea prin excesul de androgeni
- acanthosis nigricans (îngroșarea și înnegrirea pielii la nivelul pliurilor naturale), dificultăți de a scădea în greutate.
- depresie, anxietate, tulburări de somn
Cum se diagnostichează SOP?
Diagnosticul se bazează pe asocierea a cel puțin 2 din cele 3 criterii de diagnostic, acestea influențand și modul de manifestare a bolii.
- Tulburări de ciclu menstrual și/sau infertilitate
- Criteriul ecografic - evidențierea la nivelul ovarelor, în urma ecografiei pelvine, a multiple formațiuni chistice (cel puțin 10-12) de dimensiuni reduse (sub 10mm) și a unui volum ovarian de cel puțin 10 ml
- Excesul de hormoni androgeni/hiperandrogenismul – care poate fi evidențiat atat clinic, cat și biologic (valori crescute ale testosteronului liber seric și/sau DHEAs)
În vederea stabilirii unui diagnostic corect, precum și a diagnosticării posibilelor complicații, pe langă investigațiile menționate anterior se recomandă, de asemenea:
- analize de laborator: FSH, LH, estradiol, prolactina, TSH, AMH, 17-OH progesteron, cortizol salivar, glicemie/HbA1c, insulinemie, indice HOMA, colesterol total, trigliceride serice
- consult ginecologic complet
Ce sunt complicațiile SOP?
În contextul în care afecțiunea rămane nediagnosticată și/sau netratată, pot apărea următoarele complicații:
- diabet zaharat de sarcina, diabet zaharat tip 2
- HTA și alte afecțiuni cardio-vasculare
- steatoză hepatică
- cancer endometrial
- avorturi spontane, nașteri premature
Ce este managementul SOP?
În prezent, nu există un tratament specific al cauzei SOP. Tipul tratamentului este influențat atat de dorința pacientei de avea o sarcină în viitor, cat și de prezența eventualelor comorbidități/complicații, avand ca scop principal corectarea dezechilibrelor hormonale și îmbunătățirea fertilității.
Principalele recomandări/metode de tratament sunt:
- Regim gieno-dietetic corespunzător în vederea obținerii/menținerii unei greutăți normale (evitarea consumului caloric excesiv, efectuarea exerciții fizice regulat)
- Tratament medicamentos
- Suplimente orale cu rol in corectarea dezechilibrelor hormonale
- Antidiabetice orale/metformin cu rol in corectarea insulino-rezistentei și reglarea ovulației
- Preparate hormonale cu rol în reglarea ciclurilor menstruale (progestative, estroprogestative)
- Preparate cu rol în stimularea ovariană și obținerea unei sarcini (clomifen, letrozol)
- Preparate medicamentoase orale sau locale în vederea tratamentului acneei și excesului de păr
- Tratament chirurgical – drillingul ovarian – stimularea ovariană prin perforarea repetată a acestora în cadrul unei intervenții laparoscopice
Abordarea holistică
Avand în vedere complexitatea atat a diagnosticului, cat și a manifestărilor SOP, este esențială abordarea holistică a unei astfel de paciente, un management corespunzător presupunand o colaboare eficientă între medicul ginecolog, endocrinolog și a celor de altă specialitate în funcție de complicațiile sau comorbiditățile asociate.
Stabilește o programare la medicii noștri specialiști!