Augmentarea Punctului G
12/11/2019Poate PRP trata căderea părului?
22/01/2020Sindromul Genitourinar de Menopauză (SGM)
Menopauza aduce o serie de modificări fiziologice, cea mai importată fiind încetarea funcției ovariene; ovarele nu mai produc estrogeni și își reduc dimensiunile.
Sindromul Genitourinar de Menopauză (SGM) afectează 50% dintre femeile intrate în menopauză, având un impact negativ asupra vieții sexuale și sociale. În multe cazuri acest sindrom, deși prezent, trece nediagnosticat și netratat. Din fericire, medicina modernă a ajuns la stadiul în care să poată reduce simptomele negative ale intrării în menopauză și de a le reda femeilor o viață intimă de calitate.
Sindromul Genitourinar de Menopauză afectează vaginul, vulva, tractul urinar și influențează în mod negativ libidoul și actul sexual. Cauza principală este hipoestrogenismul, cauzat de trecerea în menopauză și de perioada de post-menopauză, iar reducerea nivelului de estrogeni și consecințele acesteia nu se ameliorează în timp. Cei mai importanți receptori de estrogeni sunt în vagin, iar reducerea producției acestor hormoni afectează fizic tractul genitourinar. Țesuturile pierd colagenul și elastina, se reduce fluxul sangvin, se reduce elasticitatea și se subțiază epiteliul vaginal.
Simptomele Sindromului Genitourinar de Menopauză sunt diferite de la femeie la femeie, dar există puține ce rămân asimptomatice.
Modificări anatomice și fiziologice
uscăciune vaginală, lipsa lubrifierii în timpul actului sexual
iritație la nivelul vulvei
disfuncții la nivelul țesuturilor
probleme urinare
scurgeri neplăcut mirositoare (nu Candida)
pierderea stimulării clitoridiene
În ceea ce privește uscăciunea vaginală, 4% dintre femei au raportat-o în perioada pre-menopauză, procentul crește la 25% la un an de la intrarea în menopauză și ajunge la 47% după primii 3 ani. 50% dintre femeile între 50 și 60 de ani suferă de acest simptom, iar numărul crește la 72% după 70 de ani. Un procent infim de femei primesc tratament pentru aceste simptome, în special pentru că multe se rușinează să discute aceste probleme cu ginecologul lor.
Unele motive:
ginecologul este tânăr sau bărbat
pacienta a avut deja experiențe neplăcute cu un medic
pacientele consideră că așa este normal în menopauză, deci nu caută alinare
Din fericire nu este cazul, menopauza nu trebuie să însemne suferință.
Cum se poate diagnostica Sindromul Genitourinar de Menopauză
consult ginecologic
istoricul pacientei (menstruații, operații, probleme ginecologice pre-existente)
discuții despre calitatea vieții sexuale (eventual disconfort), modificări importante de la intrarea în menopauză, efectuarea igienei intime: dacă folosește geluri intime, săpunuri etc.
istoricul sexual: boli cu transmitere sexuală, frecvența actului sexual
Sindromul Genitourinar de Menopauză (SGM) nu are tratament pentru că nu se pot înlătura cauzele (menopauza/reducerea nivelului de estrogeni), dar există o serie de tratamente care pot ameliora simptomele.
Terapii non-hormonale: substanțe lubrifiante
Rejuvenarea vaginală prin injecție autologă de PRP (Platelet Rich Plasma)
Terapie laser intravaginală