Luna MAI – luna conștientizării riscului cancerului de piele
24/05/2023Botox sau Acid Hialuronic
08/06/2023Rezerva ovariană și statistici legate de vârstă și fertilitate
Rezerva ovariană este un termen care este folosit pentru a determina capacitatea ovarului de a furniza ovule care sunt capabile de fertilizare, rezultând o sarcină sănătoasă și de succes. Varsta este cel mai important factor in fertilitate este sintagma folosita cel mai frecvent in acest context. Dar ce inseamna asta cu adevarat?
Vom arunca o privire rapidă asupra șanselor naturale de sarcină, șanselor de sarcină folosind tratamente de fertilitate, numărului de ovocite, calitatea ovocitelor și alte statistici importante privind fertilitatea în funcție de vârstă.
Șansa lunară de sarcină naturală
Șansa de sarcină naturală scade de la aproximativ 25% la 25 de ani la mai puțin de 5% la 40 de ani.
Adevărul despre fertilitatea naturală și vârsta: în timp ce femeile sub 30 de ani au aproximativ 25% șanse de a rămâne însărcinate în mod natural în fiecare ciclu, această șansă scade la 20% pentru femeile de peste 30 de ani, conform estimărilor Societății Americane de Medicină Reproductivă. Până la 40 de ani, șansa de a rămâne însărcinată natural în fiecare lună este de doar 5%.
Șansa de sarcină prin utilizarea fertilizării in vitro și a ovocitelor donate
Mulți cred că fertilizarea in vitro, sau FIV, este o modalitate eficientă de a trata infertilitatea legată de vârstă. În realitate, ratele de succes pentru fecundarea in vitro folosind propriile ovule ale unei femei, de aceeași vârstă, scad dupa 30 de ani și sunt foarte mici pentru femeile de peste 44 de ani. În schimb, ratele de succes pentru femeile care folosesc ovocite tinere, cum ar fi de la un donator sau de la ei însele, prin conservare înainte de 35 de ani — rămâne stabil la aproximativ 50%.
Numărul de ovocite de-a lungul timpului
O femeie se naște cu toate ovocitele pe care le va avea vreodată, care la naștere este de obicei în jur de 1 milion. Până la pubertate, ea are de obicei jumătate din aceasta - și în fiecare lună după pubertate, pierde până la 1.000 de ouă. Dintre acestea, doar un ovocit este maturat și ovulat în fiecare lună.
Sursa: Wallace W, Kelsey T. Rezervația ovariană umană de la concepție până la menopauză. PLoS ONE 2010
Numărul de embrioni anormali din punct de vedere genetic în funcție de vârstă
Calitatea ovocitelor este diminuată în timp , deoarece o femeie este expusă la toate forțele inevitabile ale vieții de zi cu zi - boli, toxine, radicali liberi, febră și multe altele - care pot deteriora ADN-ul din ouă.
Nivelul de hormon anti-Müllerian
Hormonul anti-Müllerian, sau AMH, este un hormon proteic produs de celule speciale din interiorul foliculilor ovarieni. Nivelul de AMH din sânge poate ajuta medicii să estimeze numărul de foliculi din interiorul ovarelor și, prin urmare, numărul de ovule ale femeii. Un nivel tipic de AMH pentru o femeie fertilă este de 1,0–4,0 ng/ml; sub 1,0 ng/ml este considerată scăzută și indică o rezervă ovariană diminuată.
Sursa: Fertility and Sterility, 2014
Cel mai bun mod de a vă înțelege propria fertilitate este să programați o evaluare cu echipa noastră medicală.