Sfaturi pentru echilibru hormonal și metabolic în perioada de menopauză
17/07/2023Disfuncțiile sexuale masculine
16/08/2023Diabetul gestațional: factori favorizanți, tratamente și dezvoltarea fătului
Diabetul gestațional este o condiție temporară - care apare doar în timpul sarcinii - în care corpul tău nu produce o cantitate adecvată de insulină, astfel încât nivelul de glucoză din sânge este crescut. In timpul sarcinii, hormonii secretați de placentă blochează acțiunea insulinei secretate de mamă în corpul acesteia.
Această problemă se numește insulinorezistență și face ca organismul mamei să folosească foarte greu insulina.
Factorii favorizanți ai diabetului gestațional:
obezitatea – indicele de masă corporală este peste 30;
în antecedente un făt cu greutatea > 4,5 kg;
diabet de sarcină la o sarcină anterioară;
istoric de sindrom de ovar polichistic;
rude de gradul 1 cu diabet.
Deși frecvent diabetul gestațional nu se manifestă, ai putea avea următoarele simptome:
fatigabilitate;
gura uscată;
sete;
urinezi frecvent;
infecții recurente, cum ar fi candidoza orală;
vederea încețoșată.
Multe din aceste simptome sunt oarecum normale în timpul sarcinii și femeia nu le dă importanță până la diagnosticarea diabetului gestațional. Rezultă de aici necesitatea absolută de testare pentru diabet de sarcină în săptămânile 24-28 de sarcină.
Teste care se fac pentru diagnosticarea diabetului gestațional
Testul pentru diabetul gestațional se numește testul de toleranță orală la glucoză și se efectuează în săptămânile 24-28 de sarcină.
Va fi nevoie să mergi la cabinetul medicului pentru a efectua testul. In noaptea de dinainte și în dimineața testului nu va trebui să mănânci nimic și nici să bei apă. O asistentă va recolta o probă de sânge pentru a avea un nivel de bază al glicemiei tale, pe nemâncate. Apoi vei bea o băutură cu zahăr (75 grame de glucoză) și după o oră, respectiv două ore, asistenta va recolta din nou sânge pentru a vedea cum a răspuns organismul la încărcătura cu glucoză.
Astfel, testul de toleranță orală la glucoză cu 75 g glucoză presupune efectuarea a trei glicemii:
Pe nemâncate (normal < 92 mg/dl);
La o oră (normal < 180 mg/dl);
La două ore după ingestia de 75 g glucoză (normal < 153 mg/dl).
Tratamentul diabetului de sarcină
controlul nivelului de glucoză din sânge;
femeile diagnosticate cu diabet de sarcină trebuie să-și monitorizeze glicemia;
medicul specialist diabetolog te va sfătui cum sa combini o alimentatie sănătoasă cu un program de exerciții;
dacă dieta și exercițiile nu sunt suficiente pentru a controla glicemia, va fi nevoie să iei un tratament special sau să faci injecții cu insulină;
efectuarea unuor ecografii suplimentare – la fiecare 4 săptămâni între săptămânile 28-36 de sarcină - pentru a verifica cum se dezvoltă copilul și cât de mult lichid amniotic există.
Diabetul și dezvoltarea fătului
Multe femei cu diabet gestațional vor naște copii sănătoși deoarece această afecțiune poate fi identificată la timp și tratată adecvat. Dacă nu este diagnosticat și tratat cu cea mai mare atenție, diabetul gestațional va duce la afectarea fătului și apariția complicațiilor în cursul sarcinii, la naștere și imediat după aceea, dar și pe termen lung, evidente în copilărie sau la adultul tânăr.
Nivelul crescut de glucoză pe care îl primește fătul prin intermediul placentei va stimula secreția de insulină pentru a scăpa de acest surplus de zahăr. Primind o cantitate de energie mai mare decât este necesar pentru creștere, fătul va depune surplusul sub formă de grăsime și se va îngrășa, ajungând să fie la naștere mai mare și mai greu decât este normal (macrosomie). Un diabet necontrolat poate determina creșterea cantității de lichid amniotic, o condiție denumită polihidramnios.
Diabetul și nașterea copilului
Diabetul de sarcină crește riscul de a avea complicații legate de naștere, cum ar fi nașterea prematură. Pe durata sarcinii, medicul va verifica nivelul glicemiei, iar copilul va fi monitorizat regulat pentru a detecta semnele de suferință fetală. In funcție de cum va decurge sarcina, este posibil să ți se recomande inducerea travaliului sau operația cezariană, între săptămânile 38-40 de sarcină. O altă opțiune după săptămâna 38 de sarcină este să aștepți ca nașterea să înceapă natural, în timp ce sarcina este monitorizată frecvent ecografic.
In plus, medicul te poate sfătui să nu naști în apă, deoarece atât tu, cât și copilul tău trebuie să fiți monitorizați cu atenție în timpul nașterii.
Efectele diabetul asupra nou-născutului
Deoarece în sarcină secreția de insulină este mare, iar după naștere aportul de glucoză mic, poate apărea o scădere sub normal a glucozei (hipoglicemie) în sângele copilului. Nivelul de glicemie va trebui să fie monitorizat o perioadă de timp în secția de terapie intensivă neonatală. In plus, copiii care se nasc înainte de săptămâna 37 de sarcină vor avea nevoie de îngrijire specială.
S-a demonstrat că bebelușii ale căror mame au avut diabet gestațional au risc crescut pentru a deveni obezi și a dezvolta diabet de tip 2 la vârsta adultă. Alăptarea la sân și o alimentație sănătoasă mai târziu în viață, precum și un program de exerciții regulate îi vor proteja pe aceștia împotriva apariției acestor afecțiuni.
Diabetul după naștere
Diagnosticul de diabet gestațional se menține numai pe durata sarcinii. După naștere, dacă diabetul persistă el va fi catalogat diabet de tip 1, tip 2 (cel mai frecvent) și mai rar secundar, în funcție de situație.
Dacă după naștere glicemia revine la normal, trebuie știut faptul că mama are un risc foarte mare de a dezvolta diabet gestațional la o sarcină ulterioară sau chiar diabet în afara sarcinii. Ca urmare, toate femeile diagnosticate cu diabet de sarcină trebuie să efectueze un test de toleranță la glucoza orală cu 75 g glucoză la 6-12 săptămâni după naștere pentru a stabili gradul de alterare a metabolismului glucidic după naștere.
In plus, descoperirea unui diabet de sarcină care ulterior dispare după naștere se asociază cu un risc crescut de apariție a diabetului de tip 2 de-a lungul vieții. Din acest motiv se recomandă ca femeile care au avut diabet de sarcină să fie testate pentru diabet cel puțin o datâ la fiecare 3 ani.