Sarcina molară: cauze, simptome și tratament
16/01/2017Săptămânile 1 și 2 de sarcină
11/10/2018Cele mai mari 5 mituri privind cancerul cervical
Pentru majoritatea oamenilor, un diagnostic de cancer echivalează cu o condamnare la moarte. Cancerul cervical nu este diferit, având și el doza lui de mituri și de adevăruri dovedite științific.
Pe măsură ce aprofundăm acest subiect, ne vom lovi tot mai mult de acronimul HPV. Human papillomavirus este un virus responsabil pentru 99% din cancerele cervicale și virusul sexual cu cea mai răspândită transmitere. Nu putem, deci, discuta despre cancer cervical, fără să menționăm și HPV.
Pentru un screening corect, te invităm la clinica noastră.
Doar femeile promiscue au HPV
Nu e nevoie să-ți instalezi o centură de castitate. Dacă ai avut măcar un partener sexual este foarte posibil să fi fost deja expusă acestui tip de virus. Este atât de comun încât 80% dintre femei vor fi avut HPV până la vârsta de 50 de ani. Asta nu înseamnă că trebuie să devii neatentă în ceea ce privește viața sexuală, dar nu este nevoie să renunți la intimitate din cauza acestui virus.
Cancerul cervical este contagios
HPV este extrem de contagios, acesta este un fapt dovedit. Este ușor de transmis prin contact sexual de la o persoană infectată către una sănătoasă. Din fericire pentru noi ca specie, cancerul în general nu este transmisibil în acest mod. Altfel eram deja o specie dispărută.
Am cancer, voi muri
Cancerul face anual milioane de victime, dar există și destui supraviețuitori. Se poate să învingi boala dacă este descoperită la timp și ai parte de un tratament corect. Din acest motiv recomandăm consulturi periodice și efectuarea testului Papanicolau.
Am HPV, deci voi avea cancer cervical
O infecție HPV poate cauza modificări ale colului uterin ce pot duce mai apoi la cancerul de col, dar numai existența acestui virus nu înseamnă că vei avea cancer cu siguranță. Sistemul imunitar de obicei rezolvă această infecție. Există și cazuri când infecția persistă și poate cauza formarea de celule anormale, care vor duce la cancer de col. Dacă se observă modificări pre-canceroase și pacienta este tratată, nu se va ajunge la cancer.
Cancerul de col este ereditar
Există forme de cancer care se transmit din generație în generație, de exemplu cancerul de sân sau cel ovarian. Cancerul cervical nu este însă ereditar. Este cauzat de HPV, deci cea mai bună metodă de a fi protejată este să fii vaccinată anti-HPV (ca și copil) și să faci testul Papanicolau în mod regulat, încât ginecologul tău să poată detecta orice anomalii, înainte să se ajungă la cancer.