
Ce este fibromul uterin?
Fibromul uterin este una dintre cele mai frecvent intalnite patologii genitale feminine. Chiar daca sunt foarte comune, cauza exacta a aparitiei acestor tumori nu este pe deplin definita. Ceea ce stim este ca apar pe baza unui dezechilibru hormonal, hiperestrogenia fiind cauza principala, asociata cu o componenta ereditara.
Care este riscul de cancerizare?
Fibromul uterin nu este un motiv de frica sau de panica. Este o tumora benigna cu un procent infim de malignizare (sub 1%).
Cum se clasifica fibromul uterin?
In functie de localizarea lor, putem sa descriem mai multe tipuri de noduli fibromatosi:
- Subserosi – fibroame cu localizare spre exteriorul uterului
- Intramurali – cu localizarea in musculatura uterina
- Submucosi – fibroame localizate sub mucoasa endometriala (spre interiorul uterului)

Ce simptome puteti avea in cazul in care aveti un fibrom uterin?
In functie de localizare, dimensiune si vicinitatea organelor inconjuratore , apar diferite simptome:
- sangerari uterine abundente
- dureri pelvine datorate cresterii in dimensiune sau a torsiunii fibromului
- probleme urinare datorate compresiunii vezicii urinare
- dificultati de defecatie prin obstructii mecanice ale rectului
Cum se poate diagnostica fibromul uterin?
Diagnosticul de fibrom uterin se pune pe baza consultului ginecologic , ecografiei transvaginale si in anumite cazuri a RMN-ului.
Care este abordarea terapeutica a fibromului uterin?
Nu există o abordare unică pentru tratamentul fibromului uterin – există multiple opțiuni de tratament.
Dacă aveți simptome sugestive pentru diagnosticul de fibrom uterin, discutați cu medicul dumneavoastră despre opțiunile de tratament.
ASTEPTARE ATENTA, ASTEPTARE CONSTIENTA
- Multe femei cu fibroame uterine nu prezintă deloc simptome sau prezinta doar simptome minore. Dacă acesta este cazul dvs., așteptarea ar putea fi cea mai bună opțiune
- Fibroamele nu sunt canceroase
- Rareori interferează cu sarcina, in functie de dimensiune si pozitionare
- De obicei, cresc lent sau deloc și tind să se micșoreze după menopauză, când scade nivelul estrogenic
- In cazul in care nu are indicatie chirurgicala, se recomanda o monitorizare ecografica periodica la 6 luni
TRATAMENTUL MEDICAMENTOS AL FIBROMULUI UTERIN
Medicamentele cu care se trateaza fibromul uterin vizează hormonii sexuali care reglează ciclul menstrual, tratând simptome precum sângerările menstruale abundente și presiunea pelviană. Nu elimină fibroamele, dar le pot micșora.
Agoniști ai hormonului care eliberează gonadotropina (GnRH).
Medicamentele numite agoniști GnRH tratează fibroamele prin blocarea producției de estrogen și progesteron, punându-vă într-o stare temporară asemănătoare menopauzei. Ca urmare, menstruația se oprește, fibromul se micșorează și nivelul anemiei se îmbunătățește.
Agoniștii GnRH includ leuprolidă (Lupron, Eligard, altele), goserelină (Zoladex) și triptorelină (Trelstar, Triptodur Kit).
Multe femei au bufeuri semnificative în timp ce utilizează agoniști GnRH. Agoniștii GnRH sunt de obicei utilizați pentru cel mult trei până la șase luni, deoarece utilizarea pe termen lung poate provoca osteoporoza.
In general, simptomele revin când medicamentul este oprit.
Medicul dumneavoastră vă poate prescrie un agonist GnRH pentru a micșora dimensiunea fibromului înainte de o intervenție chirurgicală planificată sau pentru a vă ajuta să treceți la menopauză.
Tratamentul cu progesteron tablete sau dispozitivul intrauterin cu eliberare de progesteron (DIU).
Un DIU care eliberează progesteron poate ameliora sângerările puternice cauzate de fibroame. In general, el oferă doar ameliorarea simptomelor, nu micșorează fibroamele și nu le face să dispară. De asemenea, previne o sarcina.
Acid tranexamic (Lysteda, Cyklokapron).
Acest medicament non-hormonal este luat pentru a ușura perioadele cu menstruatii abundente. Se ia numai în zilele de sângerare abundenta.
Alte medicamente.
Medicul dumneavoastră vă poate recomanda si alte medicamente. De exemplu, contraceptivele orale pot ajuta la controlul sângerărilor menstruale, dar nu reduc dimensiunea fibromului.
Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), care nu sunt medicamente hormonale, pot fi eficiente în ameliorarea durerii legate de fibroame, dar nu reduc sângerările cauzate de fibroame. Medicul dumneavoastră vă poate sugera, de asemenea, să luați vitamine și fier dacă aveți sângerări menstruale abundente, pentru a preveni anemia.
Puteti utiliza si unele produse naturale, din combinatii de plante, care au un efect de echilibrare hormonala, uteroton si hemostatic, cu rezultate bune in unele cazuri.
PROCEDURI NON-INVAZIVE PENTRU TRATAMENTUL FIBROMULUI UTERIN
Chirurgia cu ultrasunete focalizate prin IRM (FUS) este:
- O opțiune de tratament non-invaziv pentru fibromul uterin, cu mentinerea uterului; nu necesită incizie și se face în ambulatoriu.
- Este efectuat în timp ce vă aflați într-un scaner RMN echipat cu un transductor cu ultrasunete de mare energie. Imaginile oferă medicului dumneavoastră localizarea exactă a fibroamelor uterine. Dupa ce se stabileste exact pozitionarea fibromului, transductorul cu ultrasunete concentrează undele sonore (sonicații) în fibrom pentru a încălzi și a distruge zone mici ale țesutului fibromatos.
- Este o tehnologie nouă, cercetătorii inca studiaza siguranța și eficacitatea pe termen lung. Dar până acum datele colectate arată că FUS pentru fibromul uterin este sigur și eficient.
PROCEDURI MINIM-INVAZIVE
Anumite proceduri pot distruge fibromul uterin fără a-l elimina efectiv prin intervenție chirurgicală.
Embolizarea arterei uterine
Particulele mici (agenți embolici) sunt injectate în arterele care alimentează uterul, întrerupând fluxul sanguin către fibroame, determinându-le să se micșoreze și să se atrofieze. Această tehnică poate fi eficientă în micșorarea fibroamelor și ameliorarea simptomelor pe care le cauzează. Complicațiile pot apărea dacă aportul de sânge către ovare sau alte organe este compromis.
Ablația prin radiofrecvența
În această procedură, energia radiofrecvenței distruge fibromul uterin și micșorează vasele de sânge care-l alimentează. Acest lucru se poate face în timpul unei proceduri laparoscopice sau transcervical( prin colul uterin ). O procedură similară numită criomioliză îngheață fibromele.
Cu ablația laparoscopică prin radiofrecvență, numită și Lap-RFA, medicul dumneavoastră face două mici incizii în abdomen pentru a introduce un instrument de vizualizare subțire (laparoscop) cu o cameră la vârf. Folosind camera laparoscopică și un instrument de ultrasunete laparoscopic, medicul localizează fibromele care trebuie tratate.
După localizarea unui nodul fibros, medicul dumneavoastră folosește un dispozitiv specializat pentru a insera mai multe ace mici în fibrom. Acestea încălzesc țesutul fibromatos, producand distrugerea acestuia. Fibromul distrus isi schimbă imediat consistența, se ramoleste. În următoarele trei până la 12 luni, fibromul continuă să se micșoreze iar simptomele se reduc treptat.
Deoarece nu se taie țesutul uterin, medicii consideră Lap-RFA este o alternativă mai puțin invazivă decat histerectomia și miomectomia. Majoritatea femeilor care se supun acestei proceduri revin la activitățile regulate după 5 până la 7 zile de recuperare.
Abordarea transcervicală(prin colul uterin) a ablației prin radiofrecvență folosește, de asemenea, ghidaj cu ultrasunete pentru localizarea fibroamelor.
Miomectomia laparoscopică sau robotică
Într-o miomectomie, chirurgul dumneavoastră îndepărtează fibromele, pastrand uterul.
Dacă fibromele sunt puține la număr, dvs. și medicul dumneavoastră puteți opta pentru o procedură laparoscopică sau robotică, care utilizează instrumente subțiri inserate prin mici incizii în abdomen pentru a elimina fibroamele din uter.
Fibroamele mai mari pot fi îndepărtate prin incizii mici, rupându-le în bucăți (morcelare). Medicul dumneavoastră vizualizeaza zona pelvi-abdominală pe un monitor folosind o cameră mică atașată la unul dintre instrumente. Miomectomia robotică oferă chirurgului dvs. o vedere 3D mărită a uterului, oferind mai multă precizie, flexibilitate și dexteritate decât prin laparoscopia clasica.
Miomectomia histeroscopică
Această procedură poate fi o opțiune dacă fibromele sunt conținute în interiorul uterului (endocavitare). Chirurgul dvs. accesează și îndepărtează fibroamele folosind instrumente introduse prin vagin și colul uterin în uter.
Ablația endometrială
Acest tratament, efectuat cu un instrument specializat introdus în uter, folosește căldură, energie cu microunde, apă fierbinte sau curent electric pentru a distruge mucoasa uterului, reducând fluxul menstrual.
De obicei, ablația endometrială este eficientă în oprirea sângerărilor anormale.
Fibroamele submucoase pot fi îndepărtate în momentul histeroscopiei pentru ablația endometrială, dar acest lucru nu influenteaza fibroamele intramurale si subseroase.
Este posibil ca femeile să nu rămână însărcinate după ablația endometrială, dar este necesara contraceptia, pentru a preveni dezvoltarea unei sarcini într-o trompă uterină (sarcină ectopică).
Cu orice procedură care nu îndepărtează uterul, există riscul ca noi fibroame să se dezvolte și să provoace simptome.
PROCEDURI CHIRURGICALE CLASICE
Opțiunile pentru procedurile chirurgicale tradiționale includ:
Miomectomia abdominală
Dacă aveți mai multe fibroame de dimensiuni mari sau fibroame situate in profunzimea uterului, medicul dumneavoastră poate utiliza o procedură chirurgicală abdominală deschisă, pentru a elimina fibroamele.
Histerectomia subtotala(cu pastrarea colului uterin)sau totala(se indeparteaza atat corpul uterin cat si colul)
Această intervenție chirurgicală – îndepărtarea uterului – rămâne singura soluție permanentă, dovedită, pentru fibromul uterin. Este o intervenție chirurgicală majoră. Histerectomia pune capăt capacității tale de a avea copii.
Dacă alegeți, de asemenea, să vi se îndepărteze si ovarele, operația provoaca menopauza. Majoritatea femeilor cu fibroame uterine aleg să-și păstreze ovarele, pentru a evita simptomele neplacute ale instalarii bruste a menopauzei.
Doriti să rămâneți gravidă sau s-ar putea să doriți să aveți copii in viitor ?
Histerectomia și ablația endometrială nu vă vor permite să aveți o sarcină in viitor!
De asemenea, embolizarea arterei uterine și ablația prin radiofrecvență pot să nu fie cele mai bune opțiuni dacă încercați să mentineti fertilitatea in viitor.
Discutați cu medicul despre riscurile și beneficiile acestor proceduri dacă doriți să păstrați capacitatea de a rămâne gravidă.
Înainte de a decide asupra unui plan de tratament pentru fibrom, se recomandă o evaluare completă a fertilității.
Dacă necesitati un tratament pentru fibrom – și doriți să vă păstrați fertilitatea – miomectomia este, în general, tratamentul optim. Toate tratamentele prezintă riscuri și beneficii. Discutați despre acestea cu medicul dumneavoastră.
Care este riscul de a dezvolta noi fibroame?
Pentru toate procedurile, cu excepția histerectomiei, fibroamele mici, pe care medicul dumneavoastră nu le detectează în timpul intervenției chirurgicale, ar putea crește în cele din urmă și sa provoace simptome care necesita tratament ulterior. Aceasta este adesea denumită rata de recurență.
De asemenea, se pot dezvolta noi fibroame. Unele proceduri, precum miomectomia laparoscopică sau robotică, ablația prin radiofrecvență sau chirurgia cu ultrasunete focalizată prin IRM (FUS), pot sa indeparteze doar fibroamele prezente în momentul interventiei.
Daca doriti mai multe informatii despre posibilitatile de tratament ale fibromului uterin, va puteti adresa medicilor ginecologi din clinica noastra, care au o vasta experienta atat in chirurgia clasica, cat si in cea minim invaziva, laparoscopica sau histeroscopica.
Acest articol a fost scris de domnul dr. Attila Fogarassy, medic primar obstetrica-ginecologie cu competenta in chirurgia minim-invaziva.
Pentru programari, puteti suna la tel. 0721-136436 / 0256-492235.