
Cancerul de san in lume
Cancerul de san este cea mai diagnosticata forma de cancer a femeii in intreaga lume, cu aprox. 1.7 milioane de cazuri diagnosticate anual, conform World Cancer Research Fund International.
Cancerul mamar apare atunci cand celule anormale ale sanului se multiplica necontrolat si formeaza o tumora. Rate de supravietuire variaza la nivel mondial. In timp ce cancerul de san depistat in forme incipiente este vindecabil, cancerul in stadiu avansat, metastatic, este in prezent incurabil, cu o medie a supravieturii de 2-3 ani.
Ce este ecografia mamara?
Ecografia mamara este o procedura nedureroasa care foloseste unde de sunet pentru a crea imagini din interiorul sanului. Undele de sunet ricoseaza de pe suprafete ale corpului iar ecourile lor sunt captate pentru a forma imagini sau inregistrari video.
Cand avem nevoie de ecografie mamara?
• Ca prim test atunci cand depistam un nodul mamar
• Cand avem un nodul mamar care nu apare la mamografie
• Pentru a vedea daca un nodul mamar are continut lichidian sau solid
Ecografia mamara se poate insoti si de punctia-biopsie mamara ecoghidata in cadrul aceleasi vizite la specialist.
Pregatirea pentru ecografia mamara

Medicul va va explica procedura si va va raspunde la orice intrebare inainte de a incepe ecografia. Este posibil sa vi se ceara un consimtamant in scris inainte de procedura.
Puteti sa va alimentati normal inainte de ecografie. Va rugam nu folositi nici un fel de lotiune de corp in ziua programarii.
Folositi haine comode, usor de dezbracat. Va fi necesar sa va dezbracati de la brau in sus pentru aceasta investigatie.
Procedura
• Veti sta culcata pe spate
• Medicul va pune o mica cantitate de gel hidrosolubil la nivelul pielii unde va efectua ecografia. Gelul nu este daunator pentru piele si nu pateaza hainele.
• Va efectua miscari blande cu sonda de ecografie pe toata suprafata sanului.
• Posibil sa fiti rugata sa va tineti respiratia de cateva ori.
• Examinarea dureaza in medie 10-20 de minute.
• La final medicul va sterge eco-gelul de pe suprafata pielii, dumneavoastra va puteti imbraca si va puteti relua imediat activitatile obisnuite.
Rezultatele ecografiei
Imaginea detaliata creata de ecograf se numeste “sonografie”. Ecografia este utila atunci cand un nodul este suficient de mare pentru a fi palpat iar imaginea este utila in a evalua mai indeaproape aceasta anomalie.
Ecografia mamara ne ofera detalii despre nodul, daca acesta este o masa solida sau chistica (umplut cu lichid), sau o combinatie intre cele doua. Daca chistele sunt de obicei necanceroase, o tumora solida ar putea fi un cancer mamar. Medicul va masura nodulul si va stabili exact pozitia acestuia, evaluand totodata si tesutul inconjurator.
Dupa ecografia mamara
Daca rezultatul este unul normal, alte investigatii nu mai sunt necesare. Daca se evidentiaza un nodul chistic, medical poate decide sa il dreneze cu ajutorul unei seringi.
Daca la ecografia de san apare un nodul solid vi se pot recomanda investigatii suplimentare, o mamografie sau o punctie-biopsie ecoghidata. Se va evalua totodata si axila iar daca nodulii de la acest nivel arata anormal, se recomanda si biopsierea acestora.

Periodicitatea ecografiei mamare
• În intervalul 20 – 30 de ani, se poate efectua o ecografie mamară o dată la 3 ani.
• Între 30 și 40 de ani, activitatea de prevenție pentru afecțiunile mamare presupune o consultație senologică anuală și o ecografie mamară.
• După 40 de ani se vor realiza toate analizele și examenele recomandate pentru grupa de vârstă 30 – 40 de ani. În plus, la recomandarea medicului, se va efectua o mamografie bilaterală și/sau o ecografie mamară anuală. În cazul femeilor cu risc crescut (istoric familial de cancer mamar sau prezența unor mutații genetice BRCA), periodicitatea mamografiilor se poate reduce până la 6 luni.
Un articol de dr. Alina Corpade, medic specialist ginecolog.