
Chistele ovariene sunt mici „buzunare” cu continut lichidian ce se dezvolta in structura ovarului. Majoritatea chistelor sunt benigne . Unele dintre ele pot cauza probleme precum eclatarea (ruptura) , torsiunea, sangerari si dureri pelvine . In unele cazuri, este necesara interventia chirurgicala pentru indepartarea lor.
Este important sa cunoastem functionarea ovarului si modul in care aceste chiste pot sa se formeze.
Majoritatea femeilor au doua ovare care ovuleaza in luni alternative . Marimea ovarului este comparabila cu cea a unei nuci ( 3/2cm) si este situat lateral de uter. Ovulul este maturat alternativ pe un ovar sau celalalt intro formatiune chistica numita folicul care eclateaza in perioada ovulatiei, eliberand ovocitul.
Daca foliculul nu eclateaza, se poate transforma intrun chist ovarian functional .
Imaginea ecografica a unui chist ovarian se aseamana cu niste formatiuni rotunde , negre (bule).
Chistele ovariene pot sa apara la femei indiferent de varsta acestora. Majoritatea chistelor sunt considerate functionale (fiziologice) , nu sunt reflexia unei afectiuni patologice ovariene.
Clasificarea chistelor ovariene
Chist folicular
Chist simplu, lichidian, se formeaza cand nu se produce ovulatia . In majoritatea cazurilor el se rezoarbe in mod spontan. Poate sa creasca pana la dimensiuni de ~7-8 cm. Eclatarea acestor chiste poate sa duca la dureri fulgeratoare in zona pelvina.
Corpul galben
Se formeaza dupa ovulatie. Daca ovulul nu este fecundat , corpul luteal se ramoleste si dispare de la sine. Rareori, poate sa apara hemoragia intrachistica si astfel se formeaza un chist permanent ce nu da simptomatologie .
Chist hemoragic
Este un chist functional cu hemoragie intrachistica ce poate determina dureri abdominale.
Chist dermoid
Este o tumora embrionara benigna. Apare in general la femei tinere, poate sa creasca pana la ~25 cm in diametru. Poate sa contina tesut adipos, dinti, par, cartilaje si ocazional oase.
Chist endometriozic
Este un chist de incluziune ce apare la femei in perioada reproductiva si poate cauza dureri pelvine cronice in special in perioada menstruala. Endometrioza este prezenta tesutului endometrial in afara uterului. Femeile cu endomtrioame pot prezenta probleme de infertilitate. Chistele endometriozice contin un lichid socolatiu, pot avea dimensiuni de la 1-20 cm.
Chistadenom
Este o tumora benigna care se dezvolta din tesut ovarian cu continut mucoid . Poate sa creasca pana la dimensiuni de peste 30 cm
Cancer ovarian
Rareori chistele ovariene se pot maligniza ; in procent de 99% chistele sunt tumori ovariene benigne.