Sindromul Genitourinar de Menopauză (SGM)
01/12/2019Proceduri dermatocosmetice pentru o piele mai sănătoasă
30/01/2020Poate PRP trata căderea părului?
Deși PRP este o abordare relativ nouă, există dovezi științifice care sugerează că poate promova creșterea părului.
În ultimii ani, injecția autologă cu PRP (Platelet Rich Plasma – plasmă bogată în trombocite) a prins un remarcabil avânt, atât în estetica ginecologică, tratamentul Sindromului Genitourinar de Menopauză până la tratarea alopeciei și o serie de afecțiuni cosmetice. S-a observat că acest tratament se poate folosi și în pierderea părului rezultată din alopecia androgenetică, o afecțiune obișnuită care face ca foliculii de păr să se micșoreze.
Ce este PRP?
Pentru a înțelege cum funcționează PRP, este important să fiți conștienți de rolul pe care îl joacă trombocitele în vindecare. Trombocitele sunt o componentă a sângelui, împreună cu globulele roșii și albe. Când ne rănim, trombocitele sunt printre primii „respondenți” ai corpului care ajung pentru a opri sângerarea și a promova vindecarea. Cercetătorii au descoperit că dacă ar extrage trombocite concentrate și le-ar injecta în zone deteriorate ale corpului, ar putea accelera vindecarea. Pentru a produce PRP, se va preleva o probă de sânge și se va pune într-un aparat numit centrifugă. Prin centrifugare se vor separa componentele sângelui și se poate obține această plasmă bogată în trombocite.
PRP stimulează o serie de factori de creștere și proteine care grăbesc repararea țesuturilor. Deoarece unele tipuri de pierderi de păr rezultă din deteriorarea foliculilor de păr, cercetătorii au ipotezat inițial că PRP ar putea ajuta la redresarea părului prin inversarea procesului care apare în alopecia androgenică. De atunci PRP a devenit o metodă populară de refacere a creșterii părului. De asemenea, medicii au folosit PRP pentru a trata leziunile tendoanelor, mușchilor și ligamentelor, precum cele pe care le susținem în timpul activităților sportive.
Majoritatea studiilor au descoperit că injecțiile de PRP au redus căderea părului și au crescut diametrul firelor de păr și densitatea creșterii părului.
Este eficient?
În 2019, o echipă de cercetători a efectuat o revizuire sistematică a cercetărilor privind PRP ca tratament pentru căderea părului. Rezultatele lor apar în revista Aesthetic Plastic Surgery. Analiza s-a concentrat în cele din urmă pe 11 lucrări de cercetare care au inclus un număr total de 262 de participanți cu alopecie androgenică. Potrivit autorilor, majoritatea studiilor au descoperit că injecțiile de PRP au redus căderea părului și au crescut diametrul firelor de păr și densitatea creșterii părului.
O altă revizuire sistematică din 2019, care a apărut în chirurgia dermatologică, a examinat concluziile a 19 studii care investighează PRP ca tratament pentru căderea părului. Aceste studii au recrutat 460 de persoane în total. Potrivit autorilor recenziei, majoritatea studiilor au raportat că tratamentele cu PRP au condus la o refacere a părului la cei cu alopecie androgenică. Autorii unei revizii suplimentare a studiilor clinice publicate de International Journal of Women’s Dermatology au considerat că PRP este un tratament „promițător” pentru căderea părului, pe baza descoperirilor lor.
Cu toate acestea, echipa a menționat că, deoarece diferiți cercetători și clinici folosesc diferite preparate, intervale de sesiune și tehnici de injecție pentru a administra PRP, efectele sale pot varia.
Procedura
Iată care sunt, în mare, pașii pentru efectuarea injecțiilor PRP pentru căderea părului:
Un medic sau un asistent extrage sânge dintr-o venă din braț.
Plasează apoi proba de sânge într-o centrifugă.
Centrifuga învârte sângele, separând componentele sale.
Se extrag trombocitele folosind o seringă.
Un medic injectează trombocitele în zonele vizate ale scalpului.
Întregul proces poate dura aproximativ 1 oră și pot fi necesare mai multe sesiuni. După ce a primit tratament PRP, o persoană poate reveni la activitățile sale obișnuite fără nicio limitare. Anumite modificări ale dietei și rutinei zilnice pot ajuta la promovarea creșterii părului sau la prevenirea căderii părului.
Cât durează efectele tratamentului?
PRP nu este un remediu pentru afecțiunile care cauzează căderea părului. Din acest motiv, o persoană ar trebui să primească mai multe tratamente PRP în timp pentru a menține rezultatele creșterii părului. Același lucru este valabil și pentru medicamentele pe care medicii le folosesc în mod obișnuit pentru a trata alopecia androgenică. Recomandările medicului pentru frecvența în care o persoană trebuie să faca PRP variază în funcție de starea unei persoane și de rezultatele tratamentului inițial. Medicul poate sugera efectuarea injecțiilor de întreținere la fiecare 3-6 luni, odată cu căderea părului sub control.
Efecte secundare
Efectele secundare posibile includ dureri de cap, durere ușoară la locul injecției și sensibilitate la nivelul scalpului. Deoarece soluția de PRP constă din componentele de sânge ale unei persoane, nu se pune problema de respingere a substanței, pentru că este de fapt plasma proprie respectivului organism.
Cu toate acestea, persoanele care urmează tratamente PRP pentru căderea părului pot prezenta următoarele reacții adverse:
durere ușoară la locul injecției
disconfort la nivelul scalpului
mâncărime
sângerare temporară
În prezent, oricine are o cădere ușoară până la moderată a părului, care este interesat de PRP, trebuie să întrebe medicul dacă este posibil să beneficieze de tratament.