Tratament pentru acnee, pigmentări și riduri cu OxyGeneo
04/11/2020Tratamentul cu fotoliul Emsella
21/11/2020Molluscum Contagiosum
Molluscum Contagiosum este o infecție virală benignă, comună.
Este dată de virusul care aparține familiei Poxvirus. Afectează în special tegumentul, mai rar mucoasele. Perioada de incubație este 2-7 săptămâni, până la 6 luni. Boala este mai frecventă la persoanele cu o scădere a imunității celulare. Afecțiunea este mai frecventă la copii, dar poate fi întâlnită la orice vârstă. Contaminarea se face prin contact direct, prin obiecte contaminate, de la piscină sau prin autoinoculare.
Clinic:
Tipul leziunii: papule, noduli
Culoare: alb – perlate, rozalii
Diametru: 2-5 mm
Forma: rotund, ovalare, hemisfeice, omblicate (aspectul ombilicat este dat de un punct central care poate prezenta un conținut cazeos)
Numărul leziunilor: variabil, apar izolate sau grupate.
Majoritatea pacienților au în jur de 10-20 leziuni, pe când cei cu dermatită atopică pot avea sute prin autoinoculare (Eczemă molluscatum)
Localizare: de obicei la nivelul feței și gâtului la copii, pe fese, partea laterală a trunchiului și perigenital la adulți.
Evoluție
După câteva luni, poate să apară o vindecare spontană fără cicatrice. Apar frecvent reacții inflamatorii incluzând dermatita eczematiforma - pielea din jurul leziunilor.
Diagnosticul diferențial se face cu:
veruci
papiloame
eczemă
botriomicom
hiperplazie de glande sebacee
nevi epidermici
carcinom bazocelular
milie
hidrocistom
keratoacantom (în cazul formei gigante de molluscum contagiosum)
Tratament
La pacienții imuno-competenți poate apărea o involuție spontană. Tratamentul dermatitei asociate, cu corticosteroizi, poate preveni autoinocularea.
Modalități de tratament:
chiuretaj
crioterapie
electrocauterizare
tratament laser
tratament local: retinoizi, imiquimod, keratolitice