Menopauza poate aduce, de asemenea, oportunitatea de consolidare a relațiilor, bazată pe experiența și înțelegerea acumulate de-a lungul timpului. Este o perioadă de transformare și creștere personală, în care te poți concentra pe tine însăți și pe ceea ce îți aduce bucurie și satisfacție în viață. În această perioadă organismal fiecărei femei este în continuă schimbare, de la modificări neurochimice hormonale, până la cele mai vizibile, la nivelul pielii, de aceea este important să ne lăsăm ghidați de specialiști în domeniu pentru o abordare inteligentă și holistică a acestei noi realități, pe care o putem utiliza în favoarea noastră.
La menopauză, schimbările de la nivelul pielii sunt cauzate în principal de scăderea nivelurilor de estrogen în organism. Hormonii estrogeni, în special estradiolul, funcționează ca niște antioxidanți puternici, iar dezechilibrul lor favorizează stresul oxidativ. Pielea este primul organ afectat de nivelurile scăzute de estrogen, iar principalele modificări sunt:
Xeroza (uscăciunea)- estrogenul stimulează glandele sebacee să producă uleiuri naturale, care mențin pielea hidratată. Cand acești hormoni sunt deficitari, pielea devine uscată și predispusă la iritații și mâncărime, ceea ce poate fi inconfortabil.
Pierderea elasticității - Estrogenul contribuie la sinteza de colagen și elastină, proteine esențiale pentru elasticitatea pielii. Scăderea estrogenului duce la o pierdere graduală a elasticității pielii, cu apariția ridurilor și a laxității cutanate.
Acneea și perimenopauza sunt interconectate între ele, întrucât este periclitat echilibrul dintre estrogen și testosteron.
Chiar și o modificare minoră a acestui echilibru duce la schimbarea compoziției sebumului, la care se adaugă și stresul resimțit în această etapă, tradus prin niveluri crescute de cortizol care stimulează excesiv glandele sebacee. Turnoverul celular devine mai lent (rata de reînnoire celulară), astfel că porii vor acumula mai mult sebum si detritusuri celulare și atfel apar comedoanele (coșurile).
Vase de sânge vizibile - din cauza faptului că pielea se subțiază, vasele de sânge devin mai vizibile, rezultând aspectul de telangiectazii (vase de sânge sparte). La subțierea dermului se adaugă și fragilitatea crescută a capilarelor de sânge care își pierd suplețea și tonusul.
Pete pigmentare - Melasma este foarte frecvent asociată cu dezechilibrele hormonale care apar în sarcină, dar și menopauză. Aceste condiții au efect asupra melanocitului, celula răspunzătoare de producția de melanină, și il stimulează la contactul cu radiațiile UV, să producă pigment în exces care colorează tegumentul. Tocmai de aceea, din rutina zilnică, nu ar trebui să lipsească cremele cu factor de protecție solară.
În primul rând, trebuie acordată o atenție deosebită rutinei de îngrijire de zi cu zi. Nu ar trebui să vă lipsească cremele cu retinol/retinoizi, cremele cu ecran solar, peptidele, vitamina C, agenții umectanți. La clinică, pentru a stimula sinteza de colagen sunt recomandate proceduri ca: laserul CO2, dermapen, biostimulatoarele de colagen, dar si peelingurile blânde care îndepărtează celulele moarte de la suprafața pielii.
Chiar dacă nu este posibilă evitarea declanșării perimenopauzei și trecerea către menopauză, sfaturile unui specialist vă pot ajuta sa vă recăpătați încrederea de odinioară și pofta de viață.
Sună pentru o programare la medicii noștri specialiști: +40721136436 sau stabilește o programare online.