Implicațiile fibromului uterin în timpul sarcinii
16/05/2023Rezerva ovariana si statistici legate de varsta si fertilitate
31/05/2023Luna MAI - luna conștientizării riscului cancerului de piele
Primăvara si-a intrat în drepturi depline și fiindcă totul este înflorit și însorit, poate te-ai gândit că un bronz auriu este intrarea perfectă în sezonul estival. Însă, înainte de a te expune benevol la soare, vreau să-ți prezint riscurile la care te expui, pentru ca tu, dragă pacient, să iei o decizie cât mai asumată.
Care sunt cauzele cancerului de piele?
Principala cauză a apariției cancerului de piele, este expunerea excesivă la radiațiile UV, care duce la mutații ale celulelor chiar și în zone unde pielea nu a fost expusă. Cu peste 5 milioane de cazuri diagnosticate anual (doar in SUA), e limpede ca expunerea la soare este extrem de nocivă.
Tipuri principale de cancer de piele
Carcinomul bazocelular
Reprezintă cea mai comună formă de cancer de piele, și totodată cel mai frecvent tip de cancer la om, și se localizează pe zonele expuse la soare și anume: față, urechi, scalp, gât, umeri, torace posterior. Persoanele care lucrează în aer liber, sau cei care se expun în mod repetat la soare și nu utilizează creme cu factor de protecție, sunt cei mai predispuși la acest tip de cancer. O rană „care nu se mai vindecă„ este cel mai sugestiv semn al acestui tip de carcinom.
Carcinomul scuamocelular
Este al II-lea cel mai frecvent tip de cancer de piele, și ia naștere din stratul scuamos al epidermului. Se localizează pe zonele foto-expuse și este mai agresiv decât carcinomul bazocelular. Odată excizat, pacienții au șanse mari de vindecare, deoarece acest tip de cancer metastazează excepțional.
Melanomul malign
Reprezintă cea mai agresivă formă de cancer de piele cu potențial mare de metastazare. Acest tip de tumoră este format din melanocite- celule care dau pigment pielii, care au suferit mutații genetice și s-au transformat canceros.
Principalii factori de risc sunt:
Istoricul familial
Arsurile solare
Culoarea pielii- cei cu fototip I-II (pielea deschisă) sunt mult mai expuși
Apariția unor noi nevi (alunițe) pe piele
Cum să previi cancerul de piele?
Limitează expunerea la soare. Dacă îți faci griji pentru nivelul de vitamina D, studiile arată că sunt suficiente doar 9 minute/zi pentru a produce această vitamină
Alege locurile umbroase pentru plimbări, șepci și îmbrăcăminte cu protecție UV mai ales la plajă
Folosește creme cu factor de protecție ridicat (SPF50+, SPF100) pe toată durata anului
Verifică-ți periodic alunițele și orice leziune suspectă de la nivelul pielii. Orice leziune care și-a modificat in ultimele luni colorația, marginile, dimensiunea și a devenit asimetrică, trebuie consultată de un medic dermatolog.