Prp (terapia vampir)- Regenerarea cu sângele propriu
31/10/2023Nutriția și echilibrul hormonal în perioada de menopauză
09/01/2024Ce sunt cicatricile?
Cicatricile reprezintă o etapă a procesului de vindecare a pielii, cel mai frecvent în urma traumatismelor. Clinic au o culoare roz-roșie și pot fi ușor elevate, dar cu timpul, dacă procesul de cicatrizare nu este perturbat, ele se decolorează și se aplatizează.
Care sunt etapele procesului de cicatrizare?
Procesul de cicatrizare este format din 3 etape importante:
- Faza de inflamație - prezentă în primele zile, se caracterizează prin oprirea sângerării, și un aflux masiv de celule inflamatorii.
- Faza de granulație cu o durată de 1-3 săptămâni cuprinde proliferarea fibrelor de colagen si elastină și formarea a noi vase de sânge.
- Faza de remodelare (3-24 luni), atunci când colagenul este maturat și rana se închide complet. Această etapă este esențială pentru aspectul cicatricii finale (de aici și recomandarea de a aplica creme hidratante/geluri cu silicon și SPF pe termen lung la nivelul cicatricilor). Există 3 factori care pot influența acest proces: pierderea apei din stratul superficial al pielii, producția de colagen aberantă și celule inflamatorii în exces. De exemplu, în cazul cicatricilor hipertrofice există un proces inflamator accentuat, pe când în cazul cicatricicilor cheloide, la procesul inflamator se adaugă și producția susținută de fibre de colagen care vor duce la o fibroză accentuată.
Există 3 mari tipuri de cicatrici:
- Cicatricile hipertrofice - sunt reliefate, mai pigmentate față de restul pielii, însă nu se dezvoltă dincolo de limitele injuriei inițiale a pielii. Deseori apar în urma vindecării unor leziuni produse de o intervenție chirurgicală.
- Cicatricile cheloide - apar în urma unui proces aberant de reparare a pielii și sunt voluminoase, depășesc marginile leziunii inițiale și se extind asemenea unor clești de raci. Pot fi dureroase la palpare și pruriginoase.
- Cicatricile atrofice – cele mai comune cicatrici atrofice sunt cele post acneice. Acestea la rândul lor sunt de 3 tipuri, în funcție de aspectul clinic:
- Boxcar - sunt late, de forma literei U, cu margini ascuțite
- Icepick - cicatrici înguste, cu aspect de găuri mici, rotunde sau ovale. Dificil de tratat pentru că sunt profunde.
- Rolling - depresiuni ample, cu aspect de valuri, cu margini neregulate.
Tratament
Topic:
- Gelurile pe bază de silicon - reprezintă recomandarea ghidurilor internaționale pentru prevenția cicatricilor hipetrofice și cheloide. Aceste geluri folosesc acțiunea hidratantă și ocluzivă pentru menținerea unei temperaturi constante la nivelul zonei de vindecare și previn pierderea apei transepidermice.
- Cremele cu corticosteroizi - au rolul de a ține sub control inflamația excesivă de la nivelul cicatricilor hipetrofice și cheloide.
- Corticosteroizii injectați local - eficienți mai ales în cazul cicatricilor cheloide deja formate
- Injecțiile cu botox - noile cercetări au descoperit că toxina botulinică reduce tensiunea de la nivel cicatricial cu micșorarea acesteia și ameliorarea simptomatologiei locale.
- Interferon/5 - Fluoro-uracil intralezional
- Retinoizii - îmbunătățesc cicatricile post-acneice prin producția sporită de colagen
- Peelingurile chimice
Prceduri
- Laserul CO2 - îmbunătațește aspectul cicatricilor post-acneice prin sinteza de colagen, dar si al celor hipetrofice și cheloide, prin ablația țesutului în exces.
- Microneedling - uniformizează aspectul cicatricilor prin stimularea fibroblastelor de la nivelul dermului.
- Laserul non ablativ (PDL+IPL) - această procedură se bazează pe principiul că cicatricile hipetrofice și cheloide sunt bine vascularizate, iar prin fototermoliza selectivă a țesutului are loc reorganizarea fibrelor de colagen cu îmbunătățirea aspectului cicatricilor.
- Excizia chirugicală - se aplică în cazul cicatricilor cheloide cel mai frecvent de la nivelul lobului urechii.
- Crioterapia - reprezintă o opțiune de tratament pentru cicatricile hipetrofice sau cheloide.
Întrebări frecvente
Sună pentru o programare la medicii noștri specialiști: +40721136436 sau stabilește o programare online.